• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Türkiye'nin mutasyon haritası çıkarılacak

Türkiye'nin mutasyon haritası çıkarılacak
İTÜ GLAB'ın, gerçekleştirdiği projeyle kolon ve meme kanseri riski olanlara "Genetik Dizilenme Testi" uygulanacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Genomik Laboratuvarının (GLAB) gerçekleştirdiği projeyle kolon ve meme kanseri riski olanlara "Genetik Dizilenme Testi" uygulanacak. Yapılacak testler ile kanser olma potansiyeli olanlar erken tanı ile belirlenecek. Önleyici tedavi ile kansere yakalanma riski ortadan kaldırılacak.

İTÜ'den yapılan açıklamaya göre, kolon ve meme kanseri vakalarında erken tanı için hazırlanan, "Bireye özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi"yle kanserle mücadelede önemli bir adım atıldı. Sağlık Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının öncülüğünde başlayan proje, İTÜ ve İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteği ile gerçekleşiyor.

İTÜ Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (MOBGAM) Genomik Laboratuvarında (GLAB) yürütülen projede, genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkan ve toplumda sıkça görülen kolon ve meme kanserine yakalananlar ve yakınları için "Genetik Dizilenme Testi" uygulanacak. "Genetik Dizilenme Testi" uygulaması sayesinde kolon ve meme kanserinde yüksek risk taşıyan kişiler önceden belirlenebilecek. Erken tanı sayesinde kanserle mücadele tedavi ve başarı şansı yükselecek. Test sonucunda söz konusu kanser türleri için yüksek risk taşıyan bireyler önceden belirlenebilecek. Böylece, erken tanı ve önleyici tedaviyle kişilerin kanseri yenmesi kolaylaşacak.

Test sayesinde, halka kolon ve meme kanserinde önleyici tedavi sunabilecek. Çalışmalar kapsamında bugüne dek 4.000 kanser hastasından kan alındı ve 300 hastanın Genetik Dizilenme Testi tamamlandı. Test sürecinde, risk grubuna giren kişilerin bu hastalıklar yönünden kritik genlerine bakılıyor ve bu genlerin mutasyon durumunu inceleniyor

- Türkiye'nin mutasyon haritası çıkarılacak

"Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi" ile önleyici tedavinin dışında başka kazanımlar da elde edilecek. Proje sayesinde elde edilen verilerle Türkiye’nin "mutasyon haritası" çıkarılacak.

Proje kapsamında, Ümraniye Eğitim Araştırma ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanelerine meme ve kolon kanseri sebebiyle başvuran bütün hastalar, GLAB tarama ağına dahil ediliyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2420 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim