• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Tıp fakültelerindeki kadavra sorunu 'ithal kadavra' ile çözülecek

Tıp fakültelerindeki kadavra sorunu 'ithal kadavra' ile çözülecek
Anatomi uzmanlarının uzun yıllardır dile getirdiği tıp eğitimindeki kadavra sorunun ''ithal'' kadavrayla çözülmesi için düğmeye basıldı.

Sağlık Bakanlığının başlattığı çalışmaya göre, tıp fakültelerinin kadavra ihtiyacı ikili anlaşmalarla bağış yoluyla karşılanacak.

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, tıp eğitimindeki en önemli sorunların başında kadavra temini geldiğini bildirdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana bilim Dalı öğretim üyesi Çelik, derneğin uzun yıllardır bu sorunu aşmak için çaba gösterdiğini hatırlatarak, dini açıdan sakınca olmamasına rağmen Türkiye'deki kadavra bağışının çok yetersiz olduğunu belirtti.

Kadavra temininde ikinci alternatifin ise sahipsiz cenazelerin tıp fakültelerine verilmesi olduğunu ifade eden Çelik, Adalet Bakanlığı'nın genelgelerine rağmen bu konuda cumhuriyet savcılarının çekinceli davrandığını söyledi.

''Ankara'daki çok sayıda sahipsiz cenaze bulunmasına rağmen 4 tıp fakültesine geçen yıl bu yolla sadece bir kadavra verildi'' diyen Çelik, kadavra temininde üçüncü yolun ise yurt dışından getirilmesi olduğunu belirtti.

Çelik, yurt dışından kadavra getirilmesine ilişkin çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi.

''Bazı tıp fakülteleri bireysel çabalarla 1-2 kez yurt dışından kadavra temin edebildi. KKTC'deki tıp fakültesine de Türkiye'den bir kez kadavra gönderdik. Ancak sistemli bir çözüm gerekiyor. Sorunu yaptığımız görüşmede aktardığımız Sağlık Bakanımız konuyla yakından ilgilendi. Sağlık ve Adalet Bakanlıkları müsteşarları ile dernek başkanı olarak benim de içinde bulunduğum bir komisyon oluşturduk. Herhangi bir kazanç söz konusu olmadan, sadece bağış olarak ikili antlaşmalarla yılda 200 kadavra getirilmesi için bir çalışma başlatıldı. Sağlık Bakanımız bunun için bir fon kurulabileceğini bildirdi. Alt yapıyı biz oluşturacağız, işlemler Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek.''

Çelik, işlemlerin uluslararası hukuk kapsamında yürütüleceğini, eğitim ve araştırma protokolleri kapsamında Dışişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bir çerçeve oluşturacağını söyledi.

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdi Hakan Çelik, kadavra bağışına dikkat çekmek amacıyla 1. Ulusal Anatomi Haftası düzenlemeyi planladıklarını da bildirdi.

Bunun için bir slogan yarışması açmayı düşündüklerini kaydeden Çelik, bu konuda destek istemek amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu talebinde bulunduklarını belirtti.

-''BAZI ÜLKELERDE KADAVRALARIN STOKLANMASI SORUNU VAR''-

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Murat Akkın da, Polonya gibi bazı ülkelerde kadavra bağışının çok fazla olması nedeniyle tıp fakültelerinde yer problemi yaşandığını belirtti.

Cenaze masraflarının yüksek olması nedeniyle bazı ülkelerde cenazelerin kadavra olarak tıp fakültelerine bağışlandığını anlatan Akkın, ''Türkiye'de dini inançlardan dolayı krematoryum (ölülerin yakıldığı yer) bulunmadığı için Köln'den kadavra getiremedik. Böyle bir yer olsaydı kadavrayı kullandıktan sonra küllerini defnedilmek üzere bu ülkeye iade edecektik ama olmadı'' diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7684 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim