• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye Amerika'dan Daha İyi

Türkiye Amerika'dan Daha İyi
DSÖ'nün her 8 ölümden birinin sebebi olarak gösterdiği kanser, yılda yaklaşık 7 milyon cana mal oluyor.

Avrupalı üç uzmanın Türkiye'deki kanser vakalarıyla ilgili yaptığı araştırma çarpıcı bilgiler içeriyor. Araştırmaya göre Türkiye, kanser hastalarına tedavi götürmede ABD'den daha iyi. Ancak hasta başına Avrupa'da 148, Türkiye'de 25 Euro düşüyor. Ve hastalar, yeni ilaca ancak 2 yıl sonra ulaşıyor.

Kanser, dünyada ve ülkemizde kalp-damar hastalıklarından sonra ölüm sebebi olarak ikinci sırada yer alıyor. Gelişmiş ülkelerin bütçelerinden milyar dolarlar ayırdığı kanserin tedavisinde Türkiye, dünyanın en sosyal devletleri arasında gösteriliyor. Üç Avrupalı uzmanın yaptığı araştırma, Türkiye'nin kanser hastalarına tedavi götürmede Amerika'dan daha iyi olduğunu ortaya koydu. Bu durum İsveç Stockholm İktisat Fakültesi'nden Prof. Bengt Jönsson, Karolinska Enstitüsü'nden Dr. Nils Wilking ve i3 Innovus uzmanlarından Daniel Högberg tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Hastaların Kanser İlaçlarına Erişimi' başlıklı rapora yansıdı. Raporda bazı olumsuzluklara da yer verildi. Buna göre Türkiye'deki hastalar, 8 Avrupa Birliği (AB) ülkesine göre yeni ilaçlara 2 yıl geç ulaşıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ruhsatlandırma başvurularını en fazla 210 günde sonuçlandırması gerekirken bu süre, onkoloji ilaçlarında 665 güne çıkıyor. Avrupa ülkelerinde sağlık harcamalarında kanserin payı yüzde 6,3 ve kişi başına 148 Euro. Ancak Türkiye'de bu rakam, yüzde 3 ve kişi başına 25 Euro şeklinde gerçekleşiyor. Kanser tedavisine en çok parayı 205 Euro ile Fransa ayırıyor.

Araştırmayı yürüten doktorlardan Nils Wilking, raporun ortaya çıkardığı sonucu şöyle açıklıyor: "Türkiye'de ruhsatlandırma ve geri ödeme listelerine alınma sürecinin uzunluğu, hastaların yeni ilaca ulaşımını kısıtlıyor. Bu da tedaviye yansıyor." Türkiye'de tedavi maliyetinin 1,8 milyar Euro olduğunu belirten Wilking, "Türkiye'de kanser vakaları Avrupa'ya göre hâlâ az. İngiltere ve Fransa'nın yarısı kadar. Genç nüfus fazla. Fakat giderek de yaşlı nüfus artıyor. Kanser vakaları artacak." diyor. Yeni ilaçlara geç ulaşmanın tedaviyi uzattığına dikkat çeken Wilking, "Yeni ilaçların etkisiyle ilgili inceleme hızlı yapılmalı." ifadesini kullanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın zengin-fakir ayırt etmeden kanser tedavisi için herkese ücretsiz hizmet verdiğini anlatan Wilking, "Bu uygulama genelde Avrupa ülkelerindekine benziyor. Ama Amerika'da bu sistem daha farklı. Tedavi için hasta, cepten para ödemek zorunda. Bu yüzden Türkiye eşit sağlık hizmetleri açısından ABD'ye göre daha iyi." şeklinde konuşuyor.

Türkiye'de en çok akciğer kanseri görülüyor

Rapora göre Türkiye'de en çok akciğer kanseri görülüyor. Yüzde 30 ile birinci sırada olan akciğer kanserini yüzde 18,9 ile cilt, yüzde 18 ile meme, yüzde 12,2 prostat, yüzde 9,6 ile mide kanseri izliyor. Tedavi sonuçlarına göre en az yüz güldüren kanser türleri ise akciğer, mide, kalınbağırsak ve rektum kanserleri. Raporda Türkiye; Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve 13 Avrupa ülkesi ile kıyaslanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim