• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye-Pakistan arasında sağlık alanında işbirliği

Türkiye-Pakistan arasında sağlık alanında işbirliği
Sağlık Bakanı Akdağ: -"Geçmişe bakıldığında kardeş ülkemiz Pakistan ile pek çok ortak çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Sağlık alanında da giderek artan işbirliği çalışmalarımız bu birlikteliğin en önemli göstergelerinden birisidir"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçmişe bakıldığında kardeş ülke Pakistan ile Türkiye arasında birçok ortak çalışmanın yapıldığını belirterek, "Sağlık alanında da giderek artan işbirliği çalışmalarımız bu birlikteliğin en önemli göstergelerinden birisidir" dedi.

Bakan Akdağ ile Pakistan Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif, Bakanlık ile Pencap Sağlık Departmanı arasında "Halk Sağlığı Programlarının ve Sağlık Sistemlerinin Güçlendirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.

Akdağ ve Şerif, mutabakat zaptının imzalanması öncesinde basına kapalı gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasında sağlık alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularını ele aldı.

İmza töreninin ardından konuşan Akdağ, Türkiye ile Pakistan arasında dünyada benzerine rastlanılmayan uzun geçmişe dayalı, kardeşlik ve dayanışma ruhunun mevcut olduğunu söyledi.

Akdağ, Türkiye ve Pakistan, ayrı coğrafyalarda yer alsa da İslam dünyasında kalbi birlikte atan, birlikte üzülen, birlikte sevinen iki ülke olduğunu vurgulayarak, "Bayraklarımızdaki ay ve yıldıza bakarsanız bunu kolayca anlayabilirsiniz. Kurtuluş Savaşı'nda Pakistanlı kardeşlerimizin bizim için yaptıklarını asla unutmadık. Pakistan bu hassasiyetini 15 Temmuz'da ülkemizde meydana gelen hain darbe teşebbüsünde de sergilemiştir. Darbe girişiminin ardından Pakistan Parlamentosu bu hain girişimi kınayan ilk parlamento oldu. Başbakan sayın Navaz Şerif, halkımızın demokrasi ve milli irade için gösterdiği kararlılık ve kahramanlığı takdir ettiği açıklamasını, Pakistan Ulusal Meclisinin resmi kayıtlarına geçirdi. Bu konudaki desteklerinden ötürü kendilerine, Pakistan hükümetine ve halkına şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Bakan Akdağ, Türkiye'nin Pakistan ile arasındaki kardeşliği, 2005'te meydana gelen Muzafferabad depremi ve 2010'da Pencap Eyaletinde meydana gelen sel felaketinde yardıma koşan ilk ülke olarak gösterdiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı olarak Pakistan'da, gerek deprem gerekse sel felaketlerinde değişik bölgelere kurulan sahra hastaneleri ile yaklaşık 1 yıl süreyle sağlık hizmeti verildiğini ve bölge halkının yaralarının sarılmaya çalışıldığını aktaran Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sel felaketinin ardından bölgede inşa edilen konutlar, okul, cami ve hastane ile geçici olarak sunulan hizmetler kalıcı hale getirilmiştir. Bunun en güzel örneği, Pencap Eyaleti Muzaffergarh'ta 21 Haziran 2014'te hizmete giren son teknoloji ile donatılmış Recep Tayyip Erdoğan Dostluk Hastanesi'dir. Geçmişe bakıldığında kardeş ülkemiz Pakistan ile pek çok ortak çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Sağlık alanında da giderek artan işbirliği çalışmalarımız bu birlikteliğin en önemli göstergelerinden birisidir. Pakistan İslam Cumhuriyeti ile sağlık alanında ilişkilerimiz, 20 Ocak 2004'te 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma' ve 7 Aralık 2010'da imzalanan 5 mutabakat zaptı çerçevesinde yürütülüyor. Sağlık alanında geçmiş yıllarda elde etmiş olduğumuz tecrübelerimizi Pakistanlı kardeşlerimizle paylaşmak üzere bugün Pencap Eyaleti Başbakanı sayın Şahbaz Şerif ile yeni bir mutabakat zaptı imzaladık. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı vesilesiyle ülkemize gelen sayın Başbakana bir kez daha hoş geldiniz diyorum. İkinci vatanınıza hoş geldiniz."

-"Erdoğan, İslam dünyasının da kalbinde taht kurdu"

Pencap Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif ise Türk halkının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde demokrasi yolunda çok büyük bir mücadele verdiğini ve bu mücadeleyi kazandığını belirterek, Erdoğan'ın sadece kendi ülkesinin insanlarının gönlünde değil, Kazablanka'dan Kualalumpur'a kadar tüm İslam dünyasının da kalbinde taht kurduğunu söyledi.

Şerif, Pakistan'ın demokrasi için canları pahasına mücadele eden Türk halkını hiç bir zaman unutmayacağını dile getirerek, "Allah'tan Türk halkının bir daha böyle zorluklarla karşılaşmamasını diliyorum. Demokrasi mücadelesinde verilen canlar, şehitler tüm İslam dünyasında unutulmayacak. Türkiye şuan Pakistan'ın en güçlü ve en yakın müttefiki konumunda. Türkiye, sel ve deprem felaketlerinde hep Pakistan'ın yanında yer aldı. Bu yardımlar hiç unutulmayacak. 2010'da yaşadığımız sel felaketinde sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan'ın desteğiyle Türkiye milyonlarca dolarlık yardım yaptı ülkemize. Bütün bu yardımlar Pakistan'ın gelecek nesilleri tarafında da her zaman hatırlanacak ve unutulmayacak." ifadelerini kullandı.

Mutabakat zabtı ile sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, her iki tarafın halk sağlığı yetkilileri arasında işbirliğinin geliştirilmesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, tıbbi atıkların kontrolü ve yönetimi ile sağlık kuruluşlarında enfeksiyonların önlenmesi konularında tecrübe paylaşımı ve işbirliği yapılacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2183 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim