• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Tıbbî cihaz şirketlerinin kavgası, hastaları mağdur etti

Tıbbî cihaz şirketlerinin kavgası, hastaları mağdur etti
Sağlık cihazları üreticisi firma ile distribütör arasındaki ihtilaf sebebiyle 300 sağlık kuruluşunda hastalar bazı tahlil ve tetkikleri yaptırmakta zorluk çekiyor.

Roche, distribütörü Bizim Medikal’den alacağı olduğu gerekçesiyle hastanelerdeki biyokimya ve mikrobiyoloji cihazlarına haciz koydurttu.

İsviçre menşeli uluslararası ilaç firması Roche, Karadeniz Bölge Distribütörü Bizim Medikal şirketinden 84 milyon lira alacağı olduğunu iddia ederek devlet, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerdeki cihazlara haciz koydurttu. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde, 15 il ve bağlı ilçelerindeki 300 sağlık kuruluşunda hastalar, tahlil ve tetkikleri yaptırmakta zorluk yaşıyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki 7 sağlık kuruluşundan cihazlar alındı, 40 hastanede de hastaların mağdur olmaması için yediemine teslim edildi.

İsmini ilaç ve diagnostik (tetkik ve analiz) alanında dünyaya duyuran Roche, 16 yıldır birlikte çalıştığı Karadeniz Bölge Distribütörü Bizim Medikal’le yollarını ayırdı. Roche, söz konusu firmanın kendisini 84 milyon lira dolandırdığı gerekçesiyle ilgili firmanın hesap ve mal varlıkları ile hastanelerdeki laboratuvar kit tahlil cihazlarına icra yoluyla haciz koydurttu. Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’ndeki 15 il ve bağlı ilçelerindeki hastanelerden biyokimya ve mikrobiyoloji cihazlarını icra mahkemeleri kararıyla toplatmaya başlayan Roche, bazı hastanelerdeki cihazlarını ise hasta ve hastanelerin mağdur olmaması için çıkartmadı.

Erzurum il merkezindeki çok sayıda devlet hastanesi ile Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi laboratuvarına da icra yazılarının gittiği, ancak Roche’un inisiyatifiyle cihazlara henüz el konulmadığı belirtildi. Türkiye Roche Temsilciliği avukatları, icra ve haciz işlemleriyle ilgili olarak bütün aşamalarda Sağlık Bakanlığı’na bilgi verildiğini söyledi. Roche firması avukatlarından Selçuk Gündüz, 84 milyon liralık alacaklarını tahsil amacıyla icra işlemlerini başlattıklarını söyledi. Bizim Medikal’in kendilerinden aldığı laboratuvar kit sonuç cihazlarını üçüncü kişilere ihale yoluyla kiraladığını ve parasını ödemediğini ileri süren Gündüz, şunları söyledi: “Bizim cihazlarımız yurtdışından gelen ve oldukça pahalı, yüksek teknolojili cihazlar. Uzun yıllardır Karadeniz temsilciliğimizi yapan firmaya ödemelerde müsamahakâr davrandık. Açık hesap ve temlik üzerinden çalışıyorduk. Toplam 84 milyon liralık alacağımız ödenmediği için icra işlemlerini başlattık. Bu süreçte hastaneleri, hastaları mağdur etmedik. Hastanelerin ‘olur’u ile laboratuvar sonuç cihazlarını çıkarttık. İhale süreci biten kurumlardaki laboratuvar sonuç cihazlarına haciz işlemleri uygulattık. Bu cihazların bazılarını hastane çalışanlarına yediemin sıfatıyla teslim edip, muhtemel mağduriyetlerin önüne geçmeye de çalıştık.” dedi. Roche Ankara Bölge Sorumlusu İlker Uslu da 15 ilde icra işlemlerinin devam ettiğini belirterek, “Bütün riski üstlenerek icra işlemlerinin sürdüğü dönemde hastanelerin kit ve solüsyon ihtiyaçlarını bedelsiz karşıladık.” açıklamasında bulundu.

Bizim Medikal’in avukatı Özlem Bostan ise aynı sektördeki başka bir firma ile çalıştıkları için Roche’un kendilerine ihtarname ile rakip firma ile çalışılmaması hususunda uyarıda bulunduğunu ileri sürdü. İcra ve haciz işlemlerinin de bu ihtarnameden sonra başlatıldığını belirten Özlem Bostan, şu açıklamada bulundu: “Bizim Medikal’den Beckman Coulter bayiliğinin bırakılması istendi. Gerekçe olarak da Roche’a rakip firma olarak gösterildi. Ardından da ‘84 milyon lira borcunuz var. Üç gün içerisinde ödeyin.’ diye ihtarname gönderildi. Borcun kaynağını sorduk. Hesaplarımızı karşılaştıralım dedik, teklifimize yanaşmadılar. Daha sonra sözleşmemiz olmasına rağmen mal teslim etmediler. Mağdur olduk. Bizim 84 değil, 26 milyon lira borcumuz var. Bu da son 10 yıl içerisinde oluşmuş borç. Borcumuzu ödüyorduk. Çünkü bizim ciromuzun yüzde 80’i Roche üzerindendi. Roche kit ve solüsyon göndermeyince ihalelerimizin çoğu iptal edildi, teminatlarımız yandı. Mağdur olduk. Hastanelerde, tıbbi laboratuvarlarda bize ait olan cihazları icraya verdiler. Biz de Roche aleyhinde karşı dava açtık.”

Erzurum’daki laboratuvar malzemelerine el konulan bir özel hastane ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, cihazların hastanelerinden sökülüp götürülmesi sürecini vatandaşlara anlatamadıklarını dile getirdi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, bürokratik işlemler arasında yeni bir ihale süreci düzenlediklerini ve bunun da kendilerine fazladan yük getirdiğine işaret etti. Özel bir hastanenin müdürü ise haciz konulan laboratuvar malzemelerini hastaneden çıkartan hamallara bile, ‘Bu cihazlar bozulmuş. Gönderip yerine yenilerini istedik.’ diyerek, yaşadığımız sürecin zorluğunu gizlemeye çalıştık.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3477 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim