• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Türkiye'nin ilk "Yaşlı ve Engelli Eğitim Merkezi" Konya'ya kurulacak

Türkiye'nin ilk "Yaşlı ve Engelli Eğitim Merkezi" Konya'ya kurulacak
Selçuk Üniversitesi (SÜ) bünyesinde faaliyet gösterecek olan "Yaşlı ve Engelliler Eğitimi Bakım, Uygulama ve Araştırma Merkezi" Konya’da kurulacak.

Alaaddin Keykubat Kampüsü’nde 100 bin metrekarelik alan tahsis edilen merkezin kurulması için çalışmaların başlandığı bildirildi.

500 kişi kapasiteli olması planlanan merkezde yaşlı ve engellilerin biyo-fizyolojik, psikolojik, barınma, sağlık ve benzeri diğer ihtiyaçları karşılanacak. Türkiye’de hem eğitim hem de bakım merkezi olması açısından ilk olma özelliğine sahip olacak merkez; eğitim, araştırma ve uygulama alanları ile model olacak.

SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, bu merkezin kurulmasında emeği geçen Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şaban Çalış ve Merkezin Müdürü Doç. Dr. Hakan Sarı’ya teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Okudan, "Üniversitemiz bünyesinde ülkemiz için son derece önemli olan böyle bir merkezin kurulması hem şehrimiz hem de ülkemiz için sevindirici bir çalışma. Kampus alanında kurulacak olan bu merkezin üniversitemizin bütün imkanlarını kullanarak en iyi şekilde hizmeti vermesi, bu anlamda hem ülkemize hem de Dünyaya örnek olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

"HER ŞEY İHTİYACA GÖRE TASARLANACAK"

Yaşlı ve Engelliler Eğitimi Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Sarı, "Kampus alanı içerisinde 100 bin metrekarelik alanda oluşturulacak merkezimize başlangıçta 500 yaşlı ve engellimizi kabul edeceğiz. Yaşlıları ve engellileri gelişimsel özelliklerine göre gruplandıracağız. 

Eğitimlerini bireysel ve fonksiyonel programlar ile yapılandırılmış ortamlar içerisinde her türlü araç-gereç ve materyal kullanarak sağlayacağız. Burada her şey yaşlı ve engellilerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilecek. Merkez bir yandan yaşlı ve engellilerin bakımını sağlarken diğer yandan da eğitim hizmeti sunacak. Merkez bünyesinde hobi bahçesi, kütüphane, spor merkezleri, sosyal ve kültürel alanlar inşa edilecek. Bu birimlerde üniversitemizin öğrencileri uygulama yaparak kendilerini geliştirme fırsatı yakalayacak" dedi.

Doç. Dr. Sarı, her şeyin istenilen şekilde gelişmesi halinde merkezi 2 yılın sonunda açmayı planladıklarını söyledi. Merkezde birçok bilim adamının akademik anlamda araştırmalar da yapacağını vurgulayan Doç. Dr. Sarı, "Üniversitemizin ilgili bölüm ve anabilim dallarının işbirliğiyle yurt içinde ve yurt dışında yaşlı ve engelli bireyler ile ilgili her alanda bilimsel araştırma ve uygulamalar yaparak, eğitim faaliyetlerinde bulunmayı amaçlıyoruz. Bu alanda veri tabanı oluşturarak danışmanlık hizmeti vereceğiz. Ulusal ve uluslararası katılımlı kongre, panel, sempozyum, konferanslar düzenleyeceğiz. Engellilerin etkin ve kaliteli rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanmasını sağlayarak, engelli bireyler ile iletişimde bulunan diğer bireylerin yaşam kalitesini arttırıcı çalışmalar da yürüteceğiz" diye konuştu.

DEVLET VE VAKIF DESTEĞİYLE MODERN KOMPLEKS

Projeye destek olan Yaşlı ve Engelliler Eğitimi Bakım Uygulama ve Araştırma Vakfı (YEBAV) Başkanı Adnan Ağırbaşlı ise, "Dünyada tüm toplumlarda yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Ülkemizin de aynı şekilde son yıllarda yaşlı nüfusunda artış oluyor. Terk edilmiş olmayı hiç kimse istemez. Özellikle yaşlı ve engellileri toplumdan soyutlamak onlara en büyük haksızlık olur. Merkezimiz toplumdaki bu soyutlamayı önlemeyi amaçlıyor. Onları topluma kazandırarak neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz. Kampus içerisinde Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın desteği ile bize tahsis edilen 100 bin metrekarelik alana kompleksimizi en kısa sürede yapmayı amaçlıyoruz. Merkez içerisinde açılacak okulla yaşlılara ve engellilere bakabilecek öğrenciler de yetiştireceğiz. Bu okuldan mezun olan öğrenciler, çeşitli merkezlerde çalışarak, bu alandaki büyük boşluğu dolduracaklar" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3381 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim