• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Ulaştırma ile Sağlık Bakanlığı PTT Hastanesi arazisi yüzünden kapıştı

Ulaştırma ile Sağlık Bakanlığı PTT Hastanesi arazisi yüzünden kapıştı
İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak faaliyetini sürdüren eski PTT Hastanesi’nin arazisi Ulaştırma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın arasını açtı.

Sağlık Bakanlığı, bir bölümü kendisine ayrılan arazide dev hastane kurmak istiyor. Ulaştırma Bakanlığı, PTT’de kalan bölümü “lojistik merkezi” olarak kullanmakta ısrar ediyor.

FATİH Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmetine devam eden eski PTT Hastanesi’nin İçerenköy’deki arazisi Ulaştırma ve Sağlık bakanlıkları arasında krize neden oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Hedef 2023” projesi kapsamında İstanbul’a yapmayı planladığı iki dev hastane kompleksinden biri için önerilen arazinin halen PTT’nin lojistik alanı olarak kullanılması, projenin şimdilik rafa kalkmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı arazinin tamamen sağlık alanı olarak tahsisinde ısrar ederken, Ulaştırma Bakanlığı “Dünyanın en pahalı lojistik alanı” olarak gösterilen arazisinden çıkmamakta kararlı.

1952’de kamulaştırıldı

1952’de PTT Genel Müdürlüğü’nce çalışanlarına sağlık hizmeti sunmak amacıyla kamulaştırılıp, sanatoryum olarak kullanılmaya başlanan 184 bin 276 metrekarelik arazi, 5283 sayılı Kanun ile Hazine ve PTT arasında paylı mülkiyet şeklinde tapuya tescil edildi. Arsanın Maliye Hazine’sine ait olan 124 bin 276 metrekaresi Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilirken, 60 bin metrekaresi PTT Genel Müdürlüğü’nde kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 15 Haziran 2011’de imar planında değişiklik yaparak arazinin tamamını sağlık tesisi alanına aldı. PTT Genel Müdürlüğü, kendi arsasının, 15 Haziran 2009 tarihli kararda donatı alanı olarak gösterildiğini gerekçe ederek, arsanın yeniden eski statüsüne alınması için imar planına itiraz etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) itirazı uygun buldu. Ancak bu karara da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü itiraz etti. İBB iki bakanlığın aralarında anlaşmalarını beklerken, durumu Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan çıkacak olan rapor belirleyecek.

PTT Genel Müdürü verem olunca açmıştı

İKİNCİ Dünya Savaşı ve sonrasında sıkça görülen verem dönemin PTT Genel Müdürü Naki Köstem’i de pençesine aldı. Geniş çevresi olmasına rağmen Naki Köstem’e sanatoryumlarda yatacak yatak bulunamadı. PTT içinde aynı hastalığa yakalanan çok fazla personel olunca, genel müdürlük, personeli kendi imkanlarıyla tedavi etme yoluna gitti. Müşir Gazi Ethem Paşa’nın kızına ait, 126 bin 449 metrekare arsa, 126 bin 449 liraya, kurum adına satın alındı. Projesi Mimar Şekip Akal tarafından çizilen sanatoryum ve prevantoryum binasının inşaatı 5 yıl sürdü. 2 Mayıs 1952’de biten 75 yataklı hastane Dr. Kamil Galatalı’nın başhekimliğinde açıldı. Hastanenin başına daha sonra geçen Başhekim Dr. Orhan Tan, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın emriyle hastaneye dahiliye ve cerrahi servislerini ekledi. Hastane 2005’te PTT Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı’na devderildi ve ismi Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim