• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Tiroid ameliyatlarının %90'ı gereksiz!

Tiroid ameliyatlarının %90'ı gereksiz!
Tiroid sorunu yaşayan ya da nodülü olan herkes tedavi görmek zorunda mı? Boyunda kelebek şeklinde ve büyüklüğünde olan tiroid bezinin hastalıklarında ameliyat olmak şart mı?

 



TÜMÖRLERİN ÇAPI KANSER RİSKİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Tiroid kanserleri büyüdükçe riski de artar mı? Erken teşhis bu hastalıkta önemli mi?
Tiroid kanserlerinde, tümörün çapı son derece önemlidir. Tiroid kanserinin çapı arttıkça daha riskli olup agresif klinik seyir gösterme özellikleri de artmaktadır. Örneğin, bir santimin altında olan okült dediğimiz tiroid kanserleri, son derece yüz güldürücüdür. Bu tip hastaları kanser olgusu gibi değerlendirmemek gerekir.

Bu hastaların ameliyatsız takip edilmesi riskli midir?
Japonya'da son yıllarda, ince iğne aspirasyon biyopsisi ile okült diye de tanımlanan mikropapiller tiroid kanserleri, ameliyat edilmeden takip edildi. Bazı vakalar ameliyat istediği için operasyona alındı, bazılarında ise kanserli nodülde büyüme saptandığı için ameliyat kararı verildi. Ancak, Japonya'da halen cerrahi işlem uygulanmadan takip edilen vakalar var.

100 BİN KİŞİNİN 95 BİNİNDE TEHLİKE YOK!
Tiroid nodülleri sıklıkla 40'lı yaşlarda fark edilir. 35 yaşından sonra neredeyse herkeste nodül olur. Ancak bunların ancak yüzde 4'ünün aslında ameliyata ihtiyacı vardır. İnsanlar bu konuda boşu boşuna korkutuluyor. Nodülü olan 100 bin kişiden ancak 5 bininde kanser olma riski vardır; 95 bini temizdir!

HASTALIK 60 YAŞIN ÜZERİNDE AGRESİF SEYRETMEYE BAŞLAR
Tiroid, genç ve aktif insanların kaçamayacağı bir hastalık mı?
Tiroit hastalıkları, her yaşta görülebilir ama sıklıkla genç ve orta yaşlarda rastlanır. Tiroid kanserleri özellikle 20 yaş altı ve 60 yaş üzerinde klinik açıdan agresif seyir gösterir.

Diğer kanser türlerine bakıldığında bu hastalık ne kadar tehlikelidir?
Diğer kanser türleri ile karşılaştırıldığında; örneğin, mide kanserini ele aldığımızda 20 ila 40 yaş arasında mide kanserleri oldukça agresif seyrederken, tiroid kanserleri özellikle 60 yaş üzerinde oldukça agresif özelliklere sahiptir. Oysa, kolon ve mide kanseri vakaları ileri yaşlarda daha yavaş bir seyir gösterir.

LENFLERE METASTAZ YAPABİLİR
Tiroid kanserleri yayılmaz mı?
Papiller dediğimiz tiroid kanserleri yayılım gösterirler ve boyun lenf bezlerine sıçrayabilirler. Lenf bezi metastazı varlığı, genelde yaşam süresini değiştirmez ama lenf bezine yayılma riskini artırır. Bu nedenle boyun ultrasonografi tetkiklerinde, sadece tiroid bezini değil aynı zamanda boyun orta ve yan lenfatik dokularını da iyi değerlendirmek gerekir. Papiller tiroid kanserleri, nadir olarak kemiğe ve akciğere de metastaz yapabilirler.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10420 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim