• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

'Torba Kanun'da 11 madde daha kabul edildi

'Torba Kanun'da 11 madde daha kabul edildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi daha kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi daha kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, bursla Türkiye'ye getirdiği yabancı uyruklu öğrencilerin prim ödeme yükümlüsü olacak.

Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "Son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak. 

Başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlara, kurum dışından, alanlarında uzman olan öğretim üyeleri ile tabip, diş tabibi ve eczacılar da katılabilecek. 

Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin üç katına indirilecek. Böylece, iş gücü maliyeti düşürülerek Türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.

Sigortalılar adına sonradan tahakkuk ettirilen fark prim tutarları, sigortalılar ile tüzel kişilerin kasıt, kusur, hata ya da yanıltıcı beyanından kaynaklanmaması şartıyla, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın tahsil edilecek. 

SGK tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Beğenelim beğenmeyelim Başbakanımızın bir çocuk politikası var; '3 çocuk' diyor. 'Herkes 3 çocuk yapacak' diye bir şey yok. Bu bir tavsiyedir, uyan uyar, uyma uymaz. Ancak bu sözün bir takım sebepleri var. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine baktığımız zaman üçüncü, dördüncü çocuğa teşvikler veriliyor" dedi.

Başbakan'a "padişah" denmesinin hoş bir ifade olmadığını belirten İşler, "Bu kadar seçimden galip çıkıp nasıl padişah olunabiliyor?" diye sordu. 

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in "demokrasi sandıktan ibaret değildir" sözüne karşılık İşler, demokrasinin en vazgeçilmezinin sandık olduğunu kaydetti.

İşler, Türk ekonomisinin dünyada gıpta ile takip edildiğini ifade etti.

Tasarının 55. maddesinin kabul edilmesinin ardından, komisyon, yarın sat 11.00'de devam etmek üzere bugünkü çalışmalarını sonlandırdı.

Bu haber toplam 5321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim