• BIST 9530.47
  • Altın 2484.038
  • Dolar 32.5285
  • Euro 34.8667
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye artık yapay organ ve doku ithal etmeyecek

Türkiye artık yapay organ ve doku ithal etmeyecek
Yapay kemik, kıkırdak, deri ve protez nakli için bekleyen hastalara müjdeli haber ODTÜ'den geldi.

Üniversite çatısı altında Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk 'Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi' kuruldu. Merkezde, kemik, kıkırdak, dental malzemeler ile yapay deri gibi sert ve yumuşak dokuların tedavisi için gerekli ürünlerin bilimsel altyapısı hazırlanacak. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu implantlar (yapay organ-doku) 3 yıl içinde üretilecek.

Türkiye, organ tedavilerinde kullanılan biyomalzemeleri artık ithal etmek zorunda kalmayacak. Yüzde 85'i yurtdışından temin edilen biyomalzemelerin yerli teknolojilerle üretimini yapacak 'Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi (BIOMATEN)' ODTÜ bünyesinde kuruldu. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) desteğiyle hayata geçirilen merkezde, özellikle kemik ve kıkırdak, kemik çimentosu, dental malzemeler, eriyebilir kemik plakaları ile yapay deri gibi sert ve yumuşak dokuların tedavisi için gerekli ürünlerin bilimsel altyapısı hazırlanacak. Ayrıca tasarımdan üretime Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu implantlar (yapay organ-doku) üretilecek. Geliştirilen biyomalzemelerin ilk ürünleri, 3 yıl içinde insan üzerinde uygulanacak, bu testlerin ardından ürünler piyasaya çıkarılacak.

Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, biyomalzeme ve doku mühendisliği alanlarında 20 yıldır araştırmalar yürüttüklerini, 3 yıl önce bu konuda bir dernek kurduklarını anlattı. Aynı zamanda ODTÜ Biyolojik Bilimler bölümü öğretim üyesi olan Hasırcı, mükemmeliyet merkezinin kurulmasıyla biyomalzemeler konusunda sektörün yüzde 15'ine sahip Türkiye'nin önemli bir rekabete hazırlanacağını söyledi. Hasırcı, 'yapay organlar' ya da 'implantlar' olarak bilinen biyomalzemelerin seramik, metal, plastik ve doğal maddelerden yapıldığını ve bir dokunun yitirdiği işlevini geri kazandırmak için üretildiğini ifade etti. İşlevini kaybeden organlara destek veren kalp kapakçığı, kontak lens, kalça protezi gibi pek çok farklı özellikteki ürünün biyomalzemelerden yapıldığını, bu malzemelerden kemik ve deride kullanılanların vücutta eriyerek yerini gelişmekte olan yeni dokuya bıraktığını kaydetti. Böylece iyileşmenin hızlandırıldığının altını çizdi.

Prof. Dr. Hasırcı'nın verdiği bilgiye göre bugün dünyada 75 milyon insan kontak lens takıyor. Ortopedide yılda 200 binden fazla kalça ve diz protezi ya da polietilen kullanılıyor. Bu gelişmelere karşın binlerce hasta organ bekliyor ve her yarım saatte yeni bir isim, bekleyenler listesine ekleniyor. ABD'de sağlık harcamaları yıllık 1 trilyon doları aşarken, bunun biyomalzemelerle ilgili kısmı 40 milyar dolar düzeyinde. 11 milyon dolayında Amerikalının implant taşıdığına dikkat çeken Hasırcı, bu rakamın, yapay organların yaşam kurtarma ve yaşam kalitesini yükseltmekteki katkısının büyüklüğünü gösterdiğine dikkat çekiyor. Hasırcı, merkezin amaçlarını, "Türkiye'nin ihtiyacı olan medikal malzemeleri geliştirmek, üretimine destek vermek, medikal ürünlerin karakterizasyon ve sertifikasyonunu yapmak ve bunlar için ilgili tüm paydaşları bir araya getirerek tüm Türkiye'ye hizmet vermek." olarak özetliyor. Medikal malzemeler konusunda bilim ve araştırma düzeyi yüksek elemanlar yetiştirmeyi, bu sayede hem üretim yapmayı hem de AB çerçeve projeleri gibi değişik projelerde etkin biçimde yer almayı hedeflediklerini dile getiriyor.

BIOMATEN; ODTÜ, GATA, Hacettepe, İTÜ, Yeditepe, Kocaeli, İTÜ, Çukurova ve Acıbadem üniversitelerinden araştırmacıları bünyesinde barındırıyor. Çalışmalara Harvard, MIT, MGH, Drexel ve Tufts üniversiteleri (ABD), Londra Üniversitesi (İngiltere) ve Minho Üniversitesi'nden (Portekiz) öğretim üyeleri de Uluslararası Danışma Grubu olarak destek veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4112 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim