• BIST 9719.08
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Trafikte boşa geçirilen zaman ruh sağlığını bozuyor

Trafikte boşa geçirilen zaman ruh sağlığını bozuyor
Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Berkant Yelken, trafikte boşa geçirilen zaman arttıkça kişinin ruh sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.

Trafik sıkıştıkça sürücülerin kurallara uymaması, sık, gereksiz korna çalmanın arttığını bunun da kişilerde haksızlığa uğrama ve çaresizlik düşüncesine neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Yelken, " Bu durum kişi de haksızlık, çaresizlik, toleransta azalma, kolay sinirlenme, yorgunluk, baş ağrısı, dikkati toplamada güçlük gibi ruhsal belirtiler neden olur. Dolaylı olarak iş verimini ve motivasyonu düşürür. Kişiler arası ilişkilerde soruna yol açar." diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yaz tatilinin bitmesi ve okulların başlamasıyla birlikte tramvay yolunun geçtiği istasyon köprüsünün yıkılması ve burada yol inşaat çalışmasına izin vermesi kentte trafik ve ulaşım sorunu artırdı. Bu nedenle tramvay seferleri aksamaya başladı.Tramvayla 10 dakikada gidilecek yere ulaşma süresi yarım saate buldu. İnşaat bölgesinde tramvayların dakikalarca beklemesi, tramvayların geliş sürelerinin uzaması ve bu kapsamda artan yolcu miktarıyla insanların sıkış tepiş yolculuk yapması zaman zaman tartışmalara neden olmaya başladı. Özellikle insanların tramvay içerisinde dakikalarca inşaat güzergahında beklemesi adeta yolcular için içinden çıkılmaz hal aldı. İnşaat bölgesinden geçen araçlarında farklı istikametlere alınması ve bununla birlikte artan trafik sıkışıklığı da sürücüleri çileden çıkarttı.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine Eskişehir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Berkant Yelken, konuya ilişkin açıklama yaparak yetkililerin kentteki trafik sorununa acilen bir çözüm bulması gerektiğini belirtti. Uzm. Dr. Yelken, aksi taktirde trafikte boşa geçirilen zaman arttıkça kişinin ruh sağlığının olumsuz etkilendiğini savundu.

Trafik sıkıştıkça sürücülerin kurallara uymaması, sık, gereksiz korna çalmanın arttığını bunun da kişilerde haksızlığa uğrama ve çaresizlik düşüncesine neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Yelken, " Bu durum kişi de haksızlık, çaresizlik, toleransta azalma, kolay sinirlenme, yorgunluk, baş ağrısı, dikkati toplamada güçlük gibi ruhsal belirtiler neden olur. Dolaylı olarak iş verimini ve motivasyonu düşürür. Kişiler arası ilişkilerde soruna yol açar." diye konuştu. Uzm. Dr. Yelken, işe geç kalma endişesi, sürekli vites değiştirmek zorunda kalmak, trafik gürültüsüne uzun süre maruz kalmak, boşa giden benzin harcamaları ve çocuklarla yapılan yolculuklarda çocukların sıkılması, açlık-susuzluk ya da tuvalet ihtiyaçları gibi sorunların da sürücülerin gerginliğini arttırdığını vurguladı.

Trafikte yaşanan ruhsal belirtilerle baş etmek için sürücülerin ve yetkililerin yapabilecekleri şeyleri ise şöyle sıraladı: " Sürücüler gevşeme egzersizleri, müzik dinlemek, bireysel öfke kontrol tedavileri alabilir. Ama öncelikle trafikle ilgili düzenlemelerin kentte yaşayanlarla beraber ve önceden bilgilendirmelerle yapılması da lazım. Sürücü davranışlarını geliştirecek eğitimlerin verilmesi(hatalı park, korna çalmak gibi) gerekli olduğunu düşünmekteyiz."

Uzm. Dr. Yelken, bu bağlamda kenti yönetenlerin ve konuyla ilgili yetkililerin trafik sıkışıklığının yarattığı ruhsal sorunları farketmesini ve kalıcı çözüm arayışlarını bir an önce görmesi gerektiğini ifade etti. Yelken, yetkililerin de bunu görmesinin halkın hakkı olduğunu dile getirdi.

Bu haber toplam 2168 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim