• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tıp merkezleri devreden çıkacak, Özel hastanelerin fiyatı ayrı belirlenmeli

Tıp merkezleri devreden çıkacak, Özel hastanelerin fiyatı ayrı belirlenmeli
Sektör zincir hastaneler konseptine doğru gittiği için 2012 ve 2013 yıllarında tıp merkezlerinin artık iyice devreden çıkacağı dönemler olacağını ifade eden İrfan Güvendi, tıp merkezlerinin ya birleşerek hastane ...

Lokman Hekim halka arzdan memnun
 

Lokman Hekim Engürüsağ A.Ş. Genel Müdürü İrfan Güvendi, sermayelerini yüzde 25 artırdıklarını ve ardından Ocak ayında yüzde 20'ye denk gelen 2 milyon 800 adet hisseyi sattıklarını bildirdi.

Halka arzın ilk gününde İMKB'nin sistemi üzerinde 4 sanayi içinde o günkü tavan fiyat üzerinden yeterli talebin geldiğini ifade eden Güvendi, ''Şirketimiz açısından halka arzı bir başlangıç olarak görüyoruz. Piyasayı şöyle bir incelediğinizde halka arzı gerçekleştirmiş olan firmaların çok daha hızlı büyüdüklerini, bir kabul değiştirdiklerini ve kurumsallaşmalarının daha iyi olduğunu gözlemliyoruz'' dedi.

Acıbadem'den sonra borsada işlem gören ikinci hastane olduklarını hatırlatan Güvendi, halka arzdan çok başarılı bir sonuç elde ettiklerini, bunun da diğer hastane yatırımlarının halka açılmasının önününü açacağını söyledi. Hisselerine yabancı yatırımcıların da ilgisi olduğunu kaydeden Güvendi, ''Onlar bizim büyüme hamlelerimizi bekliyor, en az 1-2 hastane daha zincirimize eklenmesini bekliyorlar'' diye konuştu.

Türkiye'de özel sağlık sektörünün zincir hastanelere doğru gittiğini gördüklerini anlatan Güvendi, şirketlerinin de hastane zincirine yenilerini ekleyeceğini söyledi. Güvendi, büyümenin sıfırdan bir hastane yaparak, yarım bir yatırımı tamamlayarak veya var olan bir işletmeyi satın alarak olabileceğini kaydetti.

Yeni hastanelerin Ankara'nın Çankaya bölgesinde ve İstanbul'da olacağını dile getiren İrfan Güvendi, büyük bir şirket için İstanbul'da mutlaka olunması gerektiğini söyledi.

TIP MERKEZLERİ DEVREDEN ÇIKACAK
Sektör zincir hastaneler konseptine doğru gittiği için 2012 ve 2013 yıllarında tıp merkezlerinin artık iyice devreden çıkacağı dönemler olacağını ifade eden İrfan Güvendi, tıp merkezlerinin ya birleşerek hastane olacağını ya da sistemin çıkacağını, büyük bir kısmının da zaten çıkmış olduğunu bildirdi.

2010 yılında bir kişinin yıllık hastaneye gitme ortalamasının 7 olduğunu, önceki yıllarda bu sayının 3'ler civarında bulunduğunu anlatan Güvendi, bunun Türkiye'de sağlık sektörünün büyümeye devam edeceği anlamına geldiğini söyledi.

''ÖZEL HASTANELERİN FİYATI AYRI BELİRLENMELİ''
Sektörün tek hizmet alıcısının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olduğunu kaydeden Güvendi, SGK'nın tekel olmasının da özel sektör açısından fiyatlara olumsuz etki yaptığını söyledi.

SGK'nın devlet hastaneleri, üniversiteler ve özel hastanelerden hizmet satın altığını vurgulayan Güvendi, şunları kaydetti:

''SGK tekel olunca fiyatları düzenlemiyor. Özel sağlık sektörünün önündeki en büyük handikaplarından bir tanesi bu. Sağlık Bakanlığı bütçe hazırlanırken ödeneklerini belirtiyor. Biz ise bütçeden ödenek almıyoruz. Personel giderlerimiz var, vergi ödüyoruz, sigorta primi ödüyoruz, yeni yatırım yapıyoruz...vs Ama Sağlık Bakanlığı açısından baktığımız zaman bir finansman giderine katlanmak gerekmiyor, personel giderlerinin ana kalemlerini bütçeden ödüyorsunuz, ana yatırımları bütçeden yapıyorsunuz, Yeşil Kart'tan dolayı zaten bir ödenek alıyorsunuz. Bunları üst üste koyduğunuz zaman özel hastaneler ile devlet hastanelerinin fiyatlarının aynı olmaması gerekiyor. Ama fiyatlarımız aynı belirleniyor. Bu çok hakkaniyetli değil. Çünkü biz devletten sübvansiyon almıyoruz. Ama aynı fiyatlarla hizmet vermek durumundayız.''

Sağlık hizmetlerine en az enflasyon kadar zam yapılması gerektiğini vurgulayan İrfan Güvendi, ''Maliye Bakanlığı bütün vergilerini artırdı, ama devlette sattığımız hizmetin fiyatı artmadı, bunu bize yapılan bir haksızlık olarak görüyoruz'' diye konuştu.

SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ 4,5 MİLYAR LİRA
Güvendi, Türkiye'de özel hastane sektörünün büyüklüğünün 2010 yılında 4,5 milyar lira civarında olduğunu belirtirken, SGK'nın hizmetlerinin yüzde 30'unun özel hastaneler tarafından sağlandığını bildirdi.

Bıçak parası konusunda doktorlardan çok hastaların suçlu olduğunu düşündüğüne de ifade eden Güvendi, ''Birçok hastane örneğin kalp ameliyatından fark ücreti almıyor. Buna rağmen bıçak parası alan doktora gidip de şikayet etmeyi anlayamıyorum'' dedi.

Gazeteport

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17597 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim