• BIST 9105.77
  • Altın 2325.525
  • Dolar 32.3798
  • Euro 35.0195
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Türklerin ömrü uzadı! 80 yılda iki katına çıktı

Türklerin ömrü uzadı! 80 yılda iki katına çıktı
Türk insanının yaşam süresi 80 yılda iki katına çıktı

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün talebiyle, çeşitli üniversitelerde görev yapan 30 kişilik uzman bir ekip, Türkiye'nin yaşam tablolarını hazırlıyor.

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Esensoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü;nün talebi doğrultusunda Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölümü'nün yöneticiliğinde, Marmara Üniversitesi, BNB Danışmanlık Şirketi ve Başkent Üniversitesi uzmanları ve Sigorta Bilgi Merkezi'nin desteğiyle ''Türkiye Hayat ve Hayat Annüite Tablolarının Oluşturulması'' projesini yürüttüklerini söyledi.

Projenin Türk sigortacılık sektörü için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Esensoy, 30 kişilik bir uzman ekip tarafından bir yıldır yürütülen AR-GE nitelikli projenin sonunda, sosyal güvenlik kurumları ve sigorta şirketleri için çok önemli olan, Türkiye'nin kendi bilişim teknolojisi tabanlı yaşam tablolarının hazırlanacağını kaydetti.

Prof. Dr. Esensoy, Türkiye'nin hayat tablolarının hazırlanmasında geçmişten günümüze kadar yapılan nüfus sayımlarındaki her bir yaş için yaşayan ve ölen kişi sayısı verilerini kullandıklarını vurgulayarak, ''Bir ay içinde tabloların, tamamlanıp onaylanmasını takiben, Eylül 2010'da açıklanacağını tahmin ediyoruz. Biz bilim insanları da, daha sonra bu tabloların kullanılmasını bekleyeceğiz'' dedi.

-İLK KEZ YAPILIYOR-
Çalışmanın Türkiye'de ilk kez yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Esensoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de bugüne kadar hayat sigortalarında tarife ve primlerin belirlenebilmesi için yapılan aktüeryal hesaplamalarda kullanılan hayat (mortalite) tabloları, Türk nüfusunun nitelikleri ile tam uyum sağlayamıyordu.

Bu projenin sonucunda elde edilecek tablolar, hem kamu sosyal güvenlik sistemi, hem de sigorta sektörü için önemli bir araç olacak. Bu çalışmanın sonucunda, prim hesaplamalarında ulusal demografik verilerimizden oluşturulmuş hayat tablolarının kullanılması, sigortacılık sektörüne katkı sağlayacaktır. Ayrıca yazılım dinamik bir sistem olarak geliştirildiğinden, Türkiye ölümlülüğünde meydana gelebilecek değişmeler sonucunda, bu tablolar yenilenebilecek ve bu çalışmaya bağlı yeni tablolar üretilebilecektir. Geçmişte böyle bir çalışma yapılmadığı için Türkiye'de halen batı kaynaklı eski hayat tabloları kullanılıyor.

-2015'TE, ORTALAMA ÖMÜR KADINLARDA 79, ERKEKLERDE 72,8 OLACAK-
Prof. Dr. Esensoy, proje kapsamında, elde ettikleri ilk verilere göre, Türkiye'de ortalama ömrün uzadığını gördüklerini, Türk toplumunun yaşlanmakta olan bir topluma doğru gittiğini söyleyebileceklerini dile getirdi.

Eldeki verilere göre, Türkiye'de ortalama ömrün, 2015 yılında kadınlar için 79'a, erkekler için 72,8'e yükseleceğini hesapladıklarını ifade eden Prof. Dr. Esensoy, ''1930 yılında Türkiye'de erkekler için beklenen ortalama ömür 40 yaş iken, bu 2009'da 71,7;ye çıktı. Kadınlarda ise 1930 nüfus sayımına göre beklenen ortalama ömür 36 iken, bu rakam 2009'da 77,6'a çıktı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1991 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim