• BIST 8981.29
  • Altın 2284.428
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Uçuş öncesi aspirin içmek konusu hâlâ tartışılıyor

Uçuş öncesi aspirin içmek konusu hâlâ tartışılıyor
Vücudun büyük toplardamarlarında oluşan pıhtıları tıpta 'derin ven trombozu' olarak tanımlarız. Uzun süreli uçuşlar, damarlarda pıhtı oluşumu ...

Önümüzdeki hafta uzun bir uçuş yapacağım. Bacaklarımda pıhtı oluşmasından çok korkuyorum. Uçağa binmeden aspirin içmemin işe yaraması mümkün mü? F.N./Ankara

Vücudun büyük toplardamarlarında oluşan pıhtıları tıpta 'derin ven trombozu' olarak tanımlarız. Uzun süreli uçuşlar, damarlarda pıhtı oluşumu riskini artırır. Altı saatten kısa uçuşlarda ise bu durum oldukça nadir görülür.

KABİN İÇİNDE YÜRÜYÜN
Hamilelik bazı hormonlar (özellikle östrojen), ileri yaş, kilo fazlalığı, aşırı hareketsiz bir yaşam ve kalp yetmezliği ile pıhtılaşma hastalıkları da uzun uçuşlarda 'derin ven trombozu' riskini arttırır. Uçuş öncesi aspirin kullanıp kullanmamak konusunda ise tartışmalar devam ediyor. Aerospace Tıp Birliği, aspirin kullanımını desteklerken, Amerikan Göğüs Hekimleri Okulu ve İngiliz Tıp Birliği ise aspirin içmenin gereksiz olduğunu belirtiyor. Bu konuda sizi takip eden hekiminizin fikrini almanız en doğru karar olur. Ayrıca; uzun uçuşlarda bol sıvı alıp belden aşağısı rahat kıyafetler giymelisiniz. En az iki saatte bir, kabin içinde yürümeli, ayak ve bacaklarınızı hareket ettirmelisiniz. Diz altında varis çorabı da giyebilirsiniz.



***
Yüksek tansiyonla savaşırken nar ve kividen destek alın

Kivinin tansiyona faydalı olduğunu duydum. Bu doğru mu? Son haftalarda yükselen tansiyonumu düzene sokmak için başka hangi meyveleri yemeliyim? S.M./Çorum

Kuvvetli antioksidanlar içeren nar, kalp sağlığı için iyi bir seçenektir. Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre; haftada üç kez 100 miligram nar suyu içenlerin bir yılın sonunda trigliserit düzeylerinde düşüş gözlendi. Ayrıca iyi kolesterolleri yükseldi ve büyük tansiyonları düştü. Kivi ise kalp için yeni bir seçenek. Amerikan Kalp Birliği'nin bu yılki toplantısında açıklanan bir çalışmaya göre; günde bir ila üç adet kivi yemek, günde bir elma yemekten daha etkili şekilde kan basıncını düşürüyor.Sadece nar ve kivi değil, tüm sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

***
Menopoz cinselliğin sonu olarak algılanmamalı

Kısa süre önce menopoza girdim ve cinsel isteğim çok azaldı. Bu yüzden hem benim, hem eşimin morali çok bozuk. Artık cinsel hayatım olmayacak mı? E.K./Rize

Menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişimler, başta cinsel istek olmak üzere tüm cinsel fonksiyonlarınızı etkileyebilir. Aynı dönemde yaşanan, emeklilik gibi değişimler de siz fark etmeden cinselliğinize sekte vurabilir.

ÜMİTSİZ OLMAYIN
Ancak menopoz, endişe duyulduğu gibi kadın cinselliğinin sonu değildir. Son yıllarda bu konuda yapılan bir dizi çalışma var... Kısa süre önce, Amerika'da menopoza giren 806 kadını inceleyen yeni bir araştırmaya göre; kadınların yüzde 61'i cinsel hayatlarının eskiye göre daha tatminkar olduğunu belirtiyor. Beşte dördü cinsel isteksizlik yaşamasına rağmen, neredeyse yarısı orgazm yaşayabiliyor. Dolayısıyla ümitsizliğe kapılıp seks hayatınızı olumsuz etkilemeyin. Devam eden, ciddi bir problemde ise mutlaka bir uzmana danışın.

DR. ECE HATTAT

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3017 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim