• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı

Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı
Ülkemizde özel sektör (özel hastaneler ve özel şirketler), kamu (kamu hastaneleri), yerel yönetimler ve STK gibi farklı yapılanmaların bünyesinde farklı standartlar ve farklı amaçlarla verilmekte olan evde bakım...

Ülkemizde özel sektör (özel hastaneler ve özel şirketler), kamu (kamu hastaneleri), yerel yönetimler ve STK gibi farklı yapılanmaların bünyesinde farklı standartlar ve farklı amaçlarla verilmekte olan evde bakım hizmetleri ile ilgili işleyişte birçok önemli sorunla karşılaşılmaktadır.

Türkiye günümüzde genç bir nüfusa sahip olmasına rağmen nüfus artış hızının azalması, yaşam süresinin uzaması gibi etkenlerle önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfusun en hızlı artış gösterdiği ülkelerden biri olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan rakamlara göre içinde bulunduğumuz 25 yıllık dilimde Dünyada yaşlı nüfusun en hızlı artış gösterdiği 2. ülke Türkiye olacaktır. Bu demografik değişimle beraber kronik hastlalıklar ve hastalık yükünde ciddi bir artış yaşanmaktadır. En az bunlar kadar önemli olan başka bir veri ise ülkemiz nüfusunun %12,29’unu engelli vatandaşlarımızın oluşturduğu gerçeğidir. Tüm bu gerçekler gelecekte sağlık hizmetlerinin etkin sunumu ve özellikle de bakım ihtiyacının karşılanmasının giderek güçleşeceğine işaret etmekte ve bu alana yönelik vakit kaybetmeden önlemler alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Benzer problemlerle bizden önce yüzleşen ve bugün daha yaşlı bir nüfusa sahip olan Avrupa ülkeleri artan bakım ihtiyacını karşılamak için evde bakım hizmetlerini sağlık ve sosyal hizmet sistemlerine entegre etmişler, kendi ihtiyaçları doğrultusunda etkin evde bakım modelleri oluşturmuşlardır.

2005 yılında İstanbul’da kurulan Evde Bakım Derneği, ülkemiz genelinde evde bakım hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sağlık sistemi içinde evde bakım anlayışının ve çok boyutlu evde bakım hizmetlerinin yerleşmesine katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Derneğimiz kuruluşundan bu yana evde bakım alanının gelişimine katkı sağlayabilecek kişi, kurum ve kuruluşları ortak bir paydada buluşturarak evde bakım alanının gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Derneğimizin bu hedefe ulaşmak için yakın dönemde yaptığı en önemli çalışmalardan biri 8-9 Nisan 2010’da Ankara’da düzenlenen “Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı” olmuştur. Evde Bakım Çalıştayı sırasında ilgili Bakanlıklar ve Kamu İdareleri, Hizmet Sunucular (kamu/yerel yönetim/özel) Sivil Toplum Örgütleri ve Meslek Örgütleri gibi (ek.2.-) ilgili tüm kurumların temsilcileri ilk defa evde bakım alanındaki mevcut durum, sorunlar ve ülkemiz için çözüm önerileri konularında bir araya gelerek çalışma yapmışlardır.

Çalıştay sonucunda multidisipliner hizmet sunumu, hizmetlerin koordinasyonu, mevzuat ve finansman gibi birçok başlık altında somut çözüm önerileri ortaya konmuştur. Şüphesiz ülkemizde yeni gelişmekte olan evde bakım hizmetlerine ihtiyacına ve sunumuna yönelik gerekliliklerin, bir çalıştay ile çözümlenmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, bu organizasyonun devamı niteliğinde ya da farklı alt çözüm başlıkları ile, yeni çalıştay’ların, toplantıların düzenlenmesi de derneğimizce planlanmaktadır. Diğer yandan tüm katılımcılar tarafından son derece verimli olarak nitelendirilen bu ilk adım, değerlendirmeye değer önemli sonuçları da ortaya koymuştur. Çalıştay sonrasında Yönetim Kurulumuzun yaptığı çalışma ile Sonuç Raporu oluşturulmuştur.

 

Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı Katılımcı Listesi


Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı  Program ve Amaclar

Ülkemiz için Evde Bakım Modeli Çalıştayı   Sonuç Raporu

 

 

 

Evde Bakım Derneği hakkında bilgi için: www.evdebakim.org.tr

Bu haber toplam 8429 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim