• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Üç hemşire sosyal medyadan sağlık çalışanlarını meydanlara çıkardı

Üç hemşire sosyal medyadan sağlık çalışanlarını meydanlara çıkardı
İsveç'te birbirlerini tanımayan üç hemşirenin sosyal medyada hemşirelerin çalışma koşullarını ve hastaların yaşamlarını tehlikeye sokan uygulamaları tartışmaya başlamaları, ülke çapında gösterilerin yapılmasıyla sonuçlandı.

İsveç'in 26 yerleşim biriminde binlerce hemşire ve sağlık çalışanı çalışma koşulları ve hizmet kalitesinin düşmesini protesto etti.

Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre, sağlık çalışanları, ”Ucuzluğa son-Başka bir sağlık sistemi mümkündür” parolasıyla meydanlara çıktı. Sağlık emekçileri sağlık sektöründe özelleştirmeler ve kemer sıkma politikalarının yol açtığı çalışma koşullarının kötüleşmesini ve hizmet kalitesinin düşmesini protesto etti.

Birbirlerini tanımayan Päivi Vilkkavaara, Charlotta Dikman ve Agneta Lenander adlarındaki üç hemşirenin sosyal medyada hemşirelerin çalışma koşullarını ve hastaların yaşamlarını tehlikeye sokan uygulamaları tartışmaya başlamaları, ülke çapında 26 yerleşim biriminde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen gösterilerle sonlandı.

Üç hemşirenin sosyal medya üzerinden yaptıkları meydanlara çıkma çağrısına sağlık işkolunda örgütlü hemşire, hastabakıcı ve doktorların sendikaları da destek verdi.

Stockholm'un Medborgarplatsen Meydanı'nda yapılan ve binin üzerinde kişinin katıldığı gösteride, ilk olarak sağlık personelinin İsveç halkına yönelik çağrısı okundu.

İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR SAĞLIK HİZMETİ

Yıllardan beri sağlık sistemindeki aksaklıkların giderilmesi için attıkları çığlıkların yetkililer tarafından duymazlıklıktan gelindiği belirtilen çağrıda “Yetti artık, artık bu gidişe son vermemiz ve hastalara insan onuruna yakışır bir sağlık hizmeti gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Meydanda toplanan sağlıkçılardan bazıları trampet ve düdük çalarak sağlık sisteminde uygulanan kemer sıkma politikaları ve özelleştirmeleri protesto etti.

İsveç'te hastaların hastanelerde yer olmadığı için tedavilerinin yapılamamasını ve yaşamını yitirmelerini kabul edemeyeceklerini belirten hemşire Carin Ohlsson, “Hemşireler ve diğer sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi için düdük çaldık. Tasarruf politikaları sonucu bakımı yapılamayan insanların yaşamlarını yitirmelerini protesto etmek için düdük çaldık” şeklinde konuştu.

BİR YILDA PERSONEL YETERSİZLİĞİNDEN 35 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık sisteminde yapılan değişikliklerin insanların yaşamlarına mal olduğunu söylemelerinin uydurma değil gerçek olduğunu vurgulayan Ohlsson, “İsveç Devlet Radyosu'nun Kaliber Programı 2013 yılında yapılan 585 şikayeti inceledi ve 35 kişinin hastanelerde yeterli personel bulunmamasından dolayı yaşamını yitirdiğini kamuoyuna açıkladı” dedi.

Hastaları örgütleyen ve haklarını savunan örgütün başkanı Hakan Nyman da, sağlık sisteminde gerçekleştirilen özelleştirmelerden ve tasarruf politikalarından dolayı hasta ve yaşlı bakımının iflas etme noktasına geldiğini söyledi ve yetkililere gidişatı durdurmaları için acil önlemler almaları çağrısında bulundu.

KEMER SIKMA POLİTİKALARI PROTESTO EDİLDİ

İsveç TT ajansının abonelerine geçtiği haberde, Göteborg, Malmö, Helsingborg ve Uppsala gibi iller başta olmak üzere 26 ilde yapılan gösterilerde binlerce sağlık çalışanının sokak ve meydanlara çıkarak kemer sıkma politikalarını protesto ettikleri belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2035 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim