• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Üç bine yakın muayenehane, standartları sağlayamadı

Üç bine yakın muayenehane, standartları sağlayamadı
Sağlık Bakanlığı'nın, muayenehanelere yeni standartları sağlamak için Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği'nde verdiği bir yıllık süre 4 Ağustos'ta doluyor.

Yönetmelik ile muayenehanelerde en az 16 metrekare kullanım alanı, kapı aralıklarının 110 cm genişliğinde yapılması ve koridor genişliklerinin en az iki metre olması gibi şartlar aranıyor. Ancak 3 bine yakın muayenehanenin, aranan şartları karşılayamadığı belirtiliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), yönetmeliğin acilen iptalini istiyor. Birlik, Türkiye'deki binalarla bu şartların yerine getirilmesinin imkânsız olduğunu savunuyor. Bu şartların muayenehanelere kilit vurulması anlamını taşıdığı değerlendirmesini yapıyor. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan ise muayenehaneleri kapatmak gibi bir hedeflerinin olmadığını söylüyor: "Sadece deprem ve yangın yönetmeliği uygulamaları ile engelli vatandaşları rahatlatacak düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz."

Yönetmeliğin acilen iptalini isteyen TTB Merkez Konseyi üyesi Arzu Erbilici, yönetmelikteki değişikliklerin gerçekleştirilmesinin imkânsız olduğunu belirtiyor. Doktorların serbest meslek icra etme haklarının ellerinden alındığını iddia eden Erbilici, "Bu şekilde muayenehanelerin fiilen kapanması söz konusudur. Ayrıca yeni muayenehane açılması da merkezi olarak Sağlık Bakanlığı'nın iznine tabi kılınmaktadır." diyor. Bilici, muayenehanelerin açılması ve denetlenmesinin tabip odalarının ve uzmanlık derneklerinin görüşü doğrultusunda, yeni bir yönetmelikle düzenlenmesinde ısrarlı. Sağlık Bakanlığı ise geri adım atma konusunda isteksiz.

Yönetmelikte istenen bazı şartlar

Yönetmelikte hasta bekleme salonu kullanım alanının en az 20 metrekare olması şart koşuluyor. İkiden fazla her bir muayene odası için de 5 metrekare ilave bekleme alanı oluşturulması isteniyor. Düzenleme ile muayenehanede 8 metrekare hekim çalışma alanı ve 8 metrekare hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 metrekare kullanım alanı öngörülüyor. Ayrıca muayenehanelerde kapı aralıklarının sedye ve tekerlekli sandalye geçişi için en az 110 santimetre olması gerektiği vurgulanıyor. Bakanlık, altı ayda asgari bir defa muayenehaneleri şartları karşılama konusunda denetleyecek. Buna göre muayenehanelere uygunluk belgesi verilecek. Uygunluk belgesi almayan muayenehanelerin faaliyetleri valilikçe durdurulacak.

ÇAĞLAR AVCI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4395 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim