• BIST 9530.47
  • Altın 2479.488
  • Dolar 32.4228
  • Euro 34.7158
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Trafik kazalarında, Kazazede yaya hatalı ise 'yanıyor',

Trafik kazalarında, Kazazede yaya hatalı ise 'yanıyor',
Trafik kazalarından sonra çıkan tedavi masraflarının karşılanmasında büyük karmaşa yaşanıyor. Kaza geçiren bir yayanın "hatalı" olması halinde, muayene ücretlerini ödeyecek muhatap bulunamıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sigorta şirketlerine, sigorta şirketlerinin de SGK'ya yönlendirdiği masraflar konusunda muhatap bulamayan kazazede ve tedavisini yapan hastaneler, yüklü masraflarla ikinci şoku yaşıyor. Vatandaş, sigortalı bile olsa sağlık giderlerini cebinden ödemek zorunda kalırken, birçok kişinin yüklü masrafı karşılayamaması hastaneleri de zor durumda bırakıyor.

Benzer bir durum ile Ankara'da Kudret Kılıç adlı vatandaş karşı karşıya kaldı. Kılıç, karşıdan karşıya geçerken kendisine arabanın çarpmasının ardından hemen en yakındaki özel bir hastaneye kaldırıldı. 50 gün boyunca yoğun bakımda kalan Kılıç, tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Yakınlarını kaybetmenin acısını yaşayan Kılıç'ın ailesi özel hastaneden gelen 48 bin liralık faturayla ikinci şoku yaşadı. Bu kez, çok sayıda belge hazırlanarak kazazede Kılıç'a çarpan aracın sigorta şirketine gidilmesine karşın, "Yayanın 8'de 4 kusurlu çıktığı, bu nedenle sigorta şirketinin faturayı ödeyemeyeceği" belirtildi. Bir türlü bürokratik engeller aşılamayınca, hem kazazede Kılıç'ın ailesi hem de hastane yönetimi sıkıntı yaşadı.

Benzer bir durum, kaza sonucu arabanın çarptığı 7 yaşındaki Emre Öztürk için de yaşandı. Öztürk'ün tedavisi için 19 bin 279 TL'lik fatura ile karşı karşıya kaldı.

YAYA HATALI İSE YANDI

Yayaların karıştığı trafik kazaları sonrası yaşanan sorunlarla ilgili olarak görüşünü aldığımız Özel Lokman Hekim Hastaneleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, trafik kazası geçiren bir yayanın 'hatalı' olması halinde hastane ücretlerinin SGK tarafından ödenmediğini dile getirerek, "'Yaya, trafik kazası geçirdiğinde 'hatalıysa' SGK karşılamadığı için hastane masraflarını kendisi ödemek zorunda! Bu ne hukukidir ne de insanidir. Hepimiz birer yayayız, her an herkesin başına bu tür talihsizlikler gelebilir. Sayın Başbakan'ın bu uygulamadan haberdar olmadığını düşünüyorum. Bilgisi olsa bu anlamsız uygulamaya izin vereceğini sanmıyorum" dedi. Güvendi, yayalarla ilgili ödemelerin SGK tarafından yapılması, SGK'lı olanların SGK sigorta havuzundan, SGK'lı olmayanların giderlerinin de bütçeden SGK'ya aktarılması yoluyla karşılanmasının doğru olacağını belirtti.

Güvendi, "Yılda 750 bin civarında trafik kazası olduğu ve bunlarda 160 bin civarında yaralanma vakası olduğu göz önüne alınırsa, sorunun boyutu daha net ortaya çıkar. Mutlaka, bir düzenleme şart" ifadesini kullandı.

BAŞINIZA SAKSI DÜŞERSE ÖDENİYOR

Özel Hastaneler Platformu Başkanı da olan Hastane Başhekimi Dr. Mehmet Altuğ ise, hem insani hem de kanuni açıdan acil gelen her hastaya gerekli müdahaleleri yaptıklarını vurgulayarak, "Ne var ki, yoldan geçtiğinizde kafanıza saksı düştüğünde SGK bunu ödüyor ama trafik kazası geçirdiğinizde ödemiyor. Bu, anlaşılabilir bir durum değil." dedi. Altuğ, kanuni düzenlemeyle sorunun giderilmesini istedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5874 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim