• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Türk doktorlar Libya'da halkın yanında

Türk doktorlar Libya'da halkın yanında
Büyük bir dramın yaşandığı Libya'ya Türk doktorlar da bigane kalmadı. Bir grup Türk doktorun Libya'da tedaviye başladıkları bildirildi.

İnsani Yardım Vakfı İHH ve Yeryüzü Doktorları Libya'ya doktor gönderdi. Libya’ya giden Türk doktor Mevlit Yurtseven, ülkede ciddi bir katliam olduğunu, hastanelerin çatışmaların yaşandığı ilk günlerde yaralılarla dolduğunu belirtti. Yurtseven, katliamlar sebebiyle bir doktorun bir gün içerisinde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını kaydetti. Muhammer Kaddafi güçlerinin kimyasal silah dışında her türlü silahı kullandığını kaydeden Yurtseven, “Libyalı doktorların tespitlerine göre Kaddafi güçleri kimyasal silah kullanmamışlar. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi” şeklinde konuştu.

Libya’ya giden 3 Türk doktor Mevlit Yurtseven, Hasan Hüseyin Ünsal ve Hamdi Osmanoğlu, Bingazi ve Beyda’daki hastaneleri ziyaret ettiler. Ülkede yaşananları yerinde gördüler.

Dr. Mevlit Yurtseven, Libya’da bulundukları süre içerisinde hastaneleri ziyaret ederek, ülkedeki sağlık kuruluşlarıyla görüşerek yaşanan durumu raporlaştırdıklarını belirtti. Yurtseven, Libya’da Arap Doktorlar Birliği’nin destekleriyle şuan için doktor sıkıntısı olmadığını bazı ilaçlarda sıkıntı yaşandığını kaydetti. Yurtseven, bu ilaçları temin etmek için Mısır Tabipler Birliği ile birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Yurtseven, ilaçları Mısır’da temin etmede sıkıntı yaşamaları durumunda Türkiye’den Libya’ya ilaç ve tıbbi malzeme göndereceklerini belirtti.

BİR GÜNDE YÜZLERCE HASTA AMELİYAT EDİLDİ

Katliamların yaşandığı ilk günlerde hastanelerde adeta can pazarı yaşandığını anlatan Dr. Mevlit Yurtseven, “Çok ciddi bir katliam olmuş. Yaralıların önemli bir kısmı 18-22 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor. Son derece ağır silahlar kullanmışlar. Çatışmalar başladıktan sonra 5 gün içerisinde hastaneye 1200 yaralı Beyda’daki devlet hastanesine getirildi. Libyalı doktorların tespitlerine göre kimyasal silah dışında her türlü silah kullanılmış. Eğer kimyasal silah kullansalardı daha fazla sivil insan hayatını kaybederdi. El Beyda’da 5 gün içerisinde doktorlar 245 ameliyat yapmışlar. Yaralıların bir kısmı ameliyat masasında hayatlarını kaybetmiş. Havari Hastanesi Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Abdülaziz El Şari, bir doktorun bir günde yüzlerce yaralının ameliyatına katılmak zorunda kaldığını bize anlattı” dedi.

doktor2.jpg

Dr. Mevlit Yurtseven, Mısır Tabipler Birliği, Katar Kızılayı, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Arap Doktorlar Birliği ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bölde İHH İnsani Yardım Vakfı dışında başka Türkiyeli yardım kuruluşu olmadığını ifade eden Yurtseven, 3 doktor olarak İHH tarafından Libya’ya götürüldüklerini ifade etti.

KADDAFİ'NİN FOTOĞRAFLARI YERİNE ÖMER MUHTAR'IN RESİMLERİ ASILIYOR

Dr. Hasan Hüseyin Ünsal ise bazı yaralıların Libya’da tedavi edilemediğini, bu yaralıların Türkiye’de ve ya Mısır’da tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Ünsal, “Bu yaralıların tahliyesi için hava koridorunun mutlaka açılması gerekir. Karadan bu yaralıları tahliye etmek sıhhi açıdan güvenli olmayabilir” diye konuştu.

doktor3.jpg

Dr. Hamdi Osmanoğlu ise hastanelere kan durdurucu ilaçlar, ağrı kesiciler, süt tozu, çocuk maması vs. yardımında bulunduklarını ifade etti. Osmanoğlu, “Sağlık konseyinin sorumlusu Dr. Gebril Hewadi ile Bingazi’de oluştuk. İhtiyaç duyulan ilaçları temin edeceğiz. Libya’da fiili olarak devlet yok ama halk kontrolü sağlamış durumda. İnsanlar Kaddafi’nin fotoğraflarını indirip yerine Ömer Muhtar’ın fotoğraflarını asıyorlar. Kaddafi, olayların arkasında El Kaide’nin olduğunu iddia ediyor. Ancak yaralananların yüzde 90’ını gençler oluşturuyor. Bu gençler sosyal medya ile harekete geçen gençler. Bunların El Kaide veya başka bir örgütle ilgisi yok” dedi.

YERYÜZÜ DOKTORLARI LİBYA-TUNUS SINIRINDA

Yaşanan karışıklıklar ve sonrasındaki çatışmalar sebebiyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği, onbinlerce insanın da sınır boylarınca mülteci durumuna düştüğü Libya’da insanlık  yaşam mücadelesi veriyor.  Yaşanan bu gelişmeler üzerine Libya-Tunus sınırına gönderilen, FIMA (Federation of Islamic Medical Associations), AMU  (Arap Medical Union), IMANA (Islamic Medical Association of North America) ve Yeryüzü Doktorları temsilcilerinden oluşan bir ekip, ihtiyaçları yerinde tespit etmek ve sonraki adımları belirlemek üzere bölgede incelemelerde bulunuyor. Buradan gelecek haber ve raporlara göre çalışmalarını sürdürecek olan Yeryüzü Doktorları, sınır bölgelerinde sağlık hizmeti vermeyi planlıyor.

Timeturk

Bu haber toplam 3286 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim