• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Uğur'un beyni yeni yüzünü 40'ı çıkınca kabullenecek

Uğur'un beyni yeni yüzünü 40'ı çıkınca kabullenecek
Dünyanın 4'üncü, Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı tamamlandı ancak süreç henüz bitmedi. Adını Türk tıp tarihine ve dünya literatürüne yazdıran Uğur Acar için şimdi daha zorlu bir dönem başlıyor.

Dünyanın 4'üncü, Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı tamamlandı ancak süreç henüz bitmedi. Adını Türk tıp tarihine ve dünya literatürüne yazdıran Uğur Acar için şimdi daha zorlu bir dönem başlıyor. Uzmanlara göre, Acar'ın beyni aynaya baktığı ilk an bu yeni yüzü kabullenmeyecek. İlk iki hafta üzüntü, 3. hafta alışmayla geçecek. 40. günde durumu benimseyecek

Uğur Acar için 19 yıl sonra yeni bir dönem başlıyor. 40 günlük bebekken yüzünün yanması sonucu yaşamının elinden alındığını düşünen Acar'ın kaderi 19 yaşından sonra yeniden yazılacak. Akdeniz Üniversitesi, doktorlar ve ailesi nefesini tuttu, Türkiye'nin ilk tam yüz nakli operasyonuyla dünya tıp literatürüne giren Acar'ın uyanmasını bekliyor. Zorlu bir ameliyat sürecinin ardından Acar'ı yeni yüzüyle yüzleşeceği ve onunla uyum sağlayacağı bir süreç bekliyor. Uzmanlara göre Uğur Acar, çok büyük bir istek ve motivasyonla bu ameliyata girmiş olsa da beyni ve ruhu bu yeni yüzü hemen kabul etmeyecek.
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ'a göre, bu süreç tam 40 gün sürecek. Dağ, yüzünün şeklini bir travmayla kaybetmiş insanların zaten hayatlarında ağır bir depresyon durumu yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: Yüzünün durumunu takıntı yapmış ve kendisini toplumdan uzaklaştırmışsa yeni yüzünü kabullenmesi de çok kolay olmayacak. Çünkü onun beyninde hayal ettiği yeni bir yüz vardır. O görüntüyü aynada arar. Ancak görme şansı doğal olarak düşüktür. Beyin ister ölümle, ister şokla karşılaşsın 40 günde kabullenir. İlk üç gün şaşkınlık ve şoke olmayı yaşayacaktır. İlk iki hafta üzüntü, üçüncü hafta alışma yaşar, 40. günde durumu kabullenir.

BEBEKLİKTE KAYBETMESİ AVANTAJ
Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Burhanettin Kaya, Uğur Acar'ın geçmişinde hatırladığı sağlıklı bir yüzünün olmayışının bu süreci atlatması açısından önemli olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Kaya, şunları söyledi: Yıllardır zihnindeki tasarladığıyla karşılaştığı yüz birbirine yakın bile olsa yeni yüze alışması için bir sürece ihtiyacı var. Önemli olan bedeninin, vücudunun o dokuyu kabul etmesidir. Zihninde uzun süre, 'bu yüzü koruyacak mıyım, kaybedecek miyim' kaygısı olacak.

ADAPTASYONU ETKİLENECEKTİR
Uzman Psikolog Nazım Serin ise çocukluk döneminde dışlanma yaşamış, yaşıtlarından olumsuz etkilenmiş kişilerin ruhlarındaki yaralanmanın daha fazla olduğunun altını çizdi. Kişinin kendisine olan saygısında ciddi bir zedelenme yaşanmasının da göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Serin, şunlara dikkat çekti: Bu genç iki aşırı uç arasında gidip geliyor. Dışlanmışlıktan aşırı popülariteye, ilgiye gidip gelmeler stresini artırabilir, adaptasyonu etkilenir.

Estetiği çok güzel oldu
EŞİNİN ardından üniversitesiteki anabilim dalı başkanlığını yürüten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Özlenen Özkan, 25 kişilik ekiple birlikte saatler süren ameliyatta bulundu. Özlenen Özkan, Uğur Acar'ın operasyonunu şöyle anlattı: Ona daha güzel şeyler kazandırmak adına yaptığımız her şey için çok iyi şeyler hissediyoruz. Burun kemiği ve dişlere de müdahale ettik. Güzel bir ameliyattı. Ameliyat masasında yüzü değiştirdiğimizde eşimin gözlerine baktım, ikimiz de 'çok doğru bir hasta seçmişiz, iyi ki bunu yapmışız' diye düşündük.

Türkan YILMAZER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2945 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim