• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

TTB: Türkiye sağlık düzeyinde eksi puanlarda

TTB: Türkiye sağlık düzeyinde eksi puanlarda
Ülkelerin sağlık düzeylerini değerlendiren Türkiye Tabipler Birliği Türkiye'nin 169 ülke arasında 87'nci olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin sağlık düzeyi eksilerde neden" dedi.

Ülkelerin sağlık düzeylerini değerlendiren Türkiye Tabipler Birliği Türkiye'nin 169 ülke arasında 87'nci olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin sağlık düzeyi eksilerde neden" dedi. TTB Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın ve doğrudan nüfus orantılı hesap yapması doğru değil" dedi.

Ülkelerin sağlık düzeylerini değerlendiren Türkiye Tabipler Birliği Türkiye'nin 169 ülke arasında 87'nci olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin sağlık düzeyi eksilerde neden" dedi. TTB Birliği Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, "Sağlık Bakanlığı'nın ve doğrudan nüfus orantılı hesap yapması doğru değil" dedi.

Türk Tabipler Birliği(TTB), merkez binasında birlik tarafından yapılan ülkelerin sağlık düzeylerine yönelik değerlendirmeler ve Türkiye'nin dünyadaki sağlık sıralamasına ilişkin basın toplantısı yaptı. TTB Üyesi Prof. Dr. Feride Aksu Tanık yapılan değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaştı.


TTB, 169 ülkenin sağlık düzeylerini değerlendirdiği ve verilerin artı eksi olarak puanlandığı araştırmada Türkiye'nin sağlık düzeyinin eksilerde olduğunu ifade etti. TTB yapılan araştırmada ülkelerin ortalama yaşam süresi, bebek, çocuk, anne ölümleri, ölüm nedenlerinin hastalıklara göre dağılımı, hastalıklara göre yaşam yılı kayıpları gibi çok sayıda verinin analiz edildiğini kaydetti. TTB Genel Başkanı Eriş Bilaloğlu, hekim sayısının hızla arttığını kaydederek, "Sayıya dayandırılmış tartışmalar sağlık sorununa çözüm olmaz. Sağlık Bakanlığı'nın ve alanda incelemeler yapanların doğrudan nüfus orantılı hesap yapması doğru değil. Yaptığımız çalışma örnek olmalıdır" dedi.

-TÜRKİYE'NİN PUANI EKSİ 11,98-

Ülkelerin aldıkları puanlara göre sıralandığını kaydeden Tanık, Türkiye'nin sağlık düzeyi puanlamasının gerilerde olduğunu ifade ederek, "En yüksek puan alan ülke artı 22, 75 ile İsviçre oldu. Onu İzlanda, Avustralya, Japonya, İsveç, Kanada, İtalya, İspanya izlediler. En düşük puan alan ülke ise Sierra Leone'nin puanı eksi 118, 57 idi. Afganistan ve çok sayıda Afrika ülkesi de eksi puan aldı. Türkiye'nin puanı ise eksi 11,98'dir" dedi.

Tanık, Türkiye'nin aldığı puanı yakışıksız bir durum olarak değerlendirirken Sağlık Bakanlığı'nın ülke nüfusu ve hekim sayısına göre bir değerlendirmenin doğru olmadığını belirtti. Tanık, sağlık düzeyi araştırma analizlerinde kişi başına düşen gelirin, toplam sağlık harcamalarının, kişi başına sağlık harcamalarının, sosyal güvenlik harcamalarının ve okuryazarlık oranlarının değerlendirilmesi gerektiğini öne ifade etti.

-"TÜRKİYE'DE HEKİM YETERSİZLİĞİ YOK"-

Gelir dağılımındaki eşitsizliğin sağlık düzeyinde etkili olduğunu ifade eden Tanık şöyşe devam etti:
"Türkiye'nin içinde bulunduğu grubun analizinden ise çok çarpıcı veri ortaya çıkmaktadır. Gelir dağılımındaki eşitsizlik tek başına ve çok yüksek bir katsayı ile sağlık düzeyinin belirleyicisidir. Zengin ülkeler listenin başında yer almaktadır. Araştırmada olması gereken hekim sayısı da hesaplandı. Türkiye'de beklenen hekim sayısı 113 bin 902'dir. Dünya Sağlık Örgütü'nün Sağlık Bakanlığı kaynaklarından elde ettiği 2009 verilerine göre ülkemizde 110 bin 4000 hekim var. Türkiye'de hekim yetersizliği yoktur. Türkiye'de hekimler ve tüm sağlık emek gücü açısından sorun sayı değil, istihdam ve dağılımdır. Yeni tıp fakültesi açılmamalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2717 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim