• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Tele-tıp projesinin kapsamı genişledi

Tele-tıp projesinin kapsamı genişledi
Sağlık Bakanlığı’nın 2007’de başlattığı Tele-Tıp projesinin kapsamı genişledi. Van’da çekilen röntgen, radyoloji, patoloji ve ultrason sonucunu Ankara’daki uzman teşhis edilebilecek.

Hastanelerdeki işlemlerin dijital ortama taşınmasının bir ayağı olan Tele-tıp projesinin kapsamı genişledi. Star'dan Ahmet Fatih Erturan 'ın haberine göre, Sağlık Bakanlığı, Elazığ Devlet Hastanesi 'nde çekilen bir röntgen filmini kısa bir sürede Ankara 'ya aktarılarak yorumlanması sağlamak için yeni bir sistem kuruyor. Hastaların röntgen filmlerinin raporlanıp depolanacağı Tele-Radyoloji Veri Merkezi 'nde röntgenlerin 'kime, ne zaman, nerede ve kim tarafından' uygulandığı gibi bilgiler yer alacak. Bu sayede veri tabanında tutulan bilgiler vatandaşın izniyle aile hekimi veya hastanelerdeki hekimler tarafından ve vatandaşın izin verdiği diğer kişiler tarafından görülebilecek. Böylece hastalar hastane hastane dolaşmayacak.

UZMAN VE İKİNCİ GÖRÜŞ SIKINTISI BİTİYOR

Tele-Tıp projesi 61 hastaneyi 10 merkez hastaneyi birbirine bağladı. Projeyle tıbbi görüntüleme alanında yeterli uzmanın olmaması sıkıntısı da ortadan kalktı. Ayrıca karmaşık vakalarda doğru teşhis ve tedavi için ikinci bir görüşün alınması da sağlandı. Sistem şimdilik Tele-Radyoloji, Tele-Patoloji ve Tele-EKG alanlarında uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı 'nda ilgili birimde Tele-Tıp ile ilgili tüm operasyonların yönetildiği bir Tele-Tıp Merkezi kurulurken, gönderici hastaneler radyoloji ve patoloji görüntülerini önce alıcı konumunda olan radyoloji ve patoloji uzmanının istihdam edildiği hastanedeki tele-tıp merkezine iletiyor. Merkezde gerekli yönlendirmeler yapılarak alıcı hastanelerin ilgili görüntüleri arşivlenerek uzmanlar tarafından raporlaması sağlanıyor. Görüntüleme hizmetinin sistemle elektronik ortama taşınmasıyla kağıtsız hastaneye doğru bir adım daha atılmış oluyor.

TELE-TIP PROJESİ NEDİR?

Tele-tıp projesi ile bir hastaneden alınan radyoloji, patoloji, ultrason sonuçları bir başka hastaneden de görülebilecek. Uzman hekim sayısının yeterli olmadığı hastanelerde telekonferans yöntemi devreye girecek. Kompleks vakalarda birkaç hekimin hastayı birlikte inceleyerek kesin tanıya ulaşması, hasta memnuniyetinin artırılması, doğru teşhis ve tedavi işlemlerinin uygulanması amacını taşıyan sistemle herhangi bir ildeki uzman hekim tele konferans yöntemiyle başka bir ildeki ameliyatı takip edebilecek. Veya verdiği talimat doğrultusunda ameliyata müdahale etme imkanı ve hastaya tanı koyma imkanı bulabilecek.

Bu haber toplam 2237 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim