• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Ülkemizde ruhsat almış bitkisel ilaç yok"

"Ülkemizde ruhsat almış bitkisel ilaç yok"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bitkisel ilaç gerçeğine son noktayı koydu. Akdağ, "Türkiye'de ruhsat almış bitkisel ilaç yok, eğer ruhsat verilen bir ilaç olursa da bunların sadece doktor tarafından verilip, eczanelerden alınabileceğine dikkat çekti.

video.20100518175404.jpg
  VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ...

Kanal D ekranlarında yayınlanan Doktorum programının bugünkü bölümünde bitkisel ilaçlar ele alındı. Programa telefonla bağlanan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, kimi zaman ölüme yol açan bitkisel ilaçlara son noktayı koydu.

Bu husustaki boşluğu farkettiklerini ifade eden Akdağ, "Dolayısıyla iki üç yıllık bir çalışma sonucunda, geçen yıl 2010 yılının Eylül ayında Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürünler Yönetmeliği diyebir yönetmelik yazdık. Uzmanlarıyla birlikte Avrupa'daki uygulamaları da inceledik. Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlu bir yönetmelik yazdık" diye konuştu.

Bu yönetmelikte, "Evet bitkiden elde edilen kimyasal işleme tabi tutulmadan, bitkiden elde edilen tıbbi ürünlerin hastalıklar için kullanılması mümkündür ama bunun bir ruhsat alması lazım" denildiğini belirten Bakan Akdağ, "Bunun usullerini ortaya koyduk. Türkiye'de de 20'ye yakın bu hususta müracaat var" dedi.

"20 KİŞİLİK DANIŞMAN GRUBUMUZ MÜRAACATLARI İNCELEYEREK RUHSAT VERECEKLER"

Yönetmeliğin bazı prensiplerinden bahseden Akdağ şunları söyledi:

"Eğer ülkede 10 yıllık kullanımı varsa bu bitkinin ve tıbbi literatüre de bir takı yayınlar çıkmışsa da ki çıkmış. 20 kişilik bir bilimsel danışman grubumuz var. Onlar bu müracaatları inceleyerek geleneksel bitkisel tıbbi ürün ruhsatını verecekler. Ama şu anda Türkiye'de henüz sonuçlanmış bir işlem yok. Ve Türkiye'de bu şekilde ruhsat almış bir ürün yok.

Yurt dışında eğer ruhsat alınmışsa, aynı kurul yurt dışında ruhsat almış olan bu geleneksel ürünü de inceleyecek müracaat olduğu takdirde ona da ruhsat verecek. Ama bu eczane de satılacak başka bir yerde satılmayacak ve bunları da hastalara doktorlar verecek doktor dışında kimse veremez. Türkiye'de yeni hazırladığımız mevzuatın bir kısmı bu."

Bu konuda kanunların nasıl olduğunu ise Bakan Akdağ şöyle anlattı:

"Doktor olmadığı halde herhangi bir kimseyi doktormuş gibi tedavi eden, ister ruhsatlı ilaçlı ya da bu bu bitkisel adı altındaki ilaçlarla etmeye çalışan bir kişiye, iki yıl ile beş yıl arasında hapis cezası verilir. Bir doktor eğer tıbbi açıdan kabul edilmemiş, henüz tıbbi literatüre geçip de klasik anlamda ilaç olduğu kesinleşmemiş bir ürünle bir tedavi yaparsa, o zaman da bunun bir ile üç yıl arasında hapis cezası var. Fakat hayatını kaybedenler oluyor. O zaman da bizim ceza hukukumuz onu ayrıca cezalandırılıyor. Maddi manevi tazminat da alabilir zarar gören kişiler veya aileleri."

Akdağ, Tarım Bakanlığı onaylı ilaç olmadığına da dikkat çekti.

Bitkisel ilaçlarla ilgili hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Akdağ, "Ama vatandaşın şunu yapması lazım; bir defa doktor olmayan hiç kimseden bir tedavi almamalı. İkincisi de bir doktordan bitkisel ilaç alıyorsa da bunun ruhsatı var mı diye sormalı" uyarısında bulundu.

Beyaz Gazete

 

Bu haber toplam 3367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim