• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

"Türkiye'deki baz istasyonları en güvenliler arasında"

"Türkiye'deki baz istasyonları en güvenliler arasında"
BTK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, “Türkiye'deki baz istasyonları diğer ülkelere göre daha güvenli. Baz istasyonlarının denetlemeleri de sıkı şekilde yapılmaktadır” dedi.

BTK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye'deki baz istasyonlarının dünyadaki baz istasyonlarından 4 kat daha güvenli olduğunu söyledi.

Türkiye'deki baz istasyonları ile ilgili düzenlemelerin dünya ülkelerine göre daha güvenli olduğunun altını çizen Mustafa Alkan, “Dünya Sağlık Örgütü ve ICNRP'nin belirlediği limit değerler 41 volt/metre iken, Türkiye 10 volt/metreyi değer olarak kabul etti. Yani, Türkiye dünya ülkelerinin yaptığı düzenlemelerden 4 kat daha güvenli düzenleme gerçekleştirmiştir” dedi. Alkan, Türkiye'deki tüm baz istasyonlarının bire bir denetlenmekte olduğunu, hiçbir zaman değerlerin aşılmasına izin verilmediğini aktararak, sözlerine şöyle devam etti: “Dolayısıyla gerek sağlık kuruluşlarının, gerek bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarda baz istasyonlarının insan sağılığını doğrudan etkileri olduğuna dair bilimsel veriler yayınlanmış değil. Eğer bunların zararları varsa, bu zararları minimize edecek asgariye indirecek düzenleme yapılması ve kullanım alışkanlığı edinilmesi gerekli.”

Son zamanlarda kanser, beyin tümörü, ülser gibi hastalıkların baz istasyonlarıyla ilişkilendirilmeye çalışıldığını vurgulayan BTK Başkan Yardımcısı Alkan, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını, GSM teknolojisinin sağlığa olan zararlarının tartışılmasının doğru olmadığını kaydetti. “Günümüzde GSM hayatımızın olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Şu an Türkiye'de acil aramaların yüzde 85'i GSM üzerinden gerçekleştiriliyor.” diyen Alkan, şöyle devam etti: “Kaza, yangın, hastalık, polisiye olaylar gibi acil aramaları GSM üzerinden yapıyoruz. Baz istasyonlarından vazgeçmek demek, GSM teknolojisinden vazgeçmek demektir. Bunun mümkün olamayacağı gibi, baz istasyonlarının sökülmesi, şehir dışına çıkarılması yönünde alınan kararlar ve uygulanması da mümkün değil.”

Yapılan itirazların, tepkilerin makul ve mantıklı, bilimsel ve uygulanabilir olması gerektiğini hatırlatan Alkan, sözlerine şunları ekledi: “Sağlık sektörü, bankacılık sektörü büyük oranda bu teknolojiyi kullanmaktadır. İnternet alt yapısı artık 3G'ye dönüşmeye başladı. Siz bile haberleri 3G teknolojisi üzerinden geçiyorsunuz.

Bu teknoloji günümüzün vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yararları, zararlarından kıyaslanamayacak kadar fazladır. Toplumumuzun bu konuda rahat olması gerektiğini düşünüyoruz.”

Gerekli denetlemelerin dünya ülkelerine göre çok daha sağlıklı şekilde yürütüldüğünde ısrar eden Mustafa Alkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada 10 volt/metreyi, yani en alt sınırı değer olarak kabul eden 6 ülke vardır, Türkiye de bunların içindedir. Bu değerlerin 6 volt/metreye düşürülmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Dünyada baz istasyonlarının sökülmesi ile ilgili bir karar duydunuz mu? Böyle engellemeler görmüyorsunuz.”

“CEP TELEFONU ÇEKMİYOR ŞİKAYETLERİ GELİYOR”

Alkan, vatandaşlardan kendilerine 'cep telefonlarımız çekmiyor' diye sürekli olarak şikayetlerin geldiği bilgisini vererek, bu şikayetler doğrultusunda GSM operatörlerini kapsama alanını genişletmeleri yönünde zorladıklarını söyledi. Alkan, “Her şeye rağmen bu teknoloji devam ettiği sürece, biz de bu teknoloji ile birlikte olduğumuz sürece bundan vazgeçme şansımız yok. Tersine, gelecekte hayatımız daha mobil hale gelecek. Zamandan, mekandan daha bağımsız, hızlı ve verimli hale getirmek istiyorsak mobil teknolojilerini kullanmaktan başka şansımız yok. İstesek de istemesek de çağın şartları bizi buna zorluyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim