• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Türk doktorlarından kansere yeni aşı

Türk doktorlarından kansere yeni aşı
Türk doktorlar ABD'li meslektaşlarıyla birlikte bir ilke imza atarak meme ve kolon kanserinde kullanılacak aşıyı üretti.

Aşı, ABD'de klinik çalışmalarında kullanılmak için ABD Kanser Enstitüsünden onay beklerken Türkiye'de kullanılması için bürokratik engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

Geçen yıl faaliyete geçen Ankara Üniversitesi Kök Hücre Merkezi'de çalışan Türk doktorlar, meme ve kolon kanserinde umut olacak yeni bir aşıyı buldu. Hayvanlar üzerinde denen ve yüzde yüz başarılı olan aşı, meme ve kolon kanseri olan pek çok hasta için umut ışığı oldu.

Türk doktorların ABD'li meslektaşlarıyla yaptığı çalışmalar sonucunda kanserin kök hücresine yönelik bağışıklık sistemini yönlendirecek olan yeni aşı ilk etapta başka tedavisi olmayan gönüllü 20 hasta üzerinde denenecek. ABD Kanser Enstitüsünden onay bekleyen aşının ABD ile eş zamanlı olarak Türkiye'de kullanılması yasalar ve mevzuatlardan kaynaklanan sorunlar giderilmesine bağlı. Ankara Üniversitesi Kök Hücre Merkezi, bu konuda Sağlık Bakanlığından ve hükümetten yardım istedi.

Kısıtlı imkanlarla çalışan Ankara Üniversitesi Kök Hücre Merkezi, bilim dünyasında yeni buluşlara imza atmak, tedavisi mümkün olmayan hastalıkların tedavisinin kök hücre kullanarak yapılması ve çağın hastalığı kanser tedavisinde yeni çalışmalar yapabilmek için Mükemmeliyet Merkezi ve uygulama hastanesin kurulması için kolları sıvadı.

Bu konuda Eskişehir yolunda belirlenen ve mülkiyeti hazineye ait araziden 100 dönümlük bir kısmının tahsisi için Ankara Deftarlığı'na başvuru yapılırken, yaklaşık 140 trilyon lira proje Devlet Planlama Teşkilatının onayı bekliyor. Kök Hücre Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Günhan Gürman onay ve gerekli kaynağın bir an önce sağlanarak merkezin hizmete girmesini isterken, Türk bilim insanlarına sağlanacak bu yüksek teknoloji olanaklarıyla dünyada pek çok ilke imza atacaklarını söyledi.

Kanser aşısının bulunmasında yer alan ekipte bulunan Ankara Üniversitesi Tıbbı Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hakan Akbulut, ABD'de Kanser Enstitüsü'nde onay bekleyen aşının kabul edilmesi durumunda buna dünyada ulaşan ilk bilim insanları olacaklarını söyledi. Akbulut, aşının Türkiye'de imkanlar olmadığı için ABD'de üretileceğini ve 2011 yılında klinik çalışmalarda kullanılacağını söyledi.

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi ile kanserin kök hücrelerine ulaşılamadığını belirten Akbulut, kanser aşısının ise kanserin kök hücresini tanıdığını ve bağışıklık sistemini kök hücresine yönlendirdiğini anlattı. Akbulut, kanser aşının Türkiye'de kullanılması için devletin sağlayacağı imkanlara ve kendilerine ulaşmasına bağlı olduğunu söyledi.

Kök hücreleri kalp ve damar hastalıklarının tedavisi, beyin omurilik zedelenmelerinin tedavisi, MS, gözde kornea yeteneğinin tekrar kazanılması gibi pekçok hastalığın yanısıra çağın hastalığı kanser tedavisinde kullanılıyor. Kök hücreleri, hastanın kendisinden alındığı gibi birinci derece akrabalarından da alınabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim