• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu

Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu
Türkiye'de ilk kez Sağlık Bakanlığı ve 12 derneğin katkılarıyla hazırlanan 'Ulusal Diyabetik Ayak Rehberi' hekimlerin görüş ve önerilerine açıldı.

Türkiye'de ilk kez Sağlık Bakanlığı ve 12 derneğin katkılarıyla hazırlanan "Ulusal Diyabetik Ayak Rehberi", hekimlerin görüş ve önerilerine açıldı. 

Wyndham Kalamış Marina Otel'de düzenlenen "Ulusal Diyabetik Ayak İnfeksiyonları Sempozyumu"nda konuşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Saltoğlu, Türkiye'de ilk kez 12 ulusal dernek ve Sağlık Bakanlığının katkılarıyla böyle bir rehber hazırlandığını söyledi. 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Diyabetik Ayak Çalışma Grubu Başkanı da olan Saltoğlu, rehberin, hekimlerin görüş ve önerilerine açıldığını anlatarak, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olduğunu bildirdi. 

Yaklaşık 1 milyon diyabet hastasının diyabetik ayak yarasına maruz kaldığını ve bunların yarısına yakınında diyabetik ayak enfeksiyonu geliştiğini belirten Saltoğlu, bu nedenle hastanın takibi, tanısı, korunmasıyla ilgili rehber oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi. 

Saltoğlu, şöyle devam etti:  

"Bu rehberler, hekimlere uygun yaklaşım konusunda yol göstermektedir. Bununla birlikte ülkelerin özellikleri ve ihtiyaçlarına yönelik rehber hazırlanması önemlidir. Ülkemizde diyabetli hasta sayısı giderek artmaktadır. Diyabetin gençlerde de görülen bir hastalık olması, ileride ortaya çıkabilecek komplikasyonların oranının azaltılmasının önemini ortaya koymaktadır. Öncelikle ayak bakımı sağlanması ile korunmayı, ayakta yara varsa erken tanı ve uygun tedaviyi gerektirir. Ancak bununla ilgili şimdiye kadar ülkemizde yayınlanmış bir rehber yok. Bu rehber yayınlandığında hekimlere yönelik olarak diyabetik ayak yara ve enfeksiyonlarına yaklaşım, tanı, tedavi ve ayak yaralarından korunmayı içeren bir kılavuz olacak, standart bir yaklaşım sağlayabilecektir." 

Birinci basamakta özellikle aile hekimleri tarafından hastaya ayak bakımının öğretilmesi, ayakta yaralar açıldığında nereye başvuracakları, nasıl bir tedavi göreceklerini, nasıl tanı koyacakları konusunda bir basamak tedavisi oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Saltoğlu, rehberin, hasta takibi konusunda hekimlere yardımcı olacağını, doktorların günlük pratiğine daha kolay yansıyacağını ifade etti. 

Rehberin, üçüncü basamaktan birinci basamak hastaneye kadar hepsinin yararlanabileceği bir kılavuz olduğunu vurgulayan Saltoğlu, "Diğer ülkelerin kılavuzları var ama bizim ulusal kılavuzumuz yok. Bizim farklı özelliklerimiz var ve farklı etkenler söz konusu olabilir. Dolayısıyla kendimize yönelik bir rehber olması bizim için hem tanı da hem tedavide daha yardımcı olabilecek" değerlendirmesinde bulundu. 

"Hastalar ayak bakımı konusunda bilgilendirilmeli"

Dünyada yılda yaklaşık 1 milyon kişinin ayağını kaybettiğini aktaran Saltoğlu, şunları söyledi:  

"Bu kadar ciddi bir sorun. Neden kaybediyor derseniz? Bunların bir kısmının ayaklarında damar tıkanıklıkları, bir kısmında da ciddi duyusal kusurlar var. Hem damar tıkanıklığının olması, hem yaranın açıldığında hastanın farkına varmayıp yaranın büyümesi, enfeksiyon geliştiğinde de uygun antibiyotik tedavinin hastalardaki bağışıklık sistemindeki problemlerden dolayı yeterince etkili olmaması, hekime geç başvurması gibi nedenlerle tedavilerde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Bunun için halkta da bir farkındalığın oluşturulması gerekiyor. Türkiye'de de yılda yaklaşık 12 bin kadar ayak kaybı var. Bunların bir kısmının diyabetten olduğu yönünde veriler bulunmaktadır." 

Saltoğlu, hastaların ayak bakımı konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak, "Diyabetli bir hasta ayağını hergün yara var mı, yok mu diye kontrol etmeli. Ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesine dikkat etmeli, ayak bakımını yapmalı. Ayak hiçbir zaman kuru kalmamalı. Uygun bir kremle mutlaka ayağını yumuşatarak, bakımını yapmalı. Hiçbir zaman ayakları ıslak kalmamalı, ıslak kalırsa mantar enfeksiyonları artıyor. Dolasıyla ayağını yıkadığı zaman parmak aralarını kurulamalı, ondan sonra ayak bakımına devam etmeli. Hekime de ayak bakımı konusunda neler yapması gerektiğini sormalı. Kan şekerlerinin düzeylerinin düzgün gidip, gitmediğini kontrol ettirmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalı. Çünkü şeker kontrolü olmadığında yaraların açılma ihtimali daha artıyor. Bir de yıllar içinde diyabet süresi arttıkça hastada ayak yaralarının açılma olasılığı artıyor" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim