• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Toplu sözleşme yasası yürürlükte

Toplu sözleşme yasası yürürlükte
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 11 Nisan 2012 tarihinde resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi.

- 4688 Sayılı Yasanın ismi "Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu" olarak değiştirilmiştir. Toplu Sözleşmenin tanımı: "Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda mutabık kalınması durumunda taraflarca imzalanan sözleşme" şeklinde tanımlanmıştır.

- Daha önce yapılan toplu görüşme yerine toplu sözleşme yapılması öngörülmüştür. Yine her hizmet kolu için toplu sözleşme yapılacaktır. Toplu sözleşme iki mali yılı kapsayacaktır.
- Daha önce işyeri sendika temsilcisine tanınan bazı güvenceler, o işyerindeki yetkili olmayan sendikaların sendika işyeri temsilcilerine tanınmıştır. Önceki uygulamalarda yetkili olmayan sendika işyeri temsilcilerinin durumuna ilişkin açık bir hüküm bulunmadığından, farklı uygulamalar mevcuttu. işyeri sendika temsilcisi sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştirilemeyeceği düzenlenmiştir. Bu güvencelerden faydalanacakların kapsamının genişletilmesi olumlu bir gelişmedir. Ancak daha önceki düzenlemede işyeri değişikliği için haklı bir sebebin de gösterilmesi gerekmekteyken, yeni düzenleme ile birlikte yalnızca gerekçeyi bildirmek yeterli hale gelmiştir.

- Sendika yönetim kurulu üyelerinin aylıksız izne ayrılabilmeleri için bazı şartlar getirilmiştir. Buna göre Sendika yönetim kurulu üyelerinin, bağlı bulundukları sendikanın şube kurulması için öngörülen üye sayısına ulaşması, konfederasyon yönetim kurulu üyelerinin bu haklardan yararlanabilmesi için ise konfederasyona bağlı sendikaların toplam üye sayısının genel kurullarını delegelerle yapabilecek sendika üye sayısına ulaşması gerekmektedir.

- sendikaların il ve ilçe temsilcilerine de sendikal izin tanınmıştır. İldeki üye sayısı 100 ve daha fazla olan sendikanın il temsilcisi ile ilçedeki üye sayısı 50 ve daha fazla olan sendikanın ilçe temsilcisi haftada dört saat izinli sayılacaktır.

- Sendika kurucusu olabilmek için iki yıl kamuda çalışma zorunluluğu kalktı.
- Sendikalara üye olabileceklerin kapsamı genişletildi. Önceki düzenlemelere göre 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı işyerlerinin en üst amirleri ve yardımcıları üye olmazken, bu düzenlemenin kaldırılmasıyla birlikte üye olabileceklerdir. Aynı şekilde kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personelinin de üye olabilecekleri açıkça düzenlenmiştir. Aday memurların üye olmaları ile ilgili açık bir hüküm olmamakla birlikte, yapılan değişikliklere göre kamu sendikalarına üye olabilecekleri değerlendirilmektedir.
- Kamu Personeli Danışma Kurulu, kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonları ile kamu idareleri arasında sosyal diyaloğun geliştirilmesi, kamu personel mevzuatının ve kamu yönetimi uygulamalarının değerlendirilmesi, yönetimin daha iyi işleyen bir yapıya kavuşturulması için ortak çalışmalar yürütülmesi, kamu görevlilerinin yönetime katılımının sağlanması ve kamu yönetiminin karşılaştığı sorunlara çözümler geliştirilmesi amacıyla Kamu Personeli Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Kurul, Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, en çok üyeye sahip üç konfederasyonun genel başkanı ile her bir hizmet kolunda en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikasının başkanı ve Devlet Personel Başkanından oluşacaktır.

- Daha önce işyerinde 20-100 arası üye varsa en çok 1 işyeri sendika temsilcisi, 101-500 arası için 2, 501-1000 arası için 3, 1001-2000 arası için 5, 2000'den fazla üyenin olması halinde en çok 7 işyeri sendika temsilcisi belirlenebilmekteydi.
Yeni düzenlemeye göre ise 200'e kadar 1, 201-600 arası için 2, 601-1000 arası için 3, 1001-2000 arası için 4, 2000'den fazla üye olması halinde ise en çok 5 işyeri sendika temsilcisi seçilebilecektir. Yani işyeri sendika temsilcilerinin sayılarının azalması söz konusu olacaktır. Yetkili olmayan sendikaların sendika işyeri temsilcilerinin, sendikal faaliyetlerini yürütmek üzere mesai çalışma saatleri içinde ve dışında gerekli kolaylıkların idarece sağlanması hususu da kanunda yer almıştır.

- Memur emeklilerin aylıklarının hesabında da toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayıları esas alınacaktır.

- Yaşlılık, malullük veya ölüm aylıklarında yapılacak artışlar, toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenen aylık ve taban aylık katsayılarındaki artış dikkate alınarak yapılacaktır.

- Toplu sözleşmelere katılacak olan Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun Heyet Başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci ile her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci olmak üzere onbeş üyeden oluşacaktır.

- 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin mali ve sosyal hakların belirlenmesi için yapılacak toplu sözleşme görüşmeleri, kanun değişikliklerinin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra bir ay içinde başlanacaktır.

- Daha önce 15 Mayıs itibariyle yapılan üye sayılarının tespitleri 2012 yılı için 15 Haziran'da yapılacaktır.

Yasanın eski hali ile yeni halinin karşılaştırması için Tıklayınız...

TÜRK SAĞLIK-SEN

Bu haber toplam 2860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim