• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Türk tıp tarihinin ikinci zaferi

Türk tıp tarihinin ikinci zaferi
Antalya'daki ilk yüz naklinden sonra bu kez Hacettepe Üniversitesi, Cengiz Gül'e kazada ölen N.A.'nın yüzünü nakletti. Aynı merkez, çift kol ve bacak nakliyle de dünyada bir ilke imza attı

Bir yüz nakli de Hacettepe'den

Türkiye'nin ikinci "yüz akı" Ankara'da yaşandı. Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki başarılı yüz naklinden sonra İzmir Çeşme'de trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A.'nın ailesi, yüzü, kolları, bacakları, böbrekleri, karaciğeri ve kornealarını bağışladı. Bu bilgi üzerine Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gökhan Tunçbilek başkanlığında 3 kişilik ekip, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne gitti. Burada N.A.'nın organ ve uzuvları, gece 03.00'te başlayan ve sabah 08.00'e kadar süren bir operasyonla alındı. Ekip, yüz, kollar ve bacakları alarak Ankara'ya döndü. N.A.'nın böbrekleri Akdeniz Üniversitesi ile İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, korneaları Dokuz Eylül Üniversitesi'ne, karaciğeri ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne gönderildi. İzmir'den gece yarısı operasyonuyla Ankara'ya getirilen N.A.'nın yüzü 25 yaşındaki Cengiz Gül'e kol ve bacakları ise Şevket Çavdar'a nakledildi.

BİR AY ÖNCE BAŞVURMUŞTU
Türkiye'de ikinci yüz naklinin gerçekleştirildiği Cengiz Gül, 1 ay önce Hacettepe Üniversitesi'ne yüz nakli için başvurdu. Uğur Acar'a yüz naklinin başarısına dair haberleri izledikçe heyecanlanan Gül, 20 gün önce doktoru Doç. Dr. Serdar Nasır ile yaptığı görüşmede, "Sıradasın, 6 ay içinde yüz bağışı olabilir" yanıtını aldı. "Bir gün bana da şans gülecek" diyerek Nasır'ın yanından ayrılan Gül'e müjdeli haber önceki gece yarısı geldi. Dün İstanbul'dan Ankara'ya gelen Cengiz Gül, Hacettepe Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörlüğü yetkililerince hastaneye yatırıldı. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra Gül dün sabah ameliyata alındı.

YÜZ NAKLİ 8.5 SAAT SÜRDÜ
Gül'ün ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Serdar Nasır'ın Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ile ABD'deki üniversiteden okul arkadaşı oldukları öğrenildi. Saat 09.30'da başlayan yüz nakli ameliyatı saat 18.00'de bitti. Ameliyatın başarılı geçtiği ve hastanın durumunun iyi olduğu açıklandı. N.A.'dan alınan kol ve bacaklar ise 27 yaşındaki Şevket Çavdar'a nakledilmesine başlandı. Çift kol ve çift baçak nakli ise gazetemiz baskıya girdiği 01.00 sıralarında sürüyordu. Her iki hastaya da nakil yapan ekipte, Nasır'ın yanı sıra Plastik Cerrah Doç. Dr. Ali Emre Aksu ile Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Akın Üzümcigil yer aldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. M. Emin Mavili, "Bir kişiye 2 kol 2 bacak takılması yani tıp dilinde 4 ekstremite takılması dünyada bir ilk. Hatta kollardan biri omuz düzeyinde takıldı. Antalya'da bir kol bir bacak takılmıştı ama nakil yapılan bacak geri atmıştı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ise "Arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Bu noktaya gelmesinde Sağlık Bakanlığı' nın büyük katkıları var" dedi.

AYNI YANGINDA KIZ KARDEŞİ DE YANDI
Türkiye'de ikinci yüz naklinin gerçekleştirildiği Cengiz Gül, bir yıldır özel şirkette kablo TV döşeme işini yapıyor. 4 çocuklu bir anne-babanın oğlu olan Gül, 2 yaşında evde oynarken, annesinin sobaya yanlışlıkla döktüğü tinerin alev almasıyla yüzünü kaybetti. Aynı yangında o tarihte 11 aylık olan kız kardeşi Havasin'in de yüzü yandı. 4 yaşında babasını akciğer kanserinden kaybetti. Annesi evlenince Ordu'da babaannesinin yanında kaldı. Sivas'ta iki yıllık Radyo-TV yüksek okulunu bitiren Cengiz'in en büyük hayali ise haber spikeri olmak. Gül, kısa süre önce bir yapım şirketine başvurdu ve filmlerde oynamak istediğini söyledi.

YÜZ BAĞIŞI İÇİN AİLEYİ HEMŞİRE İKNA ETTİ
Beyin ölümü gerçekleşince ailesinin organlarıyla beraber yüzü, kol ve bacaklarını bağışladığı 40 yaşındaki N.A., İzmir'in Çeşme ilçesi Alaçatı beldesinde yaşıyordu. N.A., 17 Şubat'ta Alaçatı'da motosikletiyle kaza geçirdi. Kask takmayan ve kazada ağır yaralanan N.A., 8 gün yoğun bakımda kaldı ancak kurtarılamadı. Anne C.A. doktorların organ bağışı çağrısına karşı çıktı. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Organ Nakli Koordinatörü Uzman Hemşire Pakize İstan aileyi ikna etti. Baba K.A. hemşire İnan'a "Organları toprak olacağına insanlara hayat olsun" diyerek bağışı kabul etti. Anne C.A., "Artık nakil yapılacak kişi de bizim evladımız sayılır" dedi. N.A.'nın eşi M.A. ise, "Çok mutluyum. Eşimin yaşadığını hissediyorum" diye konuştu. N.A. 13 yıldır Alaçatı Belediyesi'nde kaloriferci olarak çalışıyordu. İki oğlu olan N.A.'nın cenazesi dün toprağa verildi.

ÖZKAN BU KEZ ELİ BOŞ DÖNDÜ
İlk yüz naklini Antalya'da gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, N.A.'nın organ ve uzuvlarını bağışladığını öğrenir öğrenmez, ikinci yüz naklini gerçekleştirebilmek için harekete geçti. Özkan ve ekibi kara yoluyla İzmir'e gitmek için hazırlık yaptı. Ancak tam yola çıktıkları sırada Sağlık Bakanlığı uzuvların Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne verildiğini Antalya'ya bildirdi. Gelişmelerin ardından Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yoldan geri döndü.

13 YAŞINDAYKEN ELEKTRİK AKIMINA KAPILDI
N.A.'dan alınan kol ve bacakların nakledildiği 27 yaşındaki Şevket Çavdar, Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Yazıhüyük kasabasında yaşıyor. Çavdar, henüz 13 yaşında iken, 1998'de Ankara'da elektrik akımına kapıldı, kollarını ve bacaklarını kaybetti. 14 yıl boyunca tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Çavdar nakil haberini alınca, Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar ile birlikte hemen Ankara'ya geldi. Çavdar, ailesine ve yakın dostlarına, Facebook adresinden, "Şu anda Ankara'dayım kol ve bacak nakli oluyorum dua edin" mesajını iletti. Bir gün yürümek umuduyla yaşayan Şevket Çavdar, koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu söylüyor.

SAFURE CANTURK
HANEFİ CEYHAN
MEHMET YILDIZ
FATİH ŞENDİL
ERDOĞAN ÖZTÜRK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2983 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim