• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'nin yüzde 23'ü obez

Türkiye'nin yüzde 23'ü obez
Trabzon Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, Obezite (Şişmanlık) konusunda uyarılarda bulunarak önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de yapılan araştırmada toplumun yüzde 23'ü obez olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Karadeniz Bölgesi'nde ise bu oranın yüzde 35'lere çıktığını belirtti.

Obizetinin vucuda bir çok zararları olduğuna işaret eden diyetisyen Yılmaz, "Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite, genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkılmasıdır. Dünyada yetişkin şişman(obez) sayısı 300 milyonun üzerindedir. Türkiye'de obezite araştırma derneğinin yaptığı araştırmada, toplumun yüzde 23'ü obezdir. Kilolu kişilerle beraber bu oran yüzde 30 civarındadır. Karadeniz bölgesinde bu oran yüzde 35'e kadar çıkmaktadır" dedi.

Obezitenin nedenlerini sıralayan Yılmaz şunları kaydetti; "Obezite genellikle yanlış ve aşırı beslenme sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.

Genel olarak obeziteye neden olan etmenler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır; 1.Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, 2. Fiziksel hareketlerin azlığı, 3. Psikolojik bozukluklar, 4. Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama, 5. Metabolik ve hormonal bozukluklar, 6. Kalıtımsal faktörler, 7. Yaş (ilerleyen yaşlarda obezite görülme sıklığı artar), 8. Cinsiyet (kadınlarda obezite görülme sıklığı yüksektir), 9. Eğitim düzeyi ve gelir durumu, 10. Alkol tüketim durumu, 11. Kullanılan bazı ilaçlar"

OBEZİTENİN ZARARLARI

Obezitenin vucuda çok sayıda zararları olduğunu kaydeden Yılmaz, "Obezite, Hipertansiyon, Kolesterol yüksekliğine bağlı kalp damar hastalıkları, kanda pıhtılaşma eğilimi, felç, şeker hastalığı(Diabet),safra taşları, bazı kanser türlerine eğilim, nefes alma zorluğu, uyku apneleri, yorgun uyanma, kas- iskelet problemleri ve eklem sorunlarına yol açabilmektedir.

Vücut yağ fazlalığının olumsuz etkileri ise; Kaslarda zayıflama, iç ısının hızlı yükselmesi, eklemlerde ve kemiklerde şekil bozuklukları, hormon dengesinde bozulma, şeker, yüksek tansiyon, şekil ve görünümde bozulma, çabuk yorulma ve performans düşüklüğü."

ŞİŞMANLIK TEDAVİSİ

Şişmanlık tedavisinin ilk ve en önemli basamağı diyet olduğunu ancak hatalı diyetin vucutta kas kaybına neden olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Diyet, kişiyi ideal kilosuna getirmek için sağlıklı bir beslenme şekli uygulanmasıdır. Diyet yapmadan sonuç elde etmek çok zordur. Yağ, şeker ve tuz miktarını azaltmak gerekir.

Vücut komposizyon analizi el ve ayaklara temas eden elektrotlar yardımı ile yapılan elektriksel ölçümler ile vücut suyu, yumuşak doku ve yağ miktarının ölçülmesi işlemidir.

Hastanemizde bulunan vücut komposizyon analizi cihazı sayesinde vücudunuzun yağ-kas dengesini kontrol edebilir, yaşam ve beslenme tarzının ne derece sağlıklı olduğunu çıkan sonuçlardan görebilirsiniz. Diyet yaparken amaç, yağ dokusunu azaltarak kilo vermektedir, ancak hatalı diyet vücudunuzda kas kaybına neden olabilir" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2904 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim