• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Torba Kanun Tasarısı Soma'ya umut olacak

Torba Kanun Tasarısı Soma'ya umut olacak
TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Ünüvar: "Soma'da hayatını kaybeden madencilerin yakınlarıyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çok önemli yasal düzenleme çalışmaları başlatıldı"

İBRAHİM ERİKAN

Kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve maden sektöründe çalışanlara önemli haklar getiriyor.

Türkiye'yi derinden etkileyen ve 301 madencinin ölümüne neden olan facianın ardından, hükümet yetkilileri hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını hafifletmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Facianın ardından özellikle çalışma şartlarıyla gündeme gelen madenciler için daha "insani" şartlar içeren hakların işçilere sağlanması için "Torba Kanun Tasarısı"nın çıkması bekleniyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 Mayıs'ta Manisa'nın Soma ilçesinde maden faciası yaşandığını, facianın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bölgede acil kriz yönetimi oluşturulduğunu anımsattı.

Kriz yönetiminin, gidenleri geri getirmediğini ancak geride bıraktığı aileleri kucaklama anlamında önemli görev yürüttüğünü anlatan Ünüvar, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız gerçekten fevkalade liderlik yaptı. Ben de birkaç gün Soma'da kaldım. Orada acılı ailelerin acısını paylaşmaya çalıştık, 'işin bir ucundan tutabilir miyiz?' diye düşündük. Tabi, Soma'da yaşanan facianın boyutunu gördükçe, olayın sıcaklığı içerisinde faciayı yaşayanlarla görüştükçe insan duygusal olarak çok hassas bir noktaya gidiyor. Ateş düştüğü yeri yakıyor, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin çocukları kadar, eşleri, anneleri, babaları kadar o acıyı hissetmek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Kömür madeninin Türkiye için önemli kaynak olduğunu, madenciliğin uygun çalışma koşullarında devam ettirileceğini belirten Ünüvar, "Bu maden faciası sadece Türkiye'de yaşanmıyor, sadece Soma'da da yaşanmadı. Biz daha önce Balıkesir'de, Zonguldak'ta ve farklı noktalarda yaşadık. Orada da pek çok kardeşimiz hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

- Madencilere yeni haklar

Hükümetin Soma'daki acıyı, geride kalan ailelerin acısını hafifletecek ciddi çalışama yürüttüğünü bildiren Ünüvar, Mecliste görüşülen "Torba Kanun Tasarısı"nda en önemli maddelerin, Soma'da hayatını kaybeden madencilerin ailelerine ve madencilik sektöründe çalışanların şartlarıyla ilgili düzenlemeleri içerdiğini aktardı.

Ünüvar, şunları söyledi:

"Soma'da hayatını kaybeden madencilerin yakınlarıyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çok önemli yasal düzenleme çalışmaları başlatıldı. TBMM'de şu anda 'Torba Kanun Tasarısı' olarak adlandırılan yasanın içerisinde en önemli gündem maddeleri Soma'daki madencilerimizin yakınları için hazırlanan maddeler. Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin bir yakınına istihdam alanı oluşturulacak. Yıllık ücretli izin 4 gün daha arttırılacak gibi gerçekten sosyal boyutu yüksek düzenlemeler yapılıyor. Giden de gittiğiyle kalmıyor, geride bıraktığı acılı aileleri, çocukları için de hem sosyal rehabilitasyon anlamında hem de onların özlük hakları anlamında bir takım imkanlar getiriliyor. Madencilikle ilgili de ciddi düzenlemeler yapılıyor. Örneğin madende çalışan işçilerin geliri 2 asgari ücret tutarından daha az olamayacak. 2 bin 300 lira civarında bir maaştan daha az olamayacak. 36 saatlik haftalık çalışma, günde 6 saatten fazla çalışma olamayacak. Diyelim ki 6 saatten daha fazla çalışma oldu, her bir saatlik ekstra çalışma için yüzde 100 daha fazla zam almış olacak."

Madencileri önemsediklerini vurgulayan Ünüvar, sözlerini "Madende çalışan kardeşlerimizin hayatını önemsiyoruz. Onların ekonomik durumlarını, çalışma koşullarını düzelterek madencilikte çalışan insanların 'En azından ben burada çalıştım ve evime daha fazla ekmek götürebiliyorum' düşüncesi oluşmasını arzu ediyoruz" diye tamamladı.

Bu haber toplam 2378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim