• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'de 10 kişiden 3'ü obez

Türkiye'de 10 kişiden 3'ü obez
Türkiye’nin obezitede Amerika Birleşik Devletleri'ni yakaladığını belirten Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Yunus Yavuz, "Dünyanın en obez ülkelerinden biri haline geldik. Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü obez" dedi.

Aile hekimlerine yönelik seminerde konuşan Türkiye Obezite Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Yunus Yavuz, Türkiye'de son 12 yılda şeker hastalığında yüzde 90, obezitede yüzde 40 oranında artış yaşandığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 20 milyon obez hastası bulunduğunu belirten Doç. Yavuz, kadın nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde obezitenin yüksek olduğunu belirtti. Dünyanın en obez ülkelerinden biri haline geldiğimizi anlatan Yavuz, şöyle konuştu:

"Sayılarla ifade edecek olursak, 10 kişiden 3'ü yani 100 kişiden 32'si obez. Bu ciddi bir sağlık sorunu. Sağlık Bakanlığı da bu konuya eğilimi oldukça yüksek. Obezite sigaradan sonra en önemli ölüm nedeni. Obezite önlenebilir bir hastalık. Çünkü zayıfladığınız zaman bütün sorunları ortadan kaldırıyorsunuz. Riskleri azaltılınca yaşam süreniz uzuyor."

'OBEZ OLDUKLARININ FARKINDA DEĞİLLER'

Obezitenin başta şeker hastalığı ve tansiyonu tetikleyen en önemli etken olduğunu belirten Doç. Dr. Yunus Yavuz, şunları söyledi: "Obezite cerrahisi Türkiye'de kötü anılıyor. Aslında obezite cerrahisi, safra kesesi ameliyatlarına yakın güvenlikte. Birçok kişi 'obez' olduğunu bilmeden yaşıyor. Obezitenin farkındalığının mutlaka yapılması lazım. Göbek, kalça çevresinin ölçülmesi, ağırlık için tartıya çıkılması veya vücut analizi dediğimiz yağ-kilogram-kas oranlarının hesaplanması lazım. Herkes riskleri bilmeli ve ona göre yaşamalı."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim