• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Türkiye'nin hepatit risk haritası çıkarıldı

Türkiye'nin hepatit risk haritası çıkarıldı
Viral Hepatitle Savaşım Derneğinin 2 yıl süren, otobüsle Hepatit Tarama ve Bilinçlendirme Projesi çerçevesinde Türkiye'nin risk haritası çıkarıldı.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, 2 yıl boyunca, otobüsle Türkiye genelinde 45 şehri dolaşarak tarama ve bilinçlendirme çalışması yürüten Viral Hepatitle Savaşım Derneği'nin verileri, Türkiye'nin hepatit gerçeğini ortaya koydu. 50 bin kan örneğinin değerlendirildiği çalışmaya göre, Hepatit B virüsünün en yaygın olduğu bölgeler Doğu ve Güneydoğu Anadolu.

Proje kapsamında, viral hepatitler hakkında bilgilendirme çalışmasının yanı sıra, arzu eden kişilere hepatit testleri de yapıldı. 25 bin 400 kişiye, Sağlık Bakanlığından sağlanan Hepatit B aşısının ilk dozu ücretsiz olarak yapılıp aşı kartı verilerek, diğer aşılarını tamamlamaları için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.
Proje çerçevesinde, sarılık şüphesi veya tanısı belirlenen kişiler, ileri tetkik ve tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına gönderildi. Ayrıca gelen talep üzerine Azerbaycan'da da 3 hafta süren tarama çalışması yapıldı.

Türkiye'deki çalışmada ortaya çıkan sonuçlar şöyle değerlendirildi:

''Türkiye'deki Hepatit B pozitifliği oranı yüzde 5.2, Hepatit C pozitifliği oranı yüzde 0.5 olarak belirlendi. Her ne kadar bu veriler, epidemiyolojik olarak tasarlanmış çalışmalardan biraz daha yüksek görünse de hepatitlerin ülkemizde yaygın görüldüğünü bir kere daha teyit etmiştir. Oranların biraz yüksek çıkmasında, bu çalışmada, tarama testlerinin isteklilerde yapılması ve bunların bir kısmının daha önceden taşıyıcı olduklarını bilmelerinin rol oynadığı düşünülmektedir.

Hepatit D pozitifliğinin, tüm toplum içindeki oranı yüzde 0.13, Hepatit B virüsü taşıyan pozitif kişiler içindeki oranı ise yüzde 2.4 çıktı. Hepatit B virüsüne karşı doğal aşılı olanlar değerlendirildiğinde, 15 yaşın altındakilerde oran yüzde 51 çıkarken, daha büyük yaşlardakilerde ise oranının yüzde 11'e düştüğü belirlendi. Çocuklara yapılan aşılar nedeniyle, Hepatit B virüsüne karşı gelişen antikor pozitifliğinin daha yüksek olduğu saptandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Hepatit B virüsü pozitifliği daha yüksek görüldü. Bu bölgeleri, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri takip ederken, en düşük oran Ege'de tespit edildi. Hepatit C pozitifliği açısından en yüksek oranlar Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde görülürken, en düşük oran yine Ege'de çıktı. Hepatit C pozitifliklerinin, küçük ve genç yaşlarda daha düşük olduğu, yaşla birlikte giderek arttığı görüldü.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim