• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Uğur, 1 yıl içinde 'kendi'sine benzeyecek

Uğur, 1 yıl içinde 'kendi'sine benzeyecek
Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen yüz nakliyle tıp literatürüne geçen 19 yaşındaki Uğur Acar'ın yüzü hızla iyileşiyor.

Önceki gün ameliyattan sonra eline ayna alarak ilk kez yüzüyle karşılaşan Uğur'un morali yerinde. Tarihî operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, hastanın 1 yıl içinde kendine özgü bir yüze kavuşacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen yüz nakli operasyonuyla tıp literatürüne geçen 19 yaşındaki Uğur Acar'ın üniversite hastanesindeki rutin kontrolleri devam ediyor. Önceki gün basına dağıtılan görüntülerde Uğur Acar'ın donör Ahmet Kaya'ya benzemesi dikkat çekmişti. Uğur'un Ahmet Kaya'ya bu kadar çok benzemesine kendisinin de şaşırdığını belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, konuya açıklık getirdi. Bu sürecin geçici olduğunu anlatan Özkan, Uğur Acar'ın şu anki yüzünün ham görüntü olduğunu ifade etti. Sürecin büyük bir kısmını geride bıraktıklarını ve bu süreçte Uğur'un yüzünde az da olsa ödem olduğunu vurgulayan Özkan, "Özellikle bir yılı geçmeden kesin bir şey söylemiyoruz. Bu Uğur'un ham görünümü. İnsanların beğenmiş olması çok güzel. Biz de beğendik. Bu, kesinlikle Uğur'un son hali değil." dedi.

Şu an için hastanın yüzünün düz olduğunu belirten Ömer Özkan, Uğur'un yüzünün, ödemin inmesi ve kasların çalışmasıyla birlikte daha da küçüleceğini ifade etti. Zamanla Uğur'un yüzündeki dokuların daha oturacağını belirten Özkan, "Kasların çalıştığını gördükten sonra insanların ve kendisinin çok daha beğeneceğini düşünüyoruz. Biz güzel olduğunu düşünüyoruz. Altıncı aydan sonra gülme hareketi, ağlama, kızma hareketleri yüzde önemli. Mimik hareketlerinin gelmesini bekliyoruz. O zaman çok daha güzel olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu. Uğur Acar'ın donör Ahmet Kaya'ya benzemesinin her iki kişinin birbirinin profiline uymasından kaynaklandığını söyleyen Özkan, "Mümkün olduğunca kaş, dudak ve burun gibi kısımların birebir uyması için uğraştık. Aldığımızdan ne bir santim kısa ne de bir santim uzun oldu. O güzel oldu. Çok güzel uydu." dedi. Hastanın kişisel alışkanlıklarının ileriki süreçte yüzünü donörden ayıracağını belirten Özkan, şunları söyledi: "Ne kadar güler, ağlar, sinirlenirse bunlar etkileyecektir. Muhtemelen değiştirecektir biraz. Biraz daha Uğur'a benzeyecektir. Şu an için bir kaplama. Ama gelecekte bir süre sonra Uğur'un günlük yaşamındaki özelliklerinden kendi yüzü ondan kapacaktır. Sürekli gülen ve somurtan bir insan olarak düşünün, yüz ona göre değişecektir. Tam anlamıyla Ahmet Kaya'ya benzemeyecek."

Uğur'un köyü bizden daha hazırlıklıymış!

Uğur Acar'ı kendisinin tıraş etmesine değinen Prof. Dr. Ömer Özkan, bu işleminin yüzün hassasiyetinden kaynaklandığını ifade etti. Özkan, plastik cerrahi doktorların zaman zaman hastanın bütün ihtiyaçlarına yardım ettiğini söyledi. Uğur'un yüzünü gördükten sonra verdiği ilk tepkinin oldukça olumlu olduğunu belirten Özkan, Acar'ın kendisine "Hayatımı değiştirmeyeceğim. Sadece daha mutlu bir hayatım olacak. Köyümde yaşamaya devam edeceğim.'' dediğini aktardı. Özkan, "Dünyada yüz nakli ameliyatları 7 yıldır yapılıyor ancak Uğur Acar ve köylüleri yüz nakli ameliyatını 15 yıldır bekliyorlarmış. 15 yıldır 'Uğur'a bir gün yüz nakli yapılacak' diye konuşuyorlarmış. Bu, çok ilginç bir durum. Bu şekilde bir inanç olması mutluluk verici. Sanırım bilimkurgu filmleri izleyerek böyle bir düşünceye sahip olmuşlar. Köy bizden daha hazırlıklıymış." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2266 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim