• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

"Ulaşılabilir Türkiye için kalan 7 aylık süre uzatılmayacak"

"Ulaşılabilir Türkiye için kalan 7 aylık süre uzatılmayacak"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin "Ulaşılabilirlik konusunda standartlara göre herkes görevini yerine getirmelidir, ulaşılabilir Türkiye için kalan 7 aylık süre uzatılmayacak” dedi.

Yerel yönetimlerin ulaşılabilirlik konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Çayırova Belediyesi işbirliği ile “Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumu”nu düzenledi.

26 Aralık’ta başlayan sempozyumun ilk gününde katılımcılara engelsiz yapılı çevrenin ve kentsel hizmetlerin özellikleri (açık alanlar, binalar ve toplu ulaşım) konusunda teknik bilgi verildi, ulaşılabilirlik tespit formları alanda uygulamalı olarak dolduruldu.

İkinci gün ise istihdam, eğitim, sağlık, rehabilitasyon gibi konularda yerel yönetimlerce yürütülen özürlü hizmetleri ele alındı, yereldeki örnekler başta olmak üzere ülkemizde yürütülen öncü çalışmalara yer verildi.

Sempozyumun son günü ise Marmara Bölgesindeki büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları ulaşılabilirlik konusundaki çalışmalarını anlatarak iyi örnekleri sundular.

Valilerin, kaymakamların, il müdürlerinin, belediye başkanlarının, üniversite temsilcilerinin, meslek odalarının, ilgili teknik personelin ve özürlü sivil toplum kuruluşlarının katıldığı sempozyum 28 Aralık 2011 Çarşamba Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in kapanış konuşması ile son buldu. Kapanış konuşmasında Bakan Şahin; Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 3 gündür devam eden toplantılar zincirine ilk olarak Marmara Bölgesinden başlandığını özellikle de yereldeki yöneticilerin, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin, üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili teknik personelinin ve sivil toplum kuruluşlarının davet edildiğini, yerelde hizmet üreten kurum ve kuruluş yetkililerinin konunun önemini kavraması, teknik detaylara sahip olması ve iyi örnekleri model alarak hizmet standartlarını yükseltmesini istediklerini bildirdi.

Bakan, yerel yönetimlerin en önemli aktörlerinden olan belediyelerin bizzat yöneticileri tarafından yapılan ulaşılabilirlik çalışmalarının anlatılmasını arzu ettiklerini belirterek ulaşılabilirlik konusunda kaybedilecek zamanın kalmadığını hatırlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak her şeyden önce insan haklarına dayalı ve ayrımcılıkla mücadele eksenli bir özürlüler politikası izlediklerini, bu çerçevede bugüne kadar evrensel kriterler doğrultusunda ve özrün türü ve derecesi ne olursa olsun, özürlü vatandaşların da diğer vatandaşlar gibi insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri için çalışmalar sürdürmekte olduklarını bildiren Şahin; “Özürlüler politikamız; özürlü vatandaşlarımızın toplumsal yaşama tam katılımını sağlamak amacıyla, ayrımcılığa maruz kalmadan fırsat eşitliğinden yararlanan, haklarını kullanabilen kişiler olarak bağımsızlaşmalarına destek verecek imkânlardan yararlandırma hedefi çerçevesinde şekillenmiştir.” dedi.

Özürlülerin bağımsız yaşaması ve yaşamın tüm alanlarına etkin katılımın sağlanması için fiziki çevreye, bilgiye ve hizmetlere engelsiz erişimi sağlanması amacıyla 5378 sayılı Özürlüler Kanunu’nda ve İmar Mevzuatında düzenlemeler yapıldığını, Özürlüler Kanununun geçici 2 nci ve 3 üncü maddelerinde kamu kullanımına açık her türlü yapının, sosyal ve kültürel alanların ve belediyelerin kendilerinin sunduğu ya da denetimlerinde bulunan toplu taşıma hizmetlerinin, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde özürlüler için ulaşılabilir duruma getirilmesi hükümleri yer aldığını bildiren Şahin, bu sürenin 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacağını, görevi ve sorumluluğu bulunan tüm kurum ve kuruluşların ulaşılabilirliği sağlamaları için yaklaşık 7 aylık bir süresi kaldığını ve bu sürenin uzatılmayacağını hatırlattı.

“2012 yılında özürlülük alanında, iki büyük hedef olarak Ulaşılabilirlik ve İstihdamı belirledik” dedi.

Bakan, “Yerelden Genele Engelsiz Hizmet Sempozyumu”na ev sahipliği yapan başta Çayırova Belediye Başkanlığına, programın katılımcılara duyurulmasında destek olan Türkiye Belediyeler Birliğine ve Marmara Belediyeler Birliğine, katılan tüm yerel yönetim temsilcilerine, katılımcılara ve ulaşılabilirlik konusundaki bilincin ve farkındalığın oluşması için çaba gösteren ve katkısı olan herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Bu haber toplam 1792 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim