• BIST 9524.59
  • Altın 2489.898
  • Dolar 32.5054
  • Euro 34.714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

'Türkiye'de merdiven altı kök hücre laboratuvarları var'

'Türkiye'de merdiven altı kök hücre laboratuvarları var'
Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Karaöz: "Merdivenaltı denilen laboratuvarlarda üretilen kök hücreleri insanlara uygulayamazsınız. Bu tür laboratuvarların Türkiye'de olduğunu duyuyoruz"

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, "Merdivenaltı denilen laboratuvarlarda üretilen kök hücreleri insanlara uygulayamazsınız. Bu tür laboratuvarların Türkiye'de olduğunu duyuyoruz" dedi.

2. Uluslararası Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi, Belek turizm merkezindeki bir otelde başladı. Kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, kongreye 28'i yabancı olmak üzere 400 kişinin katıldığını bildirdi.

Kök hücrenin son 15 yıldır bilim dünyasının en önemli konularından biri haline geldiğini anlatan Karaöz, "Kök hücreler ile dünyada tedavisi mümkün olmayan birçok hastalığın tedavisi yapılmaya çalışıyor. Türkiye de kök hücre araştırmalarında dünyada önde gelen ülkeler arasında yer alıyor" dedi.

"Merdiven altı laboratuvarlar"

Türkiye'de 41 klinikte kök hücre çalışmalarının devam ettiğini belirten Karaöz, bu çalışmaların sonuçlarını görmek için biraz daha sabırlı olmak gerektiğini kaydetti.

İnsanlara nakledilebilen kök hücreleri uluslararası standartlardaki laboratuvarlarda üretmeleri gerektiğini anlatan Karaöz, "Merdivenaltı denilen laboratuvarlarda üretilen kök hücreleri insanlara uygulayamazsınız. Bu tür laboratuvarların Türkiye'de olduğunu duyuyoruz. Sağlık Bakanlığından onaylı olmayan birkaç laboratuvar var. Bunlara yakın zamanda yasal işlem uygulanacağını umuyorum" diye konuştu.

Toplantıya katılan, 2012 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi Cambridge Üniversitesinden Prof. Dr. Sir John Gurdon da kök hücre araştırmalarının birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak yöntemleri ortaya çıkarabileceğini dile getirdi.

Bazı ilaç firmaların, "Kök hücre uygulamalarıyla bütün hastalıkları tedavi edebiliriz" şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gurdon, bu ilaçların çok da yararlı olmadığı ortaya çıktığında halkta yanlış bir algı oluştuğunu kaydetti.

Gurdon, kök hücre tedavilerinin ilerleyen dönemde birçok hastalığa çare olabileceğini ancak dünyadaki çalışmaların çoğunluğunun klinik aşamasında olduğunu ifade etti.

Kongre, 18 Ekim'de sona erecek.

Bu haber toplam 2489 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim