• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Tıp dünyası dayak isyanında

Tıp dünyası dayak isyanında
Dünyanın en büyük jinekoloji kongresinde doktorlara şiddet konusu tartışıldı. Tıp dünyası nasıl savcıya şiddette 30 ay ceza veriliyorsa biz de aynısını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Antalya'da düzenlenen uluslararası jinekoloji toplantısına doktorlara şiddet konusu damga vurgu. Son on yılda artan darp olaylarının sağlıkta kaliteyi sıfıra düşürdüğünü belirten Tıp dünyası emniyet görevlileriyle aynı muameleyi görmek istediklerine dikkat çekti. 11. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi’nde konuşan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir "Türkiye'de mutlu doktor yok" diyerek sağlıkta dönüşüm ve tam gün yasası uygulamalarının şartları zorlaştırdığını vurguladı. Demir "Türkiye'de hekime şiddette son on yılda büyük artış yaşanıyor. Bu konuda bir takım önlemlerin alınacağını biliyoruz. Ancak bunların durumu daha iyiye mi yoksa kötüye mi götüreceğini birlikte göreceğiz" diye konuştu.

TJOD Saymanı Doç. Dr. Eray Çalışkan da "sağlıkta kalite sıfıra düşmüştür" şeklinde açıklama yaptı. En çok kadın doktorların şiddete uğradığına dikkat çeken Çalışkan "Cezalar caydırıcı olmadığı için sorunun önüne geçilemiyor. Aynı suç bir savcı ya da hakim için işlense 30 aya kadar ceza verilebiliyor ama yine kamu görevi yapan bir doktora karşı işlendiğinde basit yaralamaya giren olay 10 aya kadar ertelenebilir ceza olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Hastanelerde sistemin bir doktora günlük 60 hasta yönlendirdiğini, bunun bir hastaya düşen düşen süreyi 5 dakika ile sınırlandığını, Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü sürenin ise 20 dakika olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Çalışkan, "Bir kadının soyunması giyinmesi, ultrasonu bu sürenin çok üzerindedir. Kalite sıfırlara düşmüştür. Kalite düştükçe hasta ile doktor arasında çelişki oluşuyor. Doktorlar istemedikleri halde yükün altına girdiklerine itiraz ettiklerinde maaş cezası almakta. 5 dakika ilgilendiğinde ise hasta az ilgilendiği için şikayetçi olmaktadır" diye konuştu. Özellikle bilgi yetersizliğinin körüklediği iletişimsizlikten kaynaklanan şiddet saldırılarının, daha çok hasta yakınlarından geldiğini belirten Çalışkan, bu konuda hükümetin acil ve caydırıcı bir düzenleme yoluna gitmesinin şart olduğu söyledi.

Bizim ana temamız hasta

Sektördeki sorunların masaya yatırıldığı kongrede konuşan TJOD 2. Başkanı ve Avrupa Kadın Doğum Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Ali Baloğlu da, 15 yıl önce basetmediğimiz bu konuların bugün konuşmak zorunda kaldığımızı vurgulayarak, konuya ilişkin şunları söyledi: Bizim ana temamız hasta, siyaset mekanizmasının da ana teması hasta yani insan. Hasta kutsaldır öncelik onun hakkıdır ama sağlık çalışanlarının da haklarını vermeniz gerekir. Bu doktorların vicdanına, inisiyatifine, iyi niyetine bırakılır ama bir yere kadar bırakılır. Bu sistem tümüyle onaylanabilir mi, eksiklikleri giderilebilir mi, bunun tekrar gözden geçirilmesi ve ortak bir çalışma yapılması lazım. ‘Ben yaptım, ordu’cu mantıkla bir yere varmak mümkün değil.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2081 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim