• BIST 8990.9
  • Altın 2299.643
  • Dolar 32.3233
  • Euro 35.0607
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Timur Erk, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu başkanı oldu!

Timur Erk, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu başkanı oldu!
Timur Erk, bu 2 yıllık süreçte Uluslararası Nefroloji Birliği ve Türk Nefroloji Derneği ile daha da etkin iş birliğine gireceklerini söyledi.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu Başkanı oldu. Vakıftan yapılan yazılı açıklamaya göre, 4-7 Nisan tarihleri arasında Kanada'nın British Columbia eyaletinin Vancouver şehrinde düzenlenen 12. Yıllık Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (IFKF) Toplantısı'nda yapılan görev devir tesliminde, dönem başkanlığı Brezilya'dan Türkiye'ye geçti.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk'in 2 yıl yürüteceği başkanlık görevi boyunca, halen 67 üyenin yer aldığı Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonunun yeni üyeler kazanması, bölgesel ve uluslararası işbirliklerinin geliştirmesi, IFKF'in liderliğinde halk sağlığına yönelik önleyici hekimlik hizmetleri odaklı etkin çalışmalar yapılması gibi pek çok konu gündeme alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Böbrek Vakfı ve Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu Başkanı Timur Erk, bu 2 yıllık süreçte Uluslararası Nefroloji Birliği ve Türk Nefroloji Derneği ile daha da etkin iş birliğine gireceklerini söyledi. Erk, kronik böbrek yetmezliği alanında daha bilinçli, programlı ve projeler geliştirme konularında çalışmalar yapacaklarını belirtti. Erk, başkanlığı döneminde, ülkemizin böbrek sağlığı ile ilgili çalışmalarını diğer üye ülkelere rol model olarak taşımayı hedeflediklerini de kaydetti.

Türkiye'de tuz tüketim oranlarına dikkati çeken Timur Erk, hedefin başta tuz tüketimini azaltmak, her 7 kişiden birinin tuz tüketimine bağlı olarak potansiyel tehlike içinde olma olasılığını, dünya genelindeki düzey olan 10'da 1'e indirmek olduğunu vurguladı. Erk, Halk Ekmek Genel Müdürlüğü ile 2 yıl önce başlatılan tuz gramajını düşürme faaliyetinin, diğer büyükşehir belediyelerine de yayılmasının teşvik edileceğini bildirdi.

Erk, sonuçta günde normal kabul edilen 6 gram yerine 18 gram tuz tüketen toplumun daha az tuz tüketerek hipertansiyon ve buna bağlı böbrek ve kalp hastalıklarına karşı sağlık kalitelerinin artırılmasının amaçlandığını belirtti. Timur Erk, vatandaşların, yiyeceklerin tadına bakmadan tuz ilave etme alışkanlığı nedeniyle, aşırı tuz kullanımına bağlı yüksek tansiyon ve damar sorunlarının, ülkenin sağlık gündeminde geniş tuttuğunu anlattı. Erk, bu durumun sağlıklı bir hal alabilmesi için bireyler kadar gıda sektörünün de üzerine düşeni yapması gerektiğine işaret etti.

Erk, Türk Böbrek Vakfının, bireysel alışkanlıkların küçük yaşta anneler tarafından verilen eğitim sonucu edinildiği gerçeğinden yola çıkarak, özellikle kadınlara yönelik sağlıklı beslenme, doğru yaşam alışkanlıkları ve daha çok hareket içeren bir yaşam tarzı için eğitim programı hazırladığını vurguladı. Eğitim programının ilk olarak Tekirdağ Merkez, Malkara ve Kapaklı ilçelerinde yürütüleceğini belirten Erk, sonrasında da tüm ülke genelinde uygulanacağını bildirdi.

Türkiye'de bulunan 70 bin civarında diyaliz hastasına her yıl bu sayının yüzde 12'si oranında yeni hasta eklendiğini belirten Erk, bu hastaların yaklaşık 20 bini için acil böbrek nakli gerektiğini ancak organ nakli sayılarının yıllık 2 bin 500 civarında kaldığını kaydetti. Erk, gerek organ nakli yapılamadığı için, gerekse belirti vermeden ilerleyen kronik böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle hastalığın farkına varamayan ve tedavi için geç kalarak hayatlarını kaybeden hastaların da bulunduğunu söyledi.

Erk, organ bağışının teşvik edilmesine yönelik çalışmaların dönemler itibari ile olumlu sonuçlar vermesine rağmen Türkiye'de hala organ bağış rakamlarının Avrupa Birliği ortalamasının gerisinde olduğunu aktardı. Hasta artış hızının yıllık yüzde 12 olduğundan hareketle 2016 yılı için diyaliz hastası sayısını 115 bin olarak öngörüldüğüne dikkati çeken Erk, ortaya çıkan bütçe yükünün, ülkenin imkanları açısından, önlenebilir bir hastalık için ağır bir yük anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2581 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim