• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Türkiye engelli istihdamında büyük yol aldı

Türkiye engelli istihdamında büyük yol aldı
Türkiye, engelli istihdamında büyük yol aldı. Engellilere yönelik toplumsal entegrasyon çalışmaları son dönemde hız kazandı. Ağır engelliye refakat eden kişinin de ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı doğdu.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

Türkiye, engelli istihdamında büyük yol aldı. Engellilere yönelik toplumsal entegrasyon çalışmaları son dönemde hız kazandı. Ağır engelliye refakat eden kişinin de ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı doğdu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de Haziran 2014 itibarıyla 1 milyon 802 bin 863 engelli var. Yani nüfusun yüzde 2'sinin engelli olduğunu görüyoruz. 2014 yılı nisan ayı itibarıyla kamu ve özelde olmak üzere toplam 91 bin 958 engelli istihdam ediliyor.

ENGELLİ İSTİHDAMINDA ARTIŞ

Engellilere yönelik toplumsal entegrasyon çalışmaları son dönemde hız kazandı. Engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik yürütülen projelerin sayısında da ciddi bir yükseliş var. Ayrıca istihdam konusunda da önemli adımlar atıldı. Bunun için ilk etapta kamuda engelli istihdamı için 'Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı' hazırlandı.

PRİMLERİNİ DEVLET KARŞILIYOR

Özel sektörün engelli istihdamının artırılması kapsamında geçtiğimiz aylarda engelli istihdamındaki teşvik oranı da artırıldı. Buna göre 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde yüzde 3 oranında engelli çalıştıran işverenlerin sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor. Yine kontenjana ek olarak engelli çalıştıran işyerlerinde bu durumdaki engellilerin de sigorta primlerinin işveren payının tamamı karşılanıyor.

TREN VE DENİZ OTOBÜSÜ BEDAVA

Engellilerimize şehir içi ulaşım, Devlet Demir Yolları ve Deniz Yolları'na ait şehir içi ve şehir dışı seyahatler tamamen bedava. Yani engellilerimiz bulundukları şehir içinde ücretsiz seyahat edebildikleri gibi, tren ve deniz yollarını kullanarak şehirlerarası ulaşımda da herhangi bir ücret ödemeyecekler. Bu kapsamda uygulanan ücretsiz seyahat hakkı halk otobüslerini de kapsıyor.

THY'DE YÜZDE 20 İNDİRİM VAR

Şehirlerarası seyahatlerde özel otobüs şirketlerini kullanacak engelli bireylere bu şirketlerin belirlediği indirim oranları uygulanıyor. Uçakla seyahat edecek engellilerimiz için de Türk Hava Yolları'nda yüzde 20 oranında indirim söz konusu. Aynı şekilde pek çok GSM operatörünün de engelliler için özel indirim tarifeleri bulunuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2487 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim