• BIST 9126.46
  • Altın 2324.175
  • Dolar 32.3577
  • Euro 35.0008
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Türkiye’deki uzman sayısı alt sıralardayız

Türkiye’deki uzman sayısı alt sıralardayız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanında yetişmiş eleman sıkıntısının burada da ön plana çıktığını belirterek, “AB ülkeleri ile Türkiye’deki uzman sayısı karşılaştırıldığında, ...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanında yetişmiş eleman sıkıntısının burada da ön plana çıktığını belirterek, “AB ülkeleri ile Türkiye’deki uzman sayısı karşılaştırıldığında, hepsinde son derece alt sıralardayız. Bunun sebebi, Türkiye’de doktor sayısının toplamda az olmasıdır” dedi.

Akdağ, Rixos Grand Ankara Oteli’nde gerçekleştirilen ‘’Toplum Temelli Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’’nın açıklandığı basın toplantısına katıldı.
Bakan Akdağ, Türkiye’nin önündeki en büyük sorunun ‘’insan kaynağı’’ ve hastane ile yatak sayısının işin olmazsa olmaz bir şartı olduğunu ifade ederek, ‘’Ancak halledilmesi bizim hükümetimiz açısından en kolay olanı da budur’’ dedi. Sağlık alanında yetişmiş eleman sıkıntısının burada da ön plana çıktığını belirten Akdağ, şunları kaydetti:

‘’Hükümetlerimizin ilk 7 senesinde bu hususta YÖK yönetimiyle hiç mesafe katedemediğimizi hatırlatmak isterim. Ama son yıllarda YÖK yönetimi de bu meselenin önemini anlamış durumda yaptığımız görüşmeler ve sağlık insan gücü sayısının artırılması için fakültelerimizde kontenjanlar artırılmaya başlandı. Bunun, bir zaman gerektirdiğini hepimiz biliyoruz. Sadece psikiyatri alanında yetişmiş insan eksiğimiz yok. AB ülkeleri ile Türkiye’deki uzman sayısı karşılaştırıldığında, hepsinde son derece alt sıralardayız. Bunun sebebi, Türkiye’de doktor sayısının toplamda az olmasıdır. Maalesef, üzülerek ifade ediyorum, hala Türkiye’deki meslek örgütü doktor sayısının yeterli olduğunu iddia etmektedir. Onlar, ‘sayının yeterli, dağılımın yetersiz olduğunu’ söylüyorlar. Oysa, şu anda Türkiye’de pratisyen hekim dağılımı son derece dengelidir. Buna rağmen, sıkıntı çekiyoruz. Uzman dağılımında kısmi dengesilikler var, ama bunu da büyük ölçüde önledik.”

HER İLE RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİ GELİYOR
Bakan Akdağ, ‘’Toplum Temelli Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı’’na göre, ağır ruh sağlığı problemi olan hastaların kısa süreli hastanede yatışının ardından tedavileri ve takibinin Ruh Sağlığı Merkezleri’nde yapılacağını söyledi. Akdağ, söz konusu eylem planının oluşması için 2006 yılında strateji oluşturulduğunu, ardından Eylem Planının hazırlanmaya başlandığını ifade etti. Ruh sağlığının çok geniş bir kavram olduğunu belirten Akdağ, ruh sağlığı denildiğinde ilk olarak akıl hastalıklarının geldiğini söyledi.Akdağ, bu kişilerin toplum tarafından her zaman şefkat gördüklerini anlattı. Sağlık Bakanı Akdağ, “İlgili merkezlerin şu anda sayısı 29, bu sayıyı artıracağız. İlk etapta, 236 Toplum Temelli Ruh Sağılı Merkezi düşünüyoruz’’ dedi.
Çerçevesinde şiddet gören kadın ve çocukların hizmet alabilecekleri merkezler açılacağını, bunlardan Çocuk Koruma Merkezi’nin ilk olarak Ankara’da hizmete girdiğini söyledi. Akdağ, ayrıca suç işlemiş bazı kişilerin hapishanede değil, adli psikiyatri kliniklerinde yatırılması gerektiğini de belirterek, ‘’Bunun için söz konusu hastalara ait özel hastaneler yapıyoruz’’ dedi. Yaklaşık her 200300 bin nüfus için bir Toplum Temelli Ruh Sağlığı Merkezi’nin oluşturulacağını anlatan Akdağ, bu merkezlerin her ilde açılmaya başlandığını anlattı.

yeniasya.com.tr

Bu haber toplam 2515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim