• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Toplumda en sık görülen hastalık

Toplumda en sık görülen hastalık
Üstelik şimdi tam da mevsimi...Ofisler, sokaklar, kafeler "Hapşııııı" sesiyle inliyor... Yüzü buruşan mı dersiniz, dilini ısıran mı? Hepsi mevcut...

Ofisler, sokaklar, kafeler "Hapşııııı" sesiyle inliyor... Yüzü buruşan mı dersiniz, dilini ısıran mı? Hepsi mevcut... "Çok yaşa", "İyi yaşa", "Sağlıklı yaşa" cümleleri kuruladururken alerji mevsiminde olduğumuz akıllara geliyor... Polenler havada uçuşurken hem bizi etkiliyor hem de bizim alerji olduğumuzu bilmeyenleri "Grip mi acaba?" sorularıyla rahatsız ediyor...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatime Yavuz bu mevsimde karşılaşabileceklerimizi anlatıyor...

-Nisan ayındayız.. Bu ayda çoğu kişide burun akıntısı, hapşırma gibi bazı durumlar söz konusu... Bunun saman nezlesi olduğunu söylüyorlar. "Saman nezlesi" hangi durumlarda ortaya çıkar? Belirtileri nelerdir?

Saman nezlesi, akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun,
boğazda çok miktarda akıntıdan oluşur. Havayla solunan parçaçıklara karşı
gelişen alerji buna neden oluyor.

Bir bitki veya hayvana ait bir parçaçık vücüda girerse (gözü kaplayan zardan, burun veya boğazdan) bu istilayı önlemek amacıyla bağışıklık sistemine ait bir yanıt gelişir. Normal şartlar altında bu yararlı, doğal bir korunmadır. Bununla birlikte bazı kişiler bir takım maddelere karşı aşırı reaksiyon gösterir. Bu maddelere alerjen, kişilere ise alerjik denilir. Bu olay ailevi olarak görülme eğilimi gösterir.




İLAÇLI TEDAVİLER

-Tedavide neler yapılır?
Alerji tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır. Bunlar arasında antihistaminikler, dekonjestanlar, ve kortizonlu ilaçlar vardır. Bu ilaçların sprey formları olduğu gibi hap şeklinde kullanılanları da vardır. Şüphelenilen bir alerjinin medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığını da kapsar. Sonuç olarak detaylı bir hikaye ve iyi bir muayeneden sonra hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunu tespit etmek için testler yapılabilir

Alerji araştırmaları ya kan tahlili yada deri testi şeklindedir. Modern testler sadece hangi maddeye karşı alerjiniz olduğu değil bu alerjinin düzeyi de ortaya çıkar. Seçilmiş vakalarda immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi uygulanabilir.

POLEN MASKESİ KULLANIN

-Peki saman nezlesinden korunmanın yolu var mı? Bir de polen yoğunluğundan dolayı oluşan bir aleji biçimi var bahar mevsiminde. Neler yapar vücudumuza polenler? Polen alerjisinden korunmak için neler yapmalıyız?

İdeal olarak alerjinizin oluştuğu yerden uzakta yaşamayı seçebilirsiniz. Çimleri
keserken veya ev temizliği yaparken polen maskesi takın. (Birçok eczaneden temin
edilebilir) Isıtma ve havalandırma sistemlerindeki filtreleri aylık olarak değiştirin yada bir hava temizleme aygıtı kullanmaya başlayın. Polenlerin çok yoğun olduğu dönemlerde kapıları ve pencereleri kapalı tutun. Evde bulunan bitki ve hayvanlardan uzak durun. Kuş tüyü yastıkları, yün battaniye ve yün örtüleri pamuk veya sentetik maddeden yapılmış olanlarla değiştirin. Gerekli olduğunda ilaç kullanın. Genel sağlık kurallarına uyun. Polen mevsimi öncesi hekiminize başvurarak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayın.

NADİREN ÖLÜME YOL AÇAR

Polen alerjisinin ölüme kadar götürdüğü söyleniyor. Doğru mu?
Tüm alerjilerde yüksek yoğunlukta alerjene maruz kalındığında anaflaxi dediğimiz,
tedavi edilmediğinde ölüme kadar yol açan bir reaksiyonla karşılaşabiliriz. Ancak bu
polen alerjisinde nadirdir, daha çok ilaç alerjilerinde ve arı sokmalarında görülür.

-Astım vakaları da baharda mı çoğalıyor? Polenler astımı da tetikliyor mu?

Astım eğer alerjiye bağlı ise ve alerji de polenlerle ilişkili ise elbette bahar ayları astım atağının görülme olasılığını arttırır.

SİGARA, HAVA KİRLİLİĞİNDEN UZAK OLMALI

-Astım krizi geldiğinde ilk ne yapılmalıdır?

Eğer astım krizine yol açan neden ortam kirliliği dediğimiz durumsa yani, polen yoğunluğu, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal gazlar gibi solunumla alınan kirleticiler ise kişi bu ortamdan derhal uzaklaştırılmalıdır. Kurtarıcı dediğimiz ilaçlar yani hastaların "fıs fıs" diye tabir ettikleri ilaçlar derhal kullanılmalı kişi en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmeli ve sürekli takip ettiği hekimi bilgilendirilmelidir.

-Astımda tedavi yöntemleri neler?
Öncelikle Astım tanısı doğru konulmalı tedavi buna göre planlanmalıdır. Zeminde
alerji varsa buna yönelik önlemler alınmalı, astımın derecesi testlerle tespit edilmelidir. Öncelik inhaler dediğimiz sprey şeklinde kullanılan ilaçlardadır. Bunların çeşitli formları vardır, ilave olarak alerjiye yönelik ilaçlar eklenebilir, enfeksiyon düşünülüyorsa antibiyotikler, öksürük kesicilerden yararlanılır. Kişi sigara kullanıyorsa sigarayla mücadele yöntemleri önerilir ve uygulanır. Hastmız çocuk ise aile bilgilendirilir ve danışmanlık hizmeti verilir, yine seçilmiş vakalarda beraberinde alerjik rinit dediğimiz saman nezlesi de var ise immunoterapi yani aşı tedavisi uygulanabilinir.

-Eklemek istedikleriniz veya vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Alerji ve astım korkulacak bir durum değil tedavisi mümkün olan ve toplumda oldukça sık görülen hastalıklardır. Özellikle çocukluk çağında sık tekrarlayan öksürük ataklarında alerji aklımıza gelmeli, hele ki ailede alerjisi olan bir birey var ise bu olasılığın bir kaç kat daha fazla olabileceğini unutmamalıyız

BEGÜM ÇELİKKOL

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3729 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim