• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

TV ve internet şişmanlık nedeni!

TV ve internet şişmanlık nedeni!
Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Yiğit, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu karşısında uzun süre zaman geçiren çocukların olumsuz etkilendiklerini,..

Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Yiğit, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu karşısında uzun süre zaman geçiren çocukların olumsuz etkilendiklerini belirterek iletişim bozuklukları ve obezite gibi düzensiz şişmanlık hastalıkları ortaya çıkarttığını söyledi.

Dodi Çocuk Kulübü'nde gerçekleştirilen ve eğitim gören çocukların velilerine yönelik "Çocuklarda televizyon ve bilgisayar bağımlılığı" konulu interaktif toplantı ilgi gördü. Psikiyatri Uzmanı Dr.Suat Yiğit özellikle kitle iletişim araçlarının bağımlılık yarattığını sosyal iletişimin azalmasına neden olduğunu ayrıca insanlarda biyolojik etkilerinde dikkat çekti.

Yapılan araştırmaya aktaran Dr. Yiğit uzun süre televizyon karşısında kalmaktan dolayı kalp krizi riskinin arttığının söylendiğini, yine yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de bin aileden 940 kişisinin günde bir saatini televizyon başında geçirdiğinin saptandığını ifade etti.

İyi kullanıldığı zaman televizyon seyretmenin güzel olduğunu, fakat kötüye kullanıldığına çocuk ve ailelere zarar verdiğine değinen Dr. Yiğit "İnsanlar vakitlerinin büyük bir bölümünü Televizyon karşısında geçirirse bağımlılık yapar sosyal ilişkileri bozar, aile ilişkilerine zarar verir" dedi.

Televizyon, Bilgisayar ve Cep telefonu gibi iletişim araçlarının çocuklar üzerindeki etkilerini nasıl buluyorsunuz sorusuna veliler, "Biz çocuklarımıza televizyon seyrettirmemeye gayret ediyoruz. Bilgisayar başında da oyun oynamamaları için dikkat etmeye çalışıyoruz. Ama yinede seyrettikleri zamanlarda hemen kapıyorlar oyun oynarken verdikleri isimler ve konuştuklarından bunu gözlemliyoruz."dediler.

Televizyon ve internet kullanımının tamamen kötü olduğunu söylemenin mümkün olmadığını da vurgulayan Dr. Yiğit "İnternet bağımlılığını bir hastalık olarak sınıflandırılmaya başladılar. Nasıl bir insan alkol veya diğer uyuşturucu maddeleri almazsa bununla ilgili bir sıkıntı yaşıyor, alışkanlık haline gelmişse internet bağımlılığı, kötüye internet bağımlılığı ve internet gevezeliği diye tıbbi literatürde de isimlendirme yapılıyor." Şeklinde konuştu.

Dr. Yiğit interaktif toplantıda dinleyicilerin yanında yüksek sesle hitap etmesiyle aldığı tepkileri değerlendirerek "Benden rahatsız olmazken, az önce ses tonumun yüksekliğinden rahatsız oldunuz. Neden böyle bir şey yaşadınız? Çünkü size bilinçsiz enerjiyle sesli ve görüntülü ileti gönderdim. Gelen iletiyle beyinde yarım kattınız, vücut hareketinizle irkildiniz ve tepki gösterdiniz." Diye konuştu.

Televizyonun özellikle çocuklar üzerindeki etkileri arasında ekranın popüler isimleriyle kendilerini özdeşleştirmesi tehlikesine de vurgu yapan Dr. Yiğit şunları kaydetti: "Erkek çocukların en popüler ismi Polat, Memati var. Bununla ilgili sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı.

Çocuklar kitle iletişim araçlarını kullanarak kendilerini benimsedikleri o karakterin yerine koyuyorlar. Burada örneğin bir su var akıyor, telefon, televizyon, internette msn'leşme gibi kitle iletişim araçlarından dolayı çocuklarda üç beş sene sonra sıkıntı yaşanabilir. Çocukların dili de bozuldu, sesler kayboldu. Günlük yaşamda da dile internette kullanılan kısaltmalar kullanılmaya başladı. Artık selam diye bir şey yok, SLM, bu kısaltmalar sınavlara kadar indi. Bazen yazılı yapılırken bile Matematik yaparken bile kısaltmalar yapılıyor, eğitimci arkadaşlarımız söylüyorlar. Kitle iletişim araçları hayatımıza girerek akıyor."

Kitle iletişim araçlarının insan üzerindeki etkilerini göstermek için konukları yanına çağıran Dr. Yiğit, iki ellerini aşağı yukarı tutup aşağıdan yukarı çevirmelerini istedi, daha sonra tersine çevirmelerini istediğinde birçok konuk velinin yapamadığı dikkat çekti. Dr. Yiğit bunun kitle iletişim araçlarının yoğun olarak kullanımından kaynaklandığına işaret etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3388 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim