• BIST 9543.3
  • Altın 2486.68
  • Dolar 32.5006
  • Euro 34.8119
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Terlemek sorun olmaktan çıkıyor

Terlemek sorun olmaktan çıkıyor
Adıyaman Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Atilla Özenoğlu, terlemelerin kader olmaktan uzaklaştığını ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

Adıyaman Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Atilla Özenoğlu, terlemelerin cerrahi olarak tedavi edilebildiğini söyledi. Özenoğlu, "Yüzdeki terleme yüzde 90-95, koltukaltı terlemesi yüzde 85-90, el terlemesi yüzde 95-98, ayak terlemesi ise yüzde 64 oranında azalmaktadır. Ayrıca yüz kızarması da yüzde 80-85 oranda başarı ile tedavi edilebilmektedir. Böylece kişilerin kendine güveni, iş ve sosyal hayattaki başarıları artmaktadır" dedi.

Terleme rahatsızlığına toplumda çok az bir olasılıkla rastlandığına dikkat çeken Op. Dr. Özenoğlu,"Sinir sisteminin, sempatik sinir adı verilen bölümünün aşırı fonksiyon görmesi sonucu yüzde, koltuk altlarında, ellerde ve ayaklarda aşırı terleme olur. Bu da insan yaşamı olumsuz etkiler. Medikal tedaviler uygulanmakla birlikte etkilerinin kısa süreli olması, tekrarlayan tedavi seansları, bazı yöntemlerin ağrılı ve pahalı olması (botoks gibi), hasta için zahmetli olmasının yanı sıra kesin çözüme ulaştırmamaktadır" diye konuştu.

Büyük şehirlerdeki özel hastanelerde bu tedavinin yüksek ödemeye karşılık yapıldığını kaydeden Özenoğlu, Adıyaman Devlet Hastanesine bu tedavi için başvuruda bulunan hiç kimsenden ücret talep edilmediğini dile getirdi. Yapılan işlemin fıtrata aykırı olmadığını da vurgulayan Özenoğlu, "Terlemek toksinlerin atılması açısından son derecede önem taşımaktadır, bu sebeple yaptığım işlemle terlemeyi tamamen kesmiyor, sadece terlemenin akış yönünü değiştiriyorum. Bir diğer deyişle yüzü fazla terleyen hastanın
yüz terlemesi geçerken bacak ya da göbek etrafında bir miktar terleme artışı olmakta, bu durum hem fıtratı bozmamakta hem de şahsın sosyal fobisini yenmesinde yüzde 100 yardımcı olmaktadır" şeklinde konuştu.

En kesin ve kalıcı tedavi yönteminin cerrahi yolla sinirin kesilmesi anlamına gelen 'sempatikotomi' olduğunu ifade eden Özenoğlu, cerrahi tedavinin günümüzde endoskopik olarak kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde halledilebildiğini belirtti. Özenoğlu, genel anestezi altında koltuk altından 1-2 santimetrelik giriş deliğinden hastanın şikayetlerine göre terlemeye yol açan sempatik sinirlerin kesildiğinin altını çizdi.

İstatistiki değer olarak civar ilçelerle birlikte Adıyaman genelinde yaklaşık 3000 kadar potansiyel terleme hastası olduğunu ifade eden Özenoğlu, özellikle bu hastaların ilkbahar ve yaz aylarında başvuru patlaması yapacağını iddia etti. Her terleyen kişinin sempatikotomi adayı olamayacağı, bunun için bir takım laboratuar testlerinden geçmesi gerektiğini vurgulayan Özenoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Altta hiçbir sistemik hastalığın yatmadığı saptanan kişiler sempatikotomi için uygun adaydır. Belirgin bir yaş sınırı olmamakla birlikte 15-35 yaş arası esas hedef kitledir. 18 yaş altı hasta grubunun mutlaka velisi ile birlikte başvurması gerekmektedir.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim