• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Türkiye'de her yıl 33 bin kişi diyabetten ölüyor

Türkiye'de her yıl 33 bin kişi diyabetten ölüyor
İzmir Şifa Üniversitesi Buca Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Handan Bekdemir, 12 yıl öncesine göre şeker hastalarının yüzde 90 arttığını belirtti.

Türkiye nüfusunun yüzde 13.7'sinin diyabet hastası olduğunu ve Türkiye'de yılda yaklaşık 33 bin insanın diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Bekdemir, "Sağlıklı kişiler üç ayda bir şeker ölçümü yaptırmalı." dedi.

Şifa Üniversitesi Buca Hastanesi Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Handan Bekdemir, şeker hastalarına çok önemli uyarılarda bulundu. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı'nın sahada lojistik işbirliğiyle gerçekleştirilen TURDEP- II çalışmasına göre Türkiye'de son 12 yılında şeker hastalığında yüzde 90 oranında artış görüldüğünü belirten Bekdemir, herkesin 40 yaşından sonra düzenli olarak şeker ölçümü yaptırması gerektiğini söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 13.7'sinin diyabet hastası olduğunu ve Türkiye'de yılda yaklaşık 33 bin insanın diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini anımsatan Bekdemir, "Sağlıklı kişiler üç ayda bir şeker ölçümü yaptırmalı. Kan şekerinin bir seferde normal çıkması diyabet olamadığımızı göstermez. Ölçümleri belirli aralıklarla tekrarlamak gerekir. Özellikle ailesinde şeker hastalığı olanların bu tetkikleri daha sık yaptırması gerekir." dedi. Bekdemir, tüketilen fazla şeker ve ürünlerinin vücuda en az sigara kadar zarar verdiğini de ifade ederek, "Uzun süre açlıktan sonra şeker ihtiyacınız olduğunda kuru kayısı, kuru incir, ceviz, fındık yiyerek kan şekerinizi yükseltebilirsiniz." dedi.

DİYABETLE YAŞIYORUZ

Erken tanı konulduğu sürece endokrin hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu belirten Bekdemir, "Bunların arasında en önemli olanı diyabet hastalığı. Ülkemizde diyabet olan her üç kişiden biri diyabet olduğundan habersiz yaşıyor. Örneğin hasta görme bozukluğu ile veya son dönem böbrek yetmezliği ile hastaneye başvuruyor ve diyabet olduğu anlaşılıyor. Belirtileri neler diye baktığımızda; çok su içme, çok yeme, çok idrara çıkma, gece idrara kalkılması, aşırı kilo artışı, aşırı kilo verme, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, ağız kuruluğu, unutkanlık, bulanık görmeyi de belirtiler arasında sayabiliriz. İlerlemiş şeker hastalığında kalp damarları ve beyin damarları da tıkanabiliyor. Bu nedenle birçok insana kalp krizi ya da felç geçirdikten sonra şeker tanısı konabiliyor." diye konuştu.

GÜNDE 6 ÖĞÜN

İnsülinin vücudumuzda yiyeceğe endeksli olarak salgılandığını ifade eden Bekdemir, önlem olarak kişilere üç ana ve üç ara öğün almalarını önerdiklerini söyledi. Diyabet hastalarının uzun süre aç kalmaması gerektiğini de belirten Bekdemir, "Şeker, pirinç, patates, beyaz unla yapılmış gıdalardan uzak durun, yürüyüş yapın ve uzun süre aç kalmayın." diyerek alınacak önlemleri sıraladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2718 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim