• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

'Torba'dan SGK'nın kasasına 5 milyar TL girdi

'Torba'dan SGK'nın kasasına 5 milyar TL girdi
Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dört ayda 5 milyar lira nakit girişi sağlandı. Yıl sonuna kadar 8 milyar lira tahsilat bekleniyor.
Sigorta, vergi gibi devlete olan borçların yeniden yapılandırıldığı torba kanun çerçevesindeki tahsilatlar ilgili kurumların yüzünü güldürüyor. 30 milyarlık prim başvurusunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) dört ayda 5 milyar lira nakit girişi sağlandı. Yıl sonuna kadar 8 milyar lira tahsilat bekleniyor.

Yeniden yapılandırma kapsamında toplam yaklaşık 70 milyarlık taahhütte bulunulurken bunun ne kadarının tahsil edileceği merak konusu. İlk veriler, af başvurularındaki başarının tahsilatta da yaşandığını ortaya koyuyor. Ekonomideki iyiye gidişe paralel olarak borcunu yapılandıran esnaf, ödemelerini de yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre 4 aylık dönemde kurumun kasasına yapılandırmadan 5 milyarlık nakit girişi sağlandı. Bu rakam, daha önceki prim aflarında toplanan paranın tamamına yakın. Uzmanlar, bu gidişin sürmesi halinde rekor tahsilat yapılacağını belirtiyor.

Türkiye, tarihinin en büyük borç barışına imza atarak 300 kalemdeki alacağını yeniden yapılandırdı. Faizler silinirken devlet alacaklarını, güncel enflasyon rakamları ile yeniledi. Bu durum, devlete borcu olanlar için büyük kolaylık oluşturdu. Bu sebeple yeniden yapılandırma olarak ifade edilen affa, başvuru beklenen üzerinde gerçekleşti. Maliye Bakanlığı'na 5,5 milyon, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) ise 2 milyon başvuru geldi. Yeniden yapılandırma kapsamında ödenmesi taahhüt edilen toplam rakamın 70 milyarı bulması bekleniyor.

Bu rakamın yaklaşık 30 milyarı, SGK'nın bugüne kadar tahsil edemediği prim alacaklarından oluşuyor. Önceki aflar incelendiğinde taahhüt edilen rakamın büyük bölümünün tahsil edilemediği görülüyor. Örneğin 2008 yılındaki prim affında 14,5 milyar tahsilat bekleniyordu. Ancak kurumun kasasına giren rakam, 8 milyar civarında kaldı. Diğer aflarda ise tahsilat oranı çok daha düşük. Kimi aflarda, taahhüt edilen rakamın ancak yüzde 10'u kasaya konuldu. Bu durum, yeniden yapılandırmada esas önemli bölümün tahsilat süreci olduğunu ortaya koyuyor. Çoğunlukla yapılandırmaya başvuruda hızlı davranan borçlular, aynı tavrı ödeme konusunda göstermiyor.

Son yapılandırmada ise tahsilat süreci, beklentilerin üzerinde başarılı gidiyor. Ekonomideki bahar havasına paralel olarak taahhüt edilen ödemeler yapılıyor. SGK'nın verilerine göre yeniden yapılandırmadan mart ayında 275 milyon, nisanda 1 milyar 50 milyon, mayısta 1 milyar 275 milyon, haziranda ise 2 milyar 521 milyon tahsilat gerçekleşti. Böylece haziran sonu itibarıyla toplamda 5 milyar 121 milyon kasaya girdi. Yıl sonuna kadar ise en az 8 milyar liranın tahsili bekleniyor. Yeniden yapılandırmadan gelecek olan 70 milyarlık bu ek kaynak, Türk ekonomisi için önemli bir rahatlama sağlayacak. Ekonomi yönetimi, affın Vergi Barışı kısmından gelen rakamı borç ödemesinde kullanmayı planlıyor. SGK ise yeniden yapılandırmadan gelen parayı, kurumun açıklarını azaltmak için kullanacak.

Böylece Hazine'den daha az açık transferi yapılacak. SGK'ya, bütçe açığı verdiği için her yıl yaklaşık Hazine'den 30 milyar lira açık transferi yapılıyor. Yeniden yapılandırma sayesinde Hazine'den daha az destek alacak. Nitekim yeniden yapılandırma ve sigortalı sayısındaki artış sebebiyle SGK, mayıs ayında açık transferi için Hazine'den para almadı.

YENİDEN YAPILANDIRMADAN YAPILAN TAHSİLAT (TL)*

Mart 275 milyon

Nisan 1 milyar 50 milyon

Mayıs 1 milyar 275 milyon

Haziran 2 milyar 521 milyon

Toplam 5 milyar 121 milyon

(*) SGK prim tahsilatı

 

İSA YAZAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2038 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim