• BIST 9524.59
  • Altın 2486.089
  • Dolar 32.5092
  • Euro 34.7168
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Türkök için ilk imzalar atıldı

Türkök için ilk imzalar atıldı
Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi’nin ilk adımı olan “Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü,” Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından imzal

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi’nin ilk adımı olan “Uygun Gönüllü Vericilerin Belirlenmesi ve Örneklerin Alınması Protokolü,” Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından imzalandı. Buna göre Türkiye genelinde 12 bağış merkezi kurulacak ve isteyen vatandaşlar artık ilik bağışında bulunabilecek.


Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkök’ün ilk aşamasını oluşturan uygun vericilerin belirlenmesini sağlayacak protokolün, sağlık alanında yeni bir sayfa açacağını söyledi. Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1,5 milyon kişinin kan bağışında bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu protokolle birlikte kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza bundan sonra, ‘kemik iliği vericisi olmak ister misiniz’ diye sorulacak. Umut ediyorum ki kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın büyük bir kısmı olumlu cevap verecektir. Böylece oluşturulmak istediğimiz bağış havuzu, önemli bir kaynağa kavuşacak.”


Hedef, 500 bin gönüllü verici
Gönüllü vericiler sayesinde, doku tiplemesi için oluşturulan veri tabanının daha da güçleneceğini ifade eden Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, protokolün uygulanmasından sonra 40 bin olan gönüllü verici sayısının bir yıl sonra 200 bini bulmasını beklediklerini söyledi. Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, protokolün uygulanması için gerekli ihale çalışmalarını başlattıklarını da vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Üniversitelerimizdeki veri sayımız -net olmamakla birlikte- 40 bin civarında olan ilik verici gönüllüleri, gelecek sene bu tarihlerde 200 binlerin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki hedefimiz Türkiye’deki veri tabanımızı 500 binli rakamlara hızlı bir şekilde çıkmasını hedefliyoruz. İnşallah Türkök ihale süreçlerini başlatıyoruz. Yazılım ihalesi süreci ile birlikte Mart veya Nisan ayı başları ile birlikte sistemi fiilen kurmuş ve çalışır hale getirmiş olacağız.”

Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi protokolünü imzaladı.

Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim