• BIST 9690.78
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Türkiye'de ikinci kalp nakli yapılan ilk, dünyada ise üçüncü kişi oldu!

Türkiye'de ikinci kalp nakli yapılan ilk, dünyada ise üçüncü kişi oldu!
Bursa'da iki kez kalp nakli yapılan 42 yaşındaki Ayla Kıray, Türkiye'de ikinci kalp nakli yapılan ilk, dünyada ise üçüncü kişi oldu


Bursa'da iki kez kalp nakli yapılan 42 yaşındaki Ayla Kıray üçüncü kalbi ile yaşamını sürdürüyor. Kilosunu korumak için spor merkezine giden ve beslenmesine dikkat eden 1 çocuk annesi Ayla Kıray, Türkiye'de ikinci kalp nakli yapılan ilk, dünyada ise üçüncü kişi olduğunu söyledi.

DHA'nın haberine göre; Bursa'da yaşayan ve Yıldırım Belediyesi'nde çalışan Ayla Kıray şu anda 17 yaşında olan oğlu Sabri Can'ı dünyaya getirdikten 2 yıl sonra sık sık bayılmaya başladı. Hastaneye giden Ayla Kıray'a kalp yetmezliği tanısı koyan doktorlar, tek çözümün kalp nakli olduğunu söylediler. Hastalığını bir türlü kabullemeyen, bu nedenle ilaçlarını kullanmayan ve bayılma nöbetleri artan Ayla Kıray, o tarihlerde kalp nakli konusunda konferans vermek için Bursa'ya gelen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd ile tanıştı. Prof. Dr. Beyazıd, Ayla Kıray'ı muayene olması ve kalp nakli için kayıt yaptırması amacıyla Antalya'ya davet etti.

AİLESİ KABUL ETMEDİ

Gerçekleri kabullenmek zorunda kalan Ayla Kıray, annesi ve kız kardeşinin 'Senin organ nakli yaptırman caiz değil. Allah onun kaderini öyle yazdı, seninki de böyle' diyerek karşı çıkmalarına rağmen onları ikna edip, birlikte Antalya'ya gitti. Prof. Dr. Ömer Beyazıd'a muayene olan Ayla Kıray, nakil sırasına girdi. Hastanede bir hafta süren bu sürecin ardından Bursa'ya geri dönüp işbaşı yaptı.

PARASIZLIK YÜZÜNDEN KALP NAKLİNE GİDEMEDİ

Ayla Kıray'a Bursa'ya geldikten 2 hafta sonra Akdeniz Üniversitesi'nden 'Size uygun kalp bulundu. Dokular size uygun. Hemen hastanemize gelin' diye telefon edildi. Kıray ise parasızlık nedeniyle kalp nakli için Antalya'ya gidemedi. Kalp de sırada bekleyen emekli bir öğretmene nakledildi.

Geçen süreçte rahatsızlıkları artan Ayla Kıray, Prof. Dr. Ömer Beyazıd'ın ısrarı üzerine olası bir kalp naklinde yine sorun yaşamamak için Antalya'ya gidip hastaneye yatarak beklemeye başladı. Bu sırada malülen emeklilik için başvuruda bulunan Ayla Kıray'a beklediği kalp emekli olduğu gün Antalya'da bir motosiklet kazasında beyin ölümü gerçekleşen bir gençten geldi.

Annesinin ve kız kardeşinin kalp nakline karşı çıkmsına rağmen onları ikna edip helallik alan Ayla Kıray ameliyata girdi. Başarılı bir nakil sonrası 17 ay içersinde 4 dini bayram ve iki yılbaşı geçiren Ayla Kıray taburcu olup Bursa'ya kendisini bekleyen oğlunun yanına geldi.

KALP VÜCUDA UYUM SAĞLAMADI

Ayla Kıray, Bursa'daki yaşamını sürdürürken tekrar rahatsızlandı. Rutin muayene ve kontrolleri için 2013 yılının haziran ayında Antalya'ya giden Ayla Kıray'a doktorları, 'Vücut ile kalp uyum sağlamadı. Sana ikinci kez kalp nakli gerekiyor' dediler. Böyle bir olayın Türkiye'de ilk kez olduğunu belirten Ayla Kıray, bundan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: İkinci bir nakil bu zamana kadar Türkiye'de hiç olmamış. Bunu ilk kez benimle yaşadılar. İkinci bir kalp nakli olmadan uzun süre yaşamamın mümkün olmadığı ortaya çıkınca nakil için karar alındı. Bu kararın çıktığı gün hastanede yatarken ikinci kalp geldi. Ailemin ısrarla karşı olmasına rağmen yine ameliyata girdim. Ameliyat başarılı oldu. Doktorlarım bana Türkiye'de üçüncü kalp ile yaşayan ilk, dünyada ise üçüncü kişi olduğumu söylediler dedi.

DOKTORU AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, hastası Ayla Kıray'a ikinci kalp nakli ameliyatını gerçekleştikten sonra yaptığı açıklamada, Ayla'nın kalp kapakçığında yetmezlik bulunması üzerine bir süre tedavi edildi. Durumumun tıbbi yöntemle düzelmemesi üzerine kalp nakli bekleme listesine alındı. 15 Haziran tarihinde beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki kadın hastanın kalbiyle ikinci kez kalp nakli yapıldı. Hastamızın sağlık durumu çok iyi. Herşey istediğimiz gibi seyretti. Bugün yoğun bakımdan hastamızı çıkaracağız demişti.

ÜÇÜNCÜ KALP İLE YENİ YAŞAM

Sağlığına kavuşan Ayla Kıray Bursa'da oğlu ile yaşamını sürdürüyor. Doktorlarının önerisi üzerine beslenmesine dikkat eden, ilaçlarını aksatmayan, Yıldırım Belediyesi'nin açtığı ücretsiz spor merkezine giden Ayla Kıray, enfeksiyon kapmamak için özel dikkat gösteriyor. Üçüncü kalp ile değişik bir duygu hissetmediğini söyleyen Kıray, organ bağışı için çağrıda bulunurken en büyük endişesinin ise Yıldırım Belediyesi tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında evini kaybetmesi olduğunu söyledi. Kıray, bu konuda görüştüğü Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali'den destek beklediğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2166 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim