• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Türk doktorlardan bir ilk

Türk doktorlardan bir ilk
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde uygulanan SİLS ameliyatı ile dünyada ilk defa halk arasında 'köpek kisti' olarak bilinen kist hidatik hastalığı nedeniyle bir hastanın karaciğerinin 6'da biri başarılı bir operasyonla 70 dakikada alındı.

Bilimsel alanda çalışmalarını sürdüren OMÜ Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen ameliyat tıp literatürlerine girmeyi başardı. Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla halk arasında 'köpek kisti' olarak bilinen hastalık literatürlere ilk olarak giren yöntemle tedavi edildi. Kedi, köpek, kurt, tilki gibi hayvanların bağırsaklarında yaşayan 'tenya ekinokokus' adlı parazit yoluyla insanlara bulaşan ve larvaların karaciğere yerleşmesiyle 'kist hidatik' hastalığının oluşmasına neden olan hastalık, tek kesiden kapalı ameliyat yöntemi olarak uygulanan SİLS ameliyatı ile dünyada ilk defa tedavisi gerçekleştirildi.

Genelde açık ameliyat ve laporoskopik yöntemlerle gerçekleştiren kist hidatik ameliyatları yerine, OMÜ Tıp Fakültesi'nde ilk defa SİLS yöntemiyle Ordu'nun Kumru ilçesinden gelen 71 yaşındaki Saliha Al'ın, göbeğinden açılan 3 santimetrelik kesiden kansız, ağrısız 70 dakika süren ameliyatla karaciğerinin 6'da biri alınıp tedavisi sağlandı.

Ameliyat hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak, hastanın karın ağrısı çekmesi üzerine bilgisayarlı tomografide karaciğer 2 ve 3. kısım arasında 5 santimetrelik 'kist hidatik' saptandığını söyledi. Hasta ile yapılan görüşmenin ardından safra kesesi, böbrek, dalak gibi ameliyatlarda kullanan SİLS yönteminin uygulanmasına karar verildiğini belirten Karabıçak, "Hastanın göbeğine 3 santimetrelik kesi uygulandı. Göbeğe yerleştirilen özel bir port içinden kamera ve cerrahi aletler karın içine sokularak hastanın karaciğerinin 2. ve 3. kısımları, yani karaciğerin yaklaşık altıda biri, içindeki kist ile birlikte kesilerek, delikten karın dışına çıkartıldı. Yaklaşık 70 dakika süren ameliyat sonrasında hasta, birinci günü evine taburcu edilecek kadar rahat geçirdi. Karaciğerden alınan kistin patlaması halinde çok büyük sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilirdi. Parça karın içerisinde özel bir torbaya konularak bulaşma riski ortadan kaldırılarak çıkarıldı" dedi.

Tek kesiden kapalı ameliyatın dünyada son yıllarda uygulanan yeni bir cerrahi teknik olduğuna dikkat çeken Karabıçak, "Bu teknikte hastalara daha az kesi yapıldığı için iyileşme süresi daha hızlı olmakta ve daha iyi kozmetik sonuç elde edilmektedir. Tek kesiden kapalı ameliyat dünyada ve ülkemizde şimdiye kadar safra kesesi, dalak, böbrek gibi farklı organların cerrahisinde uygulanmıştır. Karaciğer tümörleri için uygulanmış çok az hasta vardır. Hastalığın cinsi ve uygulanan yöntemle dünyada bir ilki başardık" diye konuştu.

Hasta Saliha Uzun, dünyada gerçekleştirilen ilk ameliyatı Türk doktorlarının kendisinde uygulamasından ayrıca gurur duygununu belirtti. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, OMÜ Tıp Fakültesi'nin artık dünyada örnek gösterilen hastane konumuna geldiğini, uluslararası alanda başarılar elde edildiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim