• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'de son bir yılda 3 bin 866 organ nakli yapıldı

Türkiye'de son bir yılda 3 bin 866 organ nakli yapıldı
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kalp kapakçığı ve ince bağırsak dahil toplam 3 bin 866 organ nakli gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, geçen yıl böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kalp kapakçığı ve ince bağırsak dahil toplam 3 bin 866 organ nakli gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası yaptığı açıklamada, Türkiye'de organ nakli için çok sayıda kişinin sıra beklediğini, organ naklinin bu hastalar için "yaşam umudu" olduğunu söyledi. Herkesin birgün kendisi ya da yakını için organa ihtiyaç duyabileceğini unutmadan hareket etmesi gerektiğini belirten Kapuağası, özellikle beyin ölümü tanısı alan hastalar için tıbben yapılacak bir şey olmadığını, ancak organ bağışı ile başka insanlara yaşam şansı verilebileceğini vurguladı. Kapuağası, kadavradan ve canlıdan yapılan nakil sayılarının her geçen yıl artmasına karşın, hala çok sayıda kişinin, organ beklerken yaşamını yitirdiğini ya da kalitesiz hayat sürmek zorunda kaldığını dile getirdi.

"Nakillerde vatandaştan para alınamaz"

Organ nakil merkezlerinin denetim altında olduğunu, tüm kayıtlarının incelendiğini ve hastaların takip edildiğini belirten Kapuağası, "Biz, vatandaşa eziyet çektirilmesini istemiyoruz. Merkezler, nakillerde vatandaştan kesinlikle para alamaz" dedi.

Kapuağası, Türkiye'de nakil olmamış bir diyaliz hastasının yıllık maliyetinin 23-25 bin dolar tuttuğuna dikkati çekerek, "Aynı hasta böbrek nakli olduğunda birinci yıl devlete maliyeti 25 bin dolar, ikinci yıl bu rakam yarıya, üçüncü yıl ise üçte birine düşüyor. Daha sonra da yıllık 5-6 bin dolar tutan bir maliyete iniyor" diye konuştu. Türkiye'de 55 bin hastanın diyalize girdiğini ifade eden Kapuağası, hastaların tedavilerinin devlete maliyetinin yüksek rakamlara mal olduğunu söyledi.

Nakillerin dış ülkelerde yapılmasını da istemediklerini, operasyonların Türk hekimleri tarafından ülkede yapılmasını arzu ettiklerini dile getiren Kapuağası, "Bir akciğer nakli için bana SGK'dan 'Akciğer nakli için gönderilen hastanın tedavisi için 300 bin Avro'nun altına imza atıyoruz' denildi. Bu sadece, hasta için ödenen para. Tedavi süresince harcanan para çok daha fazla oluyor" dedi.

Yeni akciğer nakil merkezleri açılacak

Kapuağası, ABD ve Avusturya'ya bu yıl akciğer nakli konusunda eğitim için hekimler gönderdiklerini ve Türkiye'de de üniversitelerle görüşerek akciğer nakil merkezi açmaları konusunda teşvikte bulunduklarını belirtti. "Şimdi Ege'de akciğer merkezi açtık, Akdeniz Üniversitesi de sırada" diyen Kapuağası, Marmara Üniversitesi ile GATA'da da akciğer nakil merkezlerinin açılacağını, Yüksek İhtisas Hastanesinin de başvuruda bulunacağını söyledi.

Kapuağası, kalp nakil merkezleri açısından bir sıkıntı bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim