• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Türk kekiğinin sırrı çözüldü

Türk kekiğinin sırrı çözüldü
Türk kekiğinin (Turkish Origanum) yaşlanmayı geciktirdiği ve kansere karşı etkili olduğu belirlendi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Aysun Çetin ve bir grup öğretim üyesinin 1 yıl süren çalışması sonucunda, Türk kekiğinin (Turkish Origanum) yaşlanmayı geciktirdiği ve kansere karşı etkili olduğu belirlendi. Araştırma, üniversite yönetimi tarafından ödüllendirildi.

Yrd.Doç.Dr. Aysun Çetin, Doç.Dr. Osman Canöz, Doç.Dr. Osman Sağdıç, Araştırma Görevlisi Berkay Saraymen ve Araştırma Görevlisi Ahmet Öztürk tarafından yapılan araştırmada antioksidan deposu olan kekik ile üzüm çekirdeğinin yaşlanma ve kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı etkileri araştırıldı. Yrd.Doç.Dr. Çetin, İzmir yöresinden toplanan kekiğin yağını araştırmada kullandıklarını belirterek, şöyle dedi:

“Kekik bitkisi, Türkiye'ye has olduğu için araştırma gereği duyduk. Kekik yağını, Yunanlılar ve İtalyanlar araştırmalarında kullanmış. ‘Kekik yağı kansere karşı etkili midir?' sorusuna yanıt bulmaya çalıştık. 1 yıl süren araştırma sonunda kekiğin de üzüm çekirdeği gibi kansere karşı etkili olduğunu gördük. Kekik içindeki ‘Carvacrol’ isimli maddenin antioksidan, antitümoral ve karaciğer koruyucu özellikleri olduğu belirlenmişti. Bu madde kekik yağında oldukça fazla. Amacımız kansere karşı antioksidan bitkilerden oluşan bir kombine yapmaktı. Üzümü ve kekik yağının etkilerini hem birlikte hem de ayrı ayrı değerlendirdik.”

Yrd.Doç. Aysun Çetin, Erciyes Üniversitesi Hakan Çetinsaya Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezi (DEKAM), Klinik biyokimya ve patoloji anabilim dallarındaki laboratuvarlarda fareler üzerinde araştırma yaptıklarını bildirirken şöyle konuştu:

“Kemoterapi alan fare gruplarında tedaviye üzüm çekirdeği ve kekik eklendiği zaman serbest radikallerin yüzde 30-40’lara varan düzeylerde azaldığını belirledik. Bu çalışma kemoterapiye bağlı yan etkilerin azaltılması ve önlenmesinde üzüm çekirdeği ve kekik bitkisinin bilinçli tüketiminin oldukça umut verici olduğunu göstermektedir. Araştırmanın ikinci aşamasında kekik yağını ve üzüm çekirdeğini insanlar üzerinde denedik. Araştırmada üzüm çekirdeği özsuyunu iki grup yaşlı hastaya verdik. İlk gruba 2 ay süre ile özsuyunu, diğer grup ise normal beslenmelerine devam etti. Deneklerin araştırmaya başlamadan ve başladıktan sonra hastaların kan örneklerini alıp, oksidan düzeylerine baktık. Sonuç olarak serbest radikaller (oksidan) denilen ve yaşlanma, kanser gibi birçok ölümcül hastalığa üzüm çekirdeğinin ve kekik yağının iyi geldiğini belirledik.”

Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin ve bir grup öğretim görevlisinin yaptığı ‘Sisplatine bağlı karaciğer hasarında üzüm çekirdeği özütü ve esansiyel kekik yağının etkileri’ konulu araştırma ‘Geleneksel Gevher Nesibe Araştırma Teşvik Ödülü'nü aldı. Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan törende Yrd.Doç.Dr. Aysun Çetin’e, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ruhan Düşünsel plaket ve başarı belgesi verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2975 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim