• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Topuk dikeninde, geçmeyen omuz ve dirsek ağrılarında etkin tedavi yöntemi

Topuk dikeninde, geçmeyen omuz ve dirsek ağrılarında etkin tedavi yöntemi
BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Esra Sırmagül, ameliyatsız ve çağdaş bir tedavi olanağı olan ESWT hakkında bilgiler verdi.

BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Esra Sırmagül, ameliyatsız ve çağdaş bir tedavi olanağı olan ESWT hakkında bilgiler verdi.

ESWT 'nin açılımı nedir?
ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy), kısaca şok dalga tedavisidir. Vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarının çelik başlıklı bir aplikatör vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesinde odaklanmasına dayanan non-invaziv uygulama şeklidir.Yüksek basınç ve yüksek enerjiyi çok kısa süre içerisinde uygulama imkanı sağlayarak birkaç seansta  başarı ile tedavi olanağı sağlamaktadır.  

Söz konusu ses dalgalarıyla uygulanan tedavi, tenisçi/ golfçu dirseği, topuk dikeni, omuz ağrıları gibi  hastalıkların tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.
Hastaya ameliyatsız   ÇAĞDAŞ bir  tedavi olanağı sunar.
....
ESWT tedavisinin başarı oranı nedir ?
50.000 hasta üzerinde yapılan tıbbi litaratürlerde yayınlanmış çalışmaların ortalama başarı yüzdeleri Topuk Dikeninde %85, Tenisçi Dirseğinde % 70 Omuzun Kalsifiye Tendiniti/Donuk Omuz hastalıklarında % 80 ve üstündedir?
ESWT uygulaması Nasıl Yapılır?
Uygulama öncesinde   doktorun muayenesi ve yaptığı tetkikler sonucu  sorunlu bölge tespit edilir ve işaretlenir. Hastalığın olduğu noktaya odaklama yapılır. Bu işlemde işaretlenen bölgeye ultrason jeli sürülür. Ses dalgalarının etkisinin azalmaması için  başlık  ile vücudunuz arasında hava kalmaması sağlanır.
ESWT uygulaması duyacağınız çok az bir "çıt" sesi ile başlanır. Bu sesi sürekli kısa aralıklarla duyarsınız ve vücudunuzdaki titreşimini çok hafif hissedersiniz.Uygulama sırasında enerjinin gücü ve miktarı,mümkün olduğunca ağrı oluşturmayacak yada kabullene bileceğiniz hafif bir ağrı düzeyinde tutulur.
ESWT Tedavisi uygulanan Bölgede Ne Gibi Biyolojik Değişimler Olur?
Şok dalga terapisi hastalıklı bölgelere ulaşarak vücudun doğal iyileştirme sürecini uyaran özel bir tedavi şeklidir.ESWT  enerjisine maruz kalan bölgede bir dizi biyolojik reaksiyon meydana gelir . Bu reaksiyonlar sonucu bazı iyileştirici etkiler oluşur . Sonuç daha hızlı iyileşmedir.
ESWT’nin en sık kullanıldığı alanlar:
TOPUK DİKENİ:

Topuk dikeni ,topuk ağrılarının en sık görülen sebebidir .En önemli şikayeti ise ağrıdır.Ağrının özelliği, istirahatta olmayıp ancak hareket halinde ve özellikle yere basıldığı zaman oluşmasıdır. ...Hasta genellikle sabah kalkınca ilk adımda şiddetli topuk ağrısından yakınır. Daha sonra kısmen hafifleyen ağrı, uzun süre yürüme, ayakta kalma ile tekrar artabilir.
Topuk dikeninde en önemli etken kilolu olmaktır. Ancak normal kilolularda da görülebilir. Özellikle uygunsuz kötü ayakkabılar giymek ,uzun süre ayakta kalınan işlerde çalışmak,veya yürürken topuğa veya ayak parmaklarına fazla yüklenmek gibi yürüme hataları da topuk dikenine neden olabilir.

Tüm bu zorlayıcı durumlar ayak tabanındaki tendon dokusunun topuğa yapışma yerinde gerilmeler zamanla minik yırtık ve zedelenmelere neden olur. Oluşan bu zedelenmelere  cevap olarak bu  dokuda  sertleşme olur ve yerini kemiğimsi bir yapıya bırakır. Bu da röntgen filminde topuğa batmış bir diken gibi görünür. Ağrının sebebi dokuda meydana gelen zedelenmedir. Oluşan kireçlenme vücudun zedelenmeye karşı verdiği reaksiyondur.
..
ESWT topukta oluşan kireçlenmenin  yani diken görünümündeki yapının zaman içinde erimesini , hasar gören tendon ve dokuların tamiri ve yenilenmesini sağlayarak ağrıyı tedavi eder

Bu gibi şikayetiniz varsa vakit geçirmeden bir uzmana başvurup gerekli tedavileri erken dönemde yaptırmalısınız.
TENİSÇİ DİRSEĞİ :
Aşırı kullanıma bağlı olarak ortaya çıkan dirsek ağrısı şikayetidir.  özellikle dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntıda ağrı ve hassasiyetle karakterizedir.
Tenisçi dirseği elin ve bileğin hareketini  sağlayan önkol kaslarının fazla kullanılmasından kaynaklanan bir durumdur. Bu kaslar aşırı kullanıldıklarında tendonlar tekrarlayıcı bir şekilde tutundukları noktada zedelenmeye sebep olurlar. Sonuç olarak  tendonlarda (kirişlerde ) reaksiyon ve ödem oluşur. Kirişlerdeki tekrarlayan küçük yırtıklar ağrı oluşturur. Tenisçi dirseğine neden olan aktiviteler tenis ve diğer raket sporları, marangozluk, makine işleri, uzun süre klavye ile yazı yazmak ve örgü örmektir. Ayrıca  zorlayıcı ev işleri de bu ağrıları tetikleyebilir..
Tenisçi dirseğinin belirtileri şöyle sıralanabilir:
-Dirseğin dış tarafında ağrı ve hassasiyet
-Ağır cisim kaldırırken ağrının artması
-Eli yumruk yaparken, el sıkma esnasında, bir cismi kavrarken veya kapı kol­larını çevirirken ağrı.
Oldukça dirençli olan bu dirsek problemi ESWT uygulamalarıyla başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. ESWT zarar gören tendon ve dokuların tamiri ve yenilenmesini sağlayarak ağrıyı tedavi eder.
KALSİFİK TENDİNİT:
Omuz tendonlarındaki aşınma ve yırtıklar sonrası bu bölgelerde kireç depolanmasına kalsifik tendinit denir.

Omuzda çok şiddetli ağrıya yol açan bir patolojidir.  Omuz ağrısı zorlayıcı bir aktivite sonrası ani ve şiddetli bir şekilde başlar.

Sporcular, endüstri işçileri, ev hanımları ciddi omuz ağrılarından sıklıkla yakınırlar. Bunun sebebi omzu oluşturan tendonları sıkışması zedelenmesi veya zedelenen bölgenin kireçlenmesi gibi pek çok etken olabilir Omuzun yüksek yüklenme altında hızla uzatılması bu tip omuz ağrılarına sebep olur.Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor dışında boya, cam silme gibi aktivitelerde de olabilir. İleri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir.

Hastalar genellikle ilk belirtileri hatırlamazlar. Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde hafif bir güç kaybı vardır. Omuzdaki hareket kısıtlılığı daha sonra başlar.

Yapılan tedaviye rağmen çoğunlukla kronikleşen ve hastalarda uzun süreli omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı gibi sorunlara yol açan bu durum ESWT ile daha kısa sürede ve etkili bir şekilde çözümlenir.

ESWT  bahsettiğimiz problemler dışında farklı bölgelerdeki tendon patolojilerinde de başarı ile uygulanmaktadır.

-Baş ve boyun  bölgesinde
-Büyük damar, sinir ve omuriliğe yakın bölgelerde
-Hamilelerde
-Gelişme çağını tamamlamamış çocuklarda
-Pıhtılaşma bozukluklarında ve pıhtılaşma önleyici ilaç kullananlarda
-Kalp pili bulunanlarda
-Tümöral ve enfeksiyoz hastalığı bulunanlarda kullanılmaz.
Hasta ne zaman etkisini fark eder ?
İlk seanstan itibaren 1 haftalık süre içerisinde ağrılarda  azalma görülebilir. ESWT tedavisinde amaç ağrının geçici olarak giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlamaktır.
ESWT'nin kas iskelet sistemi üzerindeki avantajlar;
-Cerrahi bir işlem olmaması,
-Komplikasyonlarının azlığı,
-Açık cerrahi ile kıyaslandığında maliyet azlığı,
- Hastanın tedavinin hemen sonrasında günlük hayatına devam edebilmesi,
- Kalıcı tedavi sağlamasıdır.
Yan Etkileri  ?  
Şok dalga tedavisinde ciltte oluşan hafif kızarıklık  ve bazen oluşan şişlik dışında hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Hasta tedaviden sonra günlük işlerine devam edebilir.
ESWT Tedavisinin Geleceği Nedir?
ESWT tedavisi Avrupa ve Kuzey Amerika , Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere 30'un üzerinde ülkede yaygın olarak kullanılmakta , her sene uluslararası kongreleri yapılmaktadır.Amerika'da 1997 yılından beri Topuk Dikeninde , 2000 yılından bu yana da Tenisçi dirseğinde FDA (Amerika için gerekli izin) onayı alınmıştır. Böylece Şok Tedavi artık tüm Dünya'nın kabul ettiği bir tedavi olarak onaylanmış ve Nano teknoloji ürünü olarak kliniklerindeki yerini almıştır. Ülkemizde de kısa sürede yaygınlaşacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 17788 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim